Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Blog Nieuws Vacature
Kom jij stage lopen in het marketingcommunicatiesales-team bij De Schoolschrijver?
Wat ga je doen? 

Voor onze afdeling Marketing, Communicatie en Sales zoeken we per 1 september 2022 een enthousiaste stagiair(e) voor minimaal 4 maanden (3 – 5 dagen per week). Als stagiair(e) draai je mee in het marketingcommunicatiesales-team, bestaande uit vijf deskundige collega’s. Je wordt inhoudelijk aangestuurd door het hoofd Marketing, Communicatie en Sales: Charlotte Buiskool.

Als stagiair(e) draai je dagelijks mee in het team, een leerzame tijd. Je denkt onder andere mee over de inzet van onze sociale media en website en bedenkt en creëert hier toffe content voor, zoals: visuals, artikelen, foto’s en filmpjes. Ook ondersteun je de communicatiespecialist rondom het genereren van free publicity, het schrijven van nieuwsbrieven, het uitvoeren van mediacampagnes en het opzetten van onderzoek. Alles om te zorgen dat De Schoolschrijver en onze lesprogramma’s meer bekend worden bij onze doelgroepen.

Wat doet De Schoolschrijver?

De Schoolschrijver biedt effectieve digitale onderwijsprogramma’s rond lezen en schrijven voor alle basisscholen, met in de hoofdrol bekende kinderboekenschrijvers zoals Janneke Schotveld, Maren Stoffels en Jozua Douglas. Deze Schoolschrijvers delen in de programma’s hun liefde voor verhalen schrijven met de kinderen en leerkrachten en maken zo van taallessen echt een spannend avontuur.

Dankzij onze lesprogramma’s worden leerlingen structureel sterkere lezers en schrijvers, vol zelfvertrouwen. In het schooljaar 2020-2021 hebben al 190.000 kinderen onze unieke creatieve lesprogramma’s gevolgd en zijn duizenden leerkrachten getraind. Voor de komende 5 jaar hebben we nog grotere ambities die bijdragen aan onze missie: #iederkindtaalsterk.

Wat verwachten we van jou?
 • Je studeert op WO- of op HBO-niveau met een relevante specialisatie zoals Marketing, Communicatie, Nederlands, Neerlandistiek of Jeugdliteratuur;
 • Je hebt affiniteit met cultuureducatie, primair onderwijs, kinder- en of jeugdliteratuur;
 • Je bent leergierig, ambitieus en gewend de handen uit de mouwen te steken;
 • Je werkt precies, bent enthousiast en flexibel en vindt het leuk dingen zelfstandig en proactief op te pakken;
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en een vlotte, foutloze pen, afgestemd op de doelgroepen;
 • Je wilt meehelpen om onze marketingcommunicatiesales-activiteiten te ontwikkelen en uit te voeren;
 • Je bent bekend met digitale werkomgevingen en socialemediaplatformen;
 • Je gaat organisatorische klussen niet uit de weg.
Wat bieden wij jou?
 • Je maakt deel uit van een energiek en gedreven team bestaande uit 15 enthousiaste collega’s totaal;
 • Je wordt intensief begeleid, zowel inhoudelijk als persoonlijk en organisatorisch;
 • Je werkt in een leuk kantoor aan het WG-Plein in Oud-West, randje centrum Amsterdam en dicht bij het Vondelpark. Vanzelfsprekend zijn er voldoende mogelijkheden om thuis te werken;
 • Je krijgt veel ruimte voor eigen initiatief. We kijken graag samen met jou waar jouw kwaliteiten, interesses en leerdoelen liggen, zodat jij een belangrijke bijdrage kunt leveren aan onze activiteiten én tegelijkertijd zo veel mogelijk uit je stage kunt halen.
Wat verdien je?

De stagevergoeding bedraagt 450 euro voor 40 uur per week. Als je minder uren stage loopt, ontvang je een stagevergoeding naar rato. Afhankelijk van je woonplaats kun je ook een reiskostenvergoeding ontvangen.

Belangstelling?

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Charlotte Buiskool via 06-13232325. Of stuur meteen een mail met een korte motivatie en je CV naar charlotte.buiskool@deschoolschrijver.nl.

Blog Nieuws
Jouw Kinderboekenweek 2022 geregeld met De Schoolschrijver-maand

Tip: Boek voor 1 juli een programma of training met een kinderboekenschrijver in 2022 en profiteer tot 500 euro korting!

De Kinderboekenwéék…? Maak er een Kinderboekenmaand van en haal De Schoolschrijver-maand in huis met een hoofdrol voor bekende kinderboekenschrijvers (Schoolschrijvers) zoals Simon van der Geest of Maren Stoffels. Met een van onze 8 makkelijk uitvoerbare maandprogramma’s voor groep 3-8 zet je direct de lees- en schrijfmotor van je leerlingen aan en vergroot je de lees- en schrijfvaardigheid van je klas in mum van tijd. Bovendien krijg je als leerkracht zelf nieuwe ideeën voor inspirerende lesopdrachten.

Maak vrijblijvend kennis met onze lesprogramma’s en krijg inspiratie op:
✅ Dinsdag 31 mei, vanaf 15:30 of 16:15 uur, schrijf je hier in.
✅ Woensdag 29 juni, vanaf 15:30 of 16:15 uur, schrijf je hier in.

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen

De periode rond de komende Kinderboekenweek 2022 met als thema Gi-ga-groen (5-16 oktober) is ideaal om in de klas meer aandacht te geven aan lezen en schrijven. De 4-6 digibordlessen en live lessen met bekende kinderboekenschrijvers zoals Pieter Koolwijk of Janneke Schotveld zorgen voor een betere woordenschat, meer leesmotivatie en meer zelfvertrouwen bij lezen en schrijven. En als feestelijke finale is er de optie: slotles met een LIVE SCHOOLSCHRIJVER in de klas. Wacht niet te lang want de agenda’s van de schrijvers lopen al vol.

Interesse gekregen hoe een maand eruit ziet voor de Kinderboekenweek? Meld je dan nu direct aan voor een sneak preview in april, mei of juni. Of bestel hem direct via de bestelpagina.

8 maandprogramma’s met kinderboekenschrijvers in de hoofdrol
 • Groep 3-4: Op boekenreis!: kinderen worden nieuwsgierig naar boeken, en leren zelf hun eerste verhalen te maken
 • Groep 3-4: Zin in Verzinnen: leren hoe je samen verhalen verzint, personages tekent en alles opschrijft. Met aansprekende schrijf- en tekenopdrachten
 • Groep 3-4: Taalkabaal: hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken. Liedjes zingen, rijmpjes lezen, moppen vertellen en taalspelletjes spelen
 • Groep 5-8: Leesgeheimen: komen leerlingen in aanraking met verschillende soorten boeken. Zo ontdekken ze wat hen zelf aanspreekt
 • Groep 5-8: Schrijfgeheimen: op zoek naar de ingrediënten die ze kunnen gebruiken om zelf een verhaal te schrijven
 • Groep 5-8: Dichtgeheimen: ontdekken kinderen wat ze zelf het leukst vinden en leren ze vol overgave te experimenteren met woorden
 • Groep 5-8: Echt waar: maken leerlingen kennis met boeken over bestaande mensen of feiten (non-fictie)
 • Groep 5-8: Van kop tot staart: leren kinderen een zelf bedacht verhaal te schrijven, met een fantasievolle inhoud en een kloppende structuur
Onze maandprogramma’s in het kort
 • 4 lessen via digibord van 60 minuten voor groep 5-6 en 7-8
 • 6 lessen via digibord van 30 minuten voor groep 3-4
 • Hoofdrol voor kinderboekenschrijvers (Schoolschrijvers)
 • Kan o.a. de stellessen vervangen; sluit goed aan bij taaldoelen
 • Direct effect op motivatie en prestaties leerlingen
 • Inclusief werkbladen en handleiding
 • Inclusief boekenlijstjes en tips voor inzet van de leesconsulent
 • Handvatten tot doorzetten effectieve aanpak na afloop
 • Optie: extra slotles met een LIVE SCHOOLSCHRIJVER in de klas

Succes verzekerd met de Maand en bovendien zal je ervaren dat met onze aanpak ook na de Kinderboekenweek het schrijf- en leesplezier in de klas blijft. De technieken kun je naadloos toepassen tijdens je eigen lessen. Kijk wat De Schoolschrijver-maand voor jouw school kan betekenen.

Heb je al andere plannen voor de Kinderboekenweek?

Geen nood, onze maandprogramma’s zijn het hele jaar schoolbreed inzetbaar voor groep 3 tot en met 8. In vier tot zes kant-en-klare digitale lessen, met een hoofdrol voor kinderboekenschrijvers, help je het lees- en schrijfplezier van je klas met sprongen vooruit. Extra feestelijk: de slotles van een maandprogramma kan als onvergetelijke finale worden verzorgd door een bekende kinderboekenschrijver (een Schoolschrijver) live in de klas.

Gratis ideeën en opdrachten voor de Kinderboekenweek

Lezen wordt nog leuker als je zelf ook gaat schrijven. In deze 19 filmpjes geven Schoolschrijvers je een gouden lees- of schrijftip én we geven je er een gratis schrijfopdracht bij om te downloaden. Over superheld worden (Marcel van Driel), over situaties waarin je juist niet weet wat je wilt (Barbara Scholten). En in de opdracht van Aby Hartog ga je oefenen in vertellen waarom je een boek leuk vindt.

Ontmoet De Schoolschrijver en schrijf je in voor een sneak preview

We vertellen je graag meer over De Schoolschrijver-maandprogramma’s tijdens onze gratis online sneak previews. Daar leggen we uit hoe onze aanpak werkt, wat er in onze programma’s gebeurt en vertelt een van de Schoolschrijvers hoe de kinderboekenschrijvers de leerkracht versterken. Wil je direct contact met een van onze adviseurs Marianne Bastianen of Rosan Limburg – dan kun je ze hier een mailtje sturen of een bericht sturen:

  Blog
  Hoe praat je met jouw klas over boeken? Schoolschrijver Aby Hartog legt uit
  Boeven vangen met een boek?

  Wat kan je doen met boeken? Ik stel deze vraag graag aan kinderen (en volwassenen), en de antwoorden variëren nogal. Je kunt boeken schrijven, tekenen, bekijken, lezen en voorlezen. Als ik de fantasie wil stimuleren en met uitbundiger voorbeelden kom, blijkt dat je ook boeken kunt gebruiken als bouwstenen voor een huis, als wapens om boeven mee te vangen, als raamversiering, als tafel (of stoel), als poetsdoek, als verstopplek voor spiekbriefjes (of snoep) en nog veel meer vrolijks.
  Bij zo’n klassengesprek over de wildste toepassingen van boeken wordt het wel eens wat drukker, en is het ook goed om weer wat rust in de tent te brengen door een andere (o zo belangrijke) mogelijkheid aan te kaarten: je kunt ook praten over boeken. 

  Praten over de binnenkant én de buitenkant

  Praten over boeken kan op allerlei manieren en, hoe toepasselijk wil je het hebben, er zijn zelfs boeken over geschreven (zoals het beroemde boek van Aidan Chambers: Leespraat).
  Meestal gaan gesprekken over de buitenkant van het boek (hoe ziet het eruit, wat denk je uit de kaft en de kleur op te kunnen maken, …) of over de binnenkant (wat gebeurt er, waar speelt het verhaal zich af, wie zijn de hoofdpersonen, …). Dat zijn belangrijke thema’s die zeker aan de orde moeten komen. Ik vind het zeker zo leuk te proberen een boek te lezen, en om daarna een duidelijke mening over het boek te formuleren. Dat kan op allerlei manieren.

  Mening in één zin

  Zelf schijf ik over bijna ieder boek dat ik heb gelezen een 1zinsmening. In één zin vat ik samen hoe het boek heet, wie het geschreven heeft, wat de doelgroep is, en wat ik er van vind. Die mening deel ik op de sociale media. Voor de boekhandels waar ik ook voor werk, beperk ik me niet tot één zin, maar tot een stuk of zestig woorden (zo’n vijf zinnen). In die vijf zinnen probeer ik dan meer informatie over het boek te geven, maar ook meer argumenten te gebruiken die mijn mening onderbouwen. Er zijn mensen die hele artikelen over boeken schrijven: recensenten. Ik vind dat veel werk, en voor korte opdrachten in de klas vrijwel ondoenlijk, maar het maakt wel duidelijk dat praten en schrijven over boeken zelfs nog je beroep zou kunnen worden.

  Wat vinden leerlingen van een boek?

  In de klas daag ik de kinderen ook uit om kort en bondig te vertellen wat ze van een boek vonden. Om nu te voorkomen dat het saaie kost wordt, probeer ik hen en mijzelf te stimuleren om woorden te gebruiken die nog niet zo vaak gebruikt zijn. Daarmee wordt een boek niet leuk maar amusant, niet spannend maar meeslepend, niet stom maar slaapverwekkend.
  En als een boek nu zo suf gevonden wordt dat het maar beter weggegooid kan worden, kunnen we dan altijd weer teruggrijpen naar de vraag waar dit stukje mee begon.
  Wat kan je doen met stomme boeken die maar beter weggegooid kunnen worden?
  Je kunt de blaadjes eruit scheuren en er papieren vliegtuigjes van vouwen.

  Schrijfopdracht Praten over boeken van Aby Hartog, 15 min, groep 5 t/m 8.
  Schoolschrijver Aby Hartog laat de leerlingen nadenken over waarom ze een boek wel of niet leuk vinden.

  Benieuwd naar meer schrijfopdrachten? Ga naar 19 gratis lees- en schrijfopdrachten voor meer lees- en schrijfplezier thuis én in de klas.

  Blog
  8 Leestips en schrijftips voor leerlingen van groep 3 t/m 8

  Op deze pagina vind je regelmatig nieuwe leestips en schrijftips voor thuis (om bijvoorbeeld een quarantaine door te komen) of in de klas.

  1. Onze online verhalenserie Huisarrest

  Maak kennis met Huisarrest, een elfdelige serie voorleesverhalen over kinderen die vanwege een virus hun huis niet mogen verlaten. De serie is geschreven en voorgelezen door elf bekende kinderboekenschrijvers (Simon van der Geest, Janneke Schotveld e.a.). Alle schrijvers filmden hun voorleessessie vanuit hun eigen huis. Huisarrest is heel geschikt voor leerkrachten om bij hun lessen klaar te zetten (groep 3 t/m 8) in een (online) lesdag. Bekijk hier alle 11 afleveringen!

  2. Op schrijfreis naar Indonesië met Schoolschrijver Peter Vervloed

  Beleef de inspirerende les van Peter Vervloed voor groep 7. Voordat je het weet heb je het gevoel dat je door de donkere nacht op zee bij Bali aan het peddelen bent, omringd door lichtjes. Mooie bonus: je haalt er ook nog een leuke schrijfopdracht uit!

  3. Leestips en schrijftips voor ouders om thuis te gaan lezen en schrijven met de kinderen

  Voor onze 10e verjaardag hebben we uitgedeeld: 10 leestips en schrijftips voor ouders. Deze 10 tips van onze Schoolschrijvers (Pieter Koolwijk, Rian Visser, Marcel van Driel e.a.) zijn voor ouders die het leesplezier en schrijfplezier met de kinderen thuis willen vergroten. 

  4. Creatieve lees- en schrijfopdrachten van onze Schoolschrijvers

  Hoe krijg je kinderen gemotiveerd aan de slag met lezen en schrijven? Daarvoor hebben bekende Schoolschrijvers zoals Corien Oranje, Annemarie van den Brink en Simone Arts 19 creatieve lees- en schrijfopdrachten gemaakt. De lees- en schrijfopdrachten zijn zelfstandig uit te voeren, en goed voor 10 tot 15 minuten schrijf- en/of leesplezier per dag. 

  5. De nieuwste blogs van onze Schoolschrijvers, inclusief schrijfopdracht

  Onze Schoolschrijvers vertellen in hun blogs hoe ze tot hun schrijfopdracht zijn gekomen en wat ze meemaken in de klas als ze ermee aan de slag gaan. De nieuwste blog is van Schoolschrijver Barbara Scholten en gaat over het belang van weerstand voor een verhaal.

  6. Tip voor ouders die willen dat hun kind(eren) meer lezen

  Wil je als ouder dat je kind meer leest? Dan heeft Schoolschrijver Selma Noort een simpele en doeltreffende tip voor je: samen lezen en samen praten. Alle kinderen willen aandacht. Laat ze dus merken dat jij lezen belangrijk en leuk vindt. Lees samen een boek: je kind leest jou voor en jij leest je kind voor. Vervolgens stel je vragen over het hoofdpersoon: zou je kind dat ook doen wat de hoofdpersoon doet? Of juist helemaal niet?

  7. Boeken die wij aanraden om (aan elkaar) voor te lezen

  De Nationale Voorleesdagen komen er weer aan, eind januari 2022. Daarvoor hebben wij 18 boeken geselecteerd die geknipt zijn om voor te lezen, boeken met humor, diversiteit en persoonlijke ontwikkeling. Niet het hele boek hoeft uit natuurlijk, laat de leerlingen proeven van de eerste hoofdstukken en geef ze de kans om vervolgens zelf het boek verder te lezen. Al is het maar om ze een idee te geven wat voor soort boeken ze interessant vinden.

  8. Boekengids met favoriete boeken van onze Schoolschrijvers

  In onze boekengids vind je een aantal favoriete boeken van Schoolschrijvers, die ze ook vaak gebruiken in hun lessen. De gids is gemaakt voor in de klas, maar komt natuurlijk ook thuis goed van pas!

  Bonustip! Download onze 3 vakantieleesbingo’s

  Speciaal voor de kerstvakantie heeft De Schoolschrijver 3 verschillende leesbingo’s gemaakt die je kunt downloaden. Laat de kinderen alle 14 vakjes afvinken wanneer ze een leesopdracht hebben uitgevoerd, en doe zelf als leerkracht of ouder ook mee.

  Blog
  10 leestips en schrijftips voor ouders om thuis te gaan lezen en schrijven met de kinderen

  Deze 10 tips van onze Schoolschrijvers zijn voor ouders die het leesplezier en schrijfplezier met de kinderen thuis willen vergroten. Speciaal samengesteld ter ere van ons 10-jarige bestaan!

  Tip 1: begin vanaf 0 jaar met voorlezen 

  Deze tip is van Schoolschrijver Corien Oranje: wanneer je kindje geboren is kun je al een gratis lidmaatschap aanvragen bij de bibliotheek en meteen beginnen met voorlezen. Zo breng je vanaf de geboorte al de kracht van mooie verhalen in het leven van je kindje.

  Tip 2: luister gezellig een luisterboek in de file op vakantie

  Deze tip is van Schoolschrijver Simone Arts: sta je in de file met het gezin, zet dan een luisterboek op en luister gezellig met z’n allen naar mooie verhalen. Ben je aangekomen op de vakantiebestemming? Laat de kinderen dan een ansichtkaart naar huis sturen, dan kunnen ze oefenen met schrijven en wacht hun eigen kaartje thuis op ze na de vakantie.

  Tip 3: geef het goede voorbeeld en lees boeken!

  Deze tip is van Schoolschrijver Pieter Koolwijk: lees zelf boeken! Als je zelf thuis nooit boeken leest, zal je kind ook geen boeken gaan lezen.

  Tip 4: versterk de band met je kind door voor te lezen of verhalen te vertellen

  Deze tip is van Schoolschrijver Marlies Verhelst: denk aan je eigen jeugd toen je vader voorlas of je oma verhalen vertelde, daar heb je toch geweldige herinneringen aan? Geef zulke mooie momenten door aan jouw kind.

  Tip 5: lees samen met je kind naar luisterboeken

  Deze tip is van Schoolschrijver Ruben: luister ‘s avonds met je kind luisterboeken, het is gezellig en je beleeft samen de mooiste verhalen. Er is één kleine waarschuwing nodig: pas op dat je niet in slaap valt.

  Tip 6: laat niet zien welk boek je voorleest 

  Deze tip is van Schoolschrijver Wieke van Oordt: pak je voorleesboek in met pakpapier of een krant zodat je kind niet ziet welk boek het is en nieuwsgierig wordt.

  Tip 7: geef kinderboeken een prominente plek 

  Deze tip is van Schoolschrijver Kate Schlingermann: richt samen met je kind de boekenkast in en geef de kinderboeken een prominente plek. Organiseer de kast samen, op alfabet of kleur, en ga samen door de boeken bladeren, en lees.

  Tip 8: lees samen een boek en om de beurt een alinea

  Deze tip is van Schoolschrijver Marcel van Driel: heeft je kind moeite met lezen, wissel het voorlezen dan af door omstebeurt een alinea te lezen. Het is niet alleen heel gezellig maar ook heel leerzaam want je kind leest dan ook aan jou voor.

  Tip 9: geef je kind 3 woorden om een zin van te maken

  Deze tip is van Schoolschrijver Aby Hartog: zit je in de auto geef je kind dan als spelletje 3 woorden om een zin mee te maken. Bijvoorbeeld ‘koffiekopje’, ‘zonsondergang’ en ‘luchtballon’. 

  Tip 10: haal een prentenboek zonder tekst uit bibliotheek

  Deze tip is van Schoolschrijver Rian Visser: haal een prentenboek zonder tekst uit de bieb en laat je kind vertellen wat hij of zij allemaal ziet op de plaat. Zo draai je de rollen een keer om en dat is ontzettend goed voor de woordenschat en geeft veel plezier.

  Blog
  De fantasie van kinderen ‘aanzetten’? Gebruik de schrijfopdracht Wat als? van Schoolschrijver Annemarie van den Brink

  Wat als… fantasie niet vanzelf op gang komt?

  Kinderen en fantasie, daar is iets bijzonders mee. Bij vrij spelen, is niks te gek. Jij was de ridder en ik het paard, via de glijbaan komen ze in een ondergronds kasteel en van lego worden de meest fantasierijke bouwsels gemaakt.

  Bij verhalen schrijven gebeurt er bij sommige kinderen iets bijzonders in hun van nature creatieve brein. ‘Ik weet niks!’ ‘Ja maar, dat kan toch niet in het echt?’ 

  In mijn lessen als Schoolschrijver neem ik altijd nephersens mee: een roze stressbal in de vorm van hersenen. Ik vertel de kinderen dat fantasie uit hun brein komt en dat iedereen die fantasie aan kan zetten. Hoe? Door goed om je heen te kijken, nieuwsgierig te zijn en de vraag ‘Wat als?’ te stellen.

  Ik begin dichtbij en laat ze rondkijken in het klaslokaal. ‘Wat als je morgen binnenkomt en in plaats van de juf/meester er een pratende eenhoorn voor de klas staat?’ Of ‘Wat als de juf/meester aankondigt dat er een nieuwe leerling is en er komt een zeehondje met een bril op en een koffertje de klas in lopen?’ Mijn ervaring is dat de ogen van de kinderen meteen groter worden en gaan glimmen. Hun fantasiemotortje begint te draaien en genereert de beste ideeën. Daarna laat ik ze naar buiten kijken: ‘Wat als er een puntje puntje puntje aan komt vliegen en op het schoolplein landt?’ In no-time vullen ze de puntjes in en komt het verzinnen op gang.

  De tip ‘Wat als?’ komt van de Engelse schrijver Neil Gaiman, schrijver van fictie, poëzie en stripverhalen. Hij schrijft dat je ideeën krijgt door simpele vagen te stellen. De belangrijkste is volgens hem: ‘What if?’ (Wat als je wakker werd met vleugels, Wat als je zus in een muis veranderde, Wat als je met je klas ontdekt hebt dat de juf/meester een van jullie wil opeten maar je weet niet wie?)

  Toffe vragen, die kinderen prikkelen en hun fantasieknop direct aanzetten. 

  Andere afmaakzinnen die Gaiman noemt: Als alleen… (Als alleen ik mezelf zo klein kan laten krimpen als een knikker), Ik vraag me af… (wat er in het laatje van de juf/meester zit), Hoe bijzonder zou het zijn als… (katten de wereld zouden leiden). 

  Als Schoolschrijver vind ik het het allerbelangrijkst dat kinderen zelfvertrouwen ontwikkelen in schrijven. Ze kunnen het – allemaal. Ze hebben genoeg ideeën, maar het gaat vooral over durf. De een heeft meer aanmoediging nodig dan de ander. Wij als volwassenen hebben de taak de rijkheid aan taal en fantasie die in hen schuilt aan te zwengelen. Een prachtige taak. 

  Leve de fantasie! Die begint – zoals bij zoveel dingen in het leven – bij het stellen van de juiste vragen. 

  Schrijfopdracht Wat als? van Annemarie van den Brink, 10 min, groep 3 t/m 8.
  ‘Wat als?’ is een handige beginzin om inspiratie te vinden voor een nieuw verhaal. Schoolschrijver Annemarie van den Brink legt dit uit en geeft er een schrijfopdracht bij. 

  Benieuwd naar meer schrijfopdrachten? Ga naar 19 gratis lees- en schrijfopdrachten voor meer lees- en schrijfplezier thuis én in de klas.

  Blog
  Schoolschrijver Barbara Scholten: er moet gestreden worden voor de overwinning!

  De schrijfopdracht ‘Absoluut geen hond!’ gaat over het belang van weerstand voor een verhaal. Schoolschrijver Barbara Scholten vertelt erover in dit blog.

  Dat gaat zomaar niet

  Ken je dat? Dat leerlingen een verhaal schrijven en je tijdens het lezen een lichte teleurstelling voelt. Is dit het nou? denk je dan. Verhalen over een superheld met superkrachten. Ze vliegen, spuwen vuur en verslaan zonder enige moeite elke vijand. Of over een monster dat zijn dagen doorbrengt in een donker bos en daar volstrekt tevreden mee is. Glittermeisjes die alles krijgen wat ze wensen, komen ook regelmatig voor.
  Verhalen over personages die alles kunnen, alles hebben en niets wensen leveren vaak saaie verhalen op. Personages moeten iets willen, ergens naar verlangen. En om die wens te realiseren moeten er keuzes gemaakt worden. Ze moeten iets opgeven voor die ene wens en in het traject daarnaartoe gaan er dingen verschrikkelijk mis. De vijand wordt niet zomaar verslagen. Ook niet door een superheld. Er moet gestreden worden voor de overwinning. Monsters voelen zich eenzaam in het donkere bos, trekken de wijde wereld in en het glittermeisje is niet met de gouden lepel in de mond geboren. Of wel, maar dan is het geen verhaal waard. Want zonder weerstand is er geen verhaal! Om een wens in vervulling te laten gaan, moet een personage een lange weg vol hobbels afleggen en dealen met tegenslagen.

  Krijgt Lola de hond die ze graag wil?

  Om dit duidelijk te maken aan de leerlingen, lees ik vaak Een hond met leuke oren, waarin Lola graag een hond wil. Ze wil liever een hond dan alles wat je maar kunt bedenken. Liever dan een eekhoorn of een echte vos. Soms doet Lola alsof ze een hond is. Ze weet ook precies wat voor soort hond ze zou nemen. Zo een met leuke oren. Nadat ik de eerste bladzijden heb voorgelezen, vraag ik aan de leerlingen hoe ze denken dat het verhaal verder gaat. 

  ‘Ik denk dat Lola een hond krijgt,’ zegt iemand.
  ‘Dat denk ik ook,’ antwoordt een ander.
  ‘Wat betekent dat dan voor het verhaal?’ Ik kijk de klas rond. Kinderen halen hun schouders op. Ze kijken me glazig aan. Ik probeer het nog een keer. ‘Stel dat Lola die hond met leuke oren meteen krijgt, hoeveel bladzijden uit dit boek lees ik dan nog voor?’
  Ergens in een bovenkamer gaat het licht aan. ‘Geen, want dan heeft Lola wat ze graag wil.’
  ‘Juist!’ antwoord ik. ‘Voor Lola is het leuk als haar wens meteen in vervulling gaat, maar voor het verhaal niet want dan is het afgelopen.’ 
  Gelukkig roepen de ouders van Lola altijd: ‘ABSOLUUT GEEN HOND!’ en kan ik de grappige ontknoping voorlezen.

  De kracht van herhaling

  Een volgende les werk ik uit De NEEhoorn van Marc-Uwe Kling. En weer stel ik de vraag wat het voor het verhaal zou betekenen als de eenhoorn alle vragen met ‘ja’  zou beantwoorden en het heerlijk zou vinden om in het Hartenwoud te wonen.
  ‘Dan heet het boek De JAhoorn,’ zegt de een.
  ‘Dan is het saai,’ antwoordt een ander.
  ‘Dus dan is dit het einde van het verhaal,’  zegt weer een ander.
  De kracht van de herhaling begint te werken. Elke les weer herhaal ik dezelfde vraag. Wat als het meisje het gelukkige eiland meteen zou vinden? Stel dat meneer en mevrouw Griezel het heel gezellig hadden samen. Wat als Wat als Rotkat knorrend bij zijn baasje in de vensterbank was blijven liggen?

  Het kwartje valt niet bij iedereen tegelijk, maar aan het einde van het Schoolschrijverstraject lees ik een verhaal over een jongen die zonder zwemdiploma een kolkende rivier moet oversteken. Het zwaard van een prins breekt tijdens een gevecht met draken en leeuwen. En het glittermeisje zit in de gevangenis omdat ze heeft gejat. Lees voor. Stel vragen. Schrijf verhalen.

  Schrijfopdracht Absoluut geen hond! van Barbara Scholten, 15 min, groep 5 t/m 8.
  Iedereen wil wel iets wat niet kan/mag/lukt. Jouw leerlingen gaan dit gebruiken om een verhaal te schrijven.

  Benieuwd naar meer schrijfopdrachten? Ga naar 19 gratis lees- en schrijfopdrachten voor meer lees- en schrijfplezier thuis én in de klas

  Blog
  Terugbladeren in een boekenschrift is volgens Schoolschrijver Ellen Stoop net alsof je een dagboek leest

  Het idee van Schoolschrijver Ellen Stoop: houd een boekenschrift bij met de ‘Boekenschriftopdracht’. In dit blog vertelt ze waarom dat leuk is voor nu en voor later.

  Als je ermee begint, kun je niet meer stoppen
  ‘Negen van de tien mensen weten precies op te sommen waarheen ze de laatste tien jaar op vakantie zijn geweest. Maar vraag hen welke tien boeken zij het laatst lazen en ze blijven het antwoord schuldig.’ Zo begint het boekje De plezierfactor. Nut en genot van het boekenschrift van Felix Eijgenraam (Aramith Uitgevers, 1990).
  Dat ik, een veellezer, hier destijds ook geen antwoord op kon geven, stak me – al moet ik toegeven dat ik mijn vakantiebestemmingen van de laatste tien jaar ook nooit onthoud (en daarom houd ik die nu ook bij). Hoezo wist ik niet meer welke boeken ik de laatste tijd had gelezen?
  Nog dezelfde dag, inmiddels ruim dertig jaar geleden, begon ik met een boekenschrift. En als je ermee begint, kun je er niet meer mee stoppen dus houd ik sindsdien bij wat ik lees. Het is heel simpel: je noteert achtereenvolgens de datum dat je het boek uitgelezen hebt (doe dat direct), de titel van het boek, de schrijver, evt. het aantal pagina’s (over dikke boeken doe je langer, dunne boeken tikken lekker aan) en begin met nummer 1, het volgende boek wordt nummer 2 enz. Begin elk boek op een nieuwe regel en elk jaar op een nieuwe pagina, dat is wel zo overzichtelijk. Als je wilt kun je er ook nog bijzetten wat je van het boek vond: één ster of meer?

  Net alsof je een dagboek leest
  Een van mijn lievelingsboeken las ik op 15/1/2000: Olle, Guus Kuijer, 97 pag., nummer 397. Op 20/1/21, 21 jaar later, las ik Olle weer, nu staat erachter: nummer 1223. Ik herlas het omdat ik het mijn zus cadeau gaf die een zieke hond heeft en omdat ik het boek (over een hond die doodgaat) zo ontzettend mooi vind. Als ik over tien jaar terugblader naar 2021 weet ik direct weer waarom ik Olle toen weer las. Terugbladeren van het boekenschrift is net alsof je in een dagboek leest. Aan de boeken die ik las kan ik zien wanneer ik liefdesverdriet had, wat mijn literaire voorkeuren waren in bepaalde periodes van mijn leven en wanneer ik zo gegrepen werd door een bepaalde schrijver, bijvoorbeeld Elizabeth Strout, dat ik gelijk drie van haar boeken las.

  Het is nog niet te laat: begin vandaag!

  Zoveel als ik weet van wat ik de laatste dertig jaar las, zo weinig weet ik van mijn leesverleden van vóór het boekenschrift. Dat is een grote blinde vlek in mijn geheugen. Veel boeken die ik las, heb ik in mijn bezit, mijn boekenkasten puilen uit. Vaak staat op de eerste pagina zelfs wanneer ik het boek kocht of kreeg, maar of ik het dan ook direct gelezen heb en wanneer dat was, daarvan heb ik geen idee. Het grootste deel van de boeken die ik heb gelezen – en zeker de vele kinderboeken – leende ik uit de plaatselijke bibliotheek waar ik elke week met stapels wegging. Boeken die werelden voor me openden, waarin ik kon wegdromen, waarom ik kon lachen of huilen, verhalen die ik zo mooi vond dat ik wilde dat de laatste bladzijde nooit zou aanbreken. Van al die prachtige boeken die als kind zo veel indruk op me maakten, die mijn liefde voor taal aanwakkerden en mij waarschijnlijk inspireerden om zelf kinderboeken te gaan schrijven, herinner ik me helaas titel noch auteur. Als ik ergens spijt van heb, is het dat ik niet als kind al een boekenschrift bijhield, want dan had ik al die mooie kinderboeken nu kunnen herlezen.
  Daarom mijn tip voor alle leesgrage basisschoolleerlingen – en voor ouders, leesconsulenten en leerkrachten is het ook nog niet te laat: begin vandaag met een boekenschrift! Zodat je later niet, net als ik, spijt krijgt dat je er niet veel eerder mee begonnen bent.

  Schrijfopdracht Boekenschriftopdracht van Ellen Stoop, 15 min, groep 5 t/m 8
  Het idee van Ellen Stoop: houd vanaf nu een boekenschrift bij. Leuk voor nu, leuk voor later.

  Benieuwd naar meer schrijfopdrachten? Ga naar 19 gratis lees- en schrijfopdrachten voor meer lees- en schrijfplezier thuis én in de klas

  Blog
  Schoolschrijver Li Lefébure stal een verhaal: het werd het begin van een spannende schrijfopdracht

  In dit blog vertelt Schoolschrijver Li hoe ze een gênante jeugdherinnering gebruikte als basis voor een schrijfopdracht. Want wist je dat je niet alleen snoep kunt stelen, maar ook een verhaal?

  Li biecht diefstal op aan de klas

  ‘Heb je wel eens iets gestolen?’ Die vraag kreeg ik jaren geleden van een leerling. Met het schaamrood op mijn kaken moest ik toegeven dat ik als (ik geloof) zevenjarige een pakje snoep had gestolen. In de supermarkt in het dorp waar ik woonde. En dat mijn moeder het ontdekt had en ik terug naar de winkel moest om het pakje snoep terug te brengen. Ook al had ik er al één snoepje uit opgegeten. 

  De jongen die de vraag stelde, begon te grinniken. En vroeg of het de enige keer was dat ik iets gestolen had of dat het nog eens gebeurd was. Ik schudde mijn hoofd. Nee, ik had nooit meer iets gestolen. Maar een paar tellen later zei ik: ‘Eigenlijk heb ik pasgeleden nog iets gestolen.’

  De hele klas keek me met ingehouden adem aan. Een paar monden hingen een stukje open. Ook de meester was erg geïnteresseerd in mijn diefstal. ‘Nou,’ ging ik verder, ‘ik heb laatst een klein stukje van een verhaal gestolen.’ Er klonk wat geroezemoes. Een stukje van een verhaal gestolen? Hoe dan?

  Zo steel je een verhaal

  Ik begon te vertellen dat ik een boek aan het lezen was en dat ik helemaal in het verhaal gezogen werd. Ik voelde al hoe het met personage zou aflopen en kon niet wachten om verder te lezen. Maar dat viel tegen. De auteur had blijkbaar een ander verhaal in zijn hoofd. En het boek eindigde anders dan ik had gedacht. Teleurgesteld bladerde ik terug naar de passage waar het verhaal, volgens mij, een andere wending had moeten krijgen. Mijn vingers begonnen te jeuken en ik begon verder te schrijven daar waar ik dacht dat het anders moest. ‘Maar… is dat dan stelen?’ vroeg een meisje.

  ‘Je mag natuurlijk niet het verhaal of een deel van een verhaal van iemand anders gebruiken,’ zei ik tegen haar. ‘Dat heet plagiaat. Maar ik was natuurlijk niet van plan om met mijn nieuwe versie naar een uitgever te stappen en er een boek van te maken. Ik had voor een deel een ander verhaal in mijn hoofd en dat moest eruit. Het was voor mij een fijne schrijfoefening. Want het was ook een schrijfoefening voor me. Om een goede schrijver te worden moet je heel veel schrijven. Daar leer je van. Waar je wel en niet goed in bent. Wat je wel en niet mooi vindt. En door dus een verhaal van iemand anders te gebruiken, werk je eraan om een betere schrijver te worden.’

  ‘Ik heb dan ook wel eens gestolen,’ reageerde een jongen achter in de klas. ‘Of eigenlijk heb ik dat heel vaak gedaan. Want ik hou ervan als verhalen slecht eindigen. Dat de slechterik wint. Ik heb dan een slecht einde in mijn hoofd waar er doden vallen en zo maar dan gebeurt dat niet. In mijn hoofd schrijf ik dan ook een ander einde.’ ‘En vind je dat leuk om te doen?’ vroeg ik hem. Zijn glimmende ogen zeggen alles. ‘Ja, heel leuk,’ zei hij.

  Dit werd de schrijfopdracht

  Ik stelde voor om met z’n allen een boek te veranderen. Want je kunt ook een boek veranderen dat je nog niet (helemaal) gelezen hebt. Je leest de eerste (twee) bladzijde(n) van een boek en bedenkt dan zelf hoe het verhaal verder zal gaan. Het was een groot succes. Het verhaal van de jongen achter in de klas liep natuurlijk slecht af. Zijn personage viel van een hoge berg naar beneden. Wel twintig meter. Het mooiste van alles was: elk verhaal eindigde anders en alle leerlingen inspireerden elkaar tot nog meer nieuwe verhalen.

  Schrijfopdracht Verander jouw boek van Li Lefébure, 15 min, groep 3 t/m 8
  De leerling mag nu eens zelf het einde (of een ander deel) van een boek bepalen! Schoolschrijver Li Lefebure heeft hier een leuke schrijfopdracht voor.

  Benieuwd naar meer schrijfopdrachten? Ga naar 19 gratis lees- en schrijfopdrachten voor meer lees- en schrijfplezier thuis én in de klas

  Blog
  Binnen een uur een nieuwe taal leren? Schoolschrijver Simone Arts leert je hoe!

  In dit blog vertelt Schoolschrijver Simone over het ontstaan van schrijfopdracht Ieps en hoe ze leerlingen daarmee op het puntje van hun stoel krijgt (met hulp van de meespelende leerkracht).

  De klas binnenstormen

  Het is eigenlijk heel simpel: je stormt groep 5 binnen en roept tegen de leerkracht ‘Wedden dat ik jouw groep binnen een uur een nieuwe taal kan leren?!’ 99,9% Van de leerkrachten reageert daar perfect op, is mijn ervaring, namelijk met hoog opgetrokken wenkbrauwen en een blik vol ongeloof. ‘Ik heb vijf jaar Duits gehad op de middelbare en ik snap er nog steeds geen Holz van. Hoe wil je mijn meisjes en jongens dan in één uur…?’ Je haalt je schouders op en knipoogt gezellig naar de kinderen, die je vast en zeker ook een beetje argwanend aan zitten te kijken. ‘Laat dat maar aan mij over.’

  En dan begin je met je les.
  Eerst vertel je over Joke van Leeuwen. Geef Joke van Leeuwen een potlood en ze begint te tekenen. Geef haar een penseel en ze schildert. Geef haar een podium en ze speelt toneel. Geef haar een woord en ze rijmt, associeert, componeert en construeert. Een lied, een gedicht een verhaal, een roman. In het Nederlands, Vlaams, Duits of Engels, ze kan het allemaal. Ze kan het zelfs… in het Ieps.

  Het geheim van Ieps

  In 1996 schreef Joke van Leeuwen het boek ‘Iep!’ Een ontroerend en tegelijkertijd vrolijk verhaal over de bijzondere vondeling Viegeltje die vol liefde opgevoed wordt door Warre en Tine. Warre en Tine willen Viegeltje natuurlijk ook leren praten, maar wat denk je? Viegeltje spreekt haar eigen taal! Viegeltjes eerste woordje is ‘iep’, Warre en Tine noemt ze niet ‘papa’ en ‘mama’, maar ‘piepie’ en ‘miemie’ en het etenstijd is, zegt ze zin te hebben in een ‘bietierhiemietjie miet piendiekies.’
  Als je dit verteld hebt (en je hebt het boek laten zien en een stukje voorgelezen natuurlijk), is de vraag of iemand van groep 5 al begint door te krijgen wat het geheim van het Ieps is. 
  Vraag een wijsneus (wiesnies) of hij of zij zich in het Ieps aan jou wil voorstellen. 
  ‘Hie hiet jiej? Hiellie, iek bien…’
  Vraag ook waar hij of zij woont.
  ‘Wier wien jiej? Iek wien ien…’
  De leerkracht van groep 5 blijft met klapperende oren en open gezakte mond in zijn rol, maar alle kinderen snappen nu wél wat de bedoeling is: alle klinkers vervangen door ‘ie’.

  Op het schoolplein bleven ze Ieps praten

  Ik deed deze opdracht een keer aan het eind van het schooljaar in een groep 4. De kinderen en hun meester waren zó enthousiast dat ze in de pauze op het schoolplein nog steeds Ieps met elkaar spraken. De rest van de school stond er raar bij te kijken, haha! Zie snieptien ier nieks vien. Maar het kan dus écht, binnen één uur een nieuwe taal leren. 😉

  PS: Als je hele groep vloeiend Ieps spreekt en schrijft, kun je deze opdracht ook doen met de ‘oe’ of bijvoorbeeld met lange klanken. Voel ploezoer!

  Schrijfopdracht Ieps praten van Simone Arts, 10-15 min, groep 3 t/m 8
  Hoe lang houdt jouw klas het vol om tijdens de eerstvolgende online les Ieps te praten? Samen lol hebben gegarandeerd! Nog leuker: andere klassen uitdagen om ook mee te doen. De klas die het het langst volhoudt wint de prijs ‘Liengst Ieps prieten’.

  Benieuwd naar meer schrijfopdrachten? Ga naar 19 gratis lees- en schrijfopdrachten voor meer lees- en schrijfplezier thuis én in de klas