Maand-programma’s

Boost je lees- en taalonderwijs. In 4 tot 6 lessen het lezen en schrijven van jouw klas verbeteren? Met daarbij de optie voor een inspirerende gastles live (aansluitend) van een kinderboekenschrijver. Dat kan met onze interactieve maandprogramma’s lezen en schrijven. Ook goed in te zetten rondom schoolthema’s zoals de Kinderboekenweek en de Poëzieweek.

Bekijk hier onze financieringstips (subsidies, kortingsacties e.d.)

In het kort

  • Interactieve digibordlessen
  • Inspirerende lesvideo’s met kinderboekenschrijvers
  • Drie didactische thema’s
  • Basisvaardigheden taal
  • Kerndoelen 5 en 9
  • Feestelijke extra optie: live gastles kinderboekenschrijver

Wat houdt een maandprogramma in?

Een interactief maandprogramma van De Schoolschrijver geeft een boost aan de lees- en taalvaardigheid van leerlingen. Gedurende een maand (4-6 lessen) komen kinderen op inspirerende wijze in contact met meerdere kinderboekenschrijvers en boeken. Jozua Douglas, Maren Stoffels, Janneke Schotveld en talloze andere auteurs richten zich via het digibord met aansprekende opdrachten tot de leerlingen en motiveren de klas om meer te gaan lezen en schrijven. Met een maandprogramma werk je aan de vier basisvaardigheden taal: lezen, schrijven, spreken en luisteren.

Er zijn maandprogramma’s (gr. 3-8) rond drie didactische thema’s: poëzie, verhalen schrijven en het lezen van boeken en rijke teksten. Scroll naar beneden voor het aanbod per groep.

Optioneel kan, aansluitend aan het maandprogramma, een inspirerende gastles live worden verzorgd door een kinderboekenschrijver (Schoolschrijver).

Maandprogramma's

Op boekenreis!
Met Op boekenreis! voor groep 3-4 maak je leerlingen nieuwsgierig naar boeken.
Taalkabaal
In Taalkabaal voor groep 3-4 ontdekken leerlingen hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken.
Zin in verzinnen
Zin in verzinnen voor groep 3-4 stimuleert kinderen om personages en verhalen te maken.
Leesgeheimen
In Leesgeheimen voor groep 5-8 komen leerlingen in aanraking met verschillende soorten boeken.
Superik
Kinderen onderzoeken in het maandprogramma Superik voor groep 5-8 wie zij zelf zijn.
Van kop tot staart
Bij Van kop tot staart voor groep 5-8 leren kinderen hoe je een verhaal schrijft.
Echt waar?
In Echt waar? voor groep 5-8 maken de leerlingen kennis met non-fictie.
Dichtgeheimen
Dichtgeheimen voor groep 5-8 is een lesprogramma over poëzie lezen, schrijven én voordragen.
Schrijfgeheimen
In Schrijfgeheimen voor groep 5-8 gaan leerlingen op zoek naar de ingrediënten voor een verhaal.

Wat bereik je met een maandprogramma?

De lessen zorgen voor een betere woordenschat, betere technische vaardigheden, meer leesmotivatie en meer zelfvertrouwen bij lezen en schrijven. Leerkrachten en zelfs hele scholen lieten zich inspireren door De Schoolschrijver om hun taallessen anders in te richten. Ze vervingen bijvoorbeeld hun stellessen door een maandprogramma en zorgden zo voor meer leesmotivatie en vooruitgang op het gebied van creatief schrijven.

Waarom een maandprogramma?

Met een maandprogramma van De Schoolschrijver verbeter je in een paar lessen het lezen en schrijven van je klas en het taalplezier van je leerlingen. Bovendien krijg je als leerkracht zelf nieuwe ideeën voor inspirerende lesopdrachten. De digibordlessen en live lessen met bekende kinderboekenschrijvers zorgen voor een betere woordenschat, meer leesmotivatie en meer zelfvertrouwen bij lezen en schrijven. Vervang een paar stellessen door een maandprogramma en je kunt na een korte voorbereiding aan de slag.

De opdrachten vielen in de smaak, vooral de les van Selma Noort met spannende verhalen was een daverend succes. Vooral het feit dat je als leerkrachten de rode pen hebt laten liggen en niet op spelfouten hebt gelet, geeft de leerlingen meer durf! Ze leren dat ze fouten mogen maken en dat creatief schrijven moeilijk is, maar erg leuk.

Juf Maryse, Oranjedijkschool in Barcelona

Hulp nodig bij het kiezen?

Neem contact op met één van onze adviseurs.

Ze zijn bereikbaar via 020-8463069 of via interesse@deschoolschrijver.nl.

Veelgestelde vragen

Welk programma is het beste voor mijn situatie?

We adviseren je graag, neem hier contact met ons op.

Voor welke groepen zijn er programma’s?

Ons aanbod is gericht op groep 3 tot en met 8 van het basisonderwijs.

Sluiten de maandprogramma’s aan bij de kerndoelen (SLO)?

Het hoofddoel van De Schoolschrijver-maand sluit aan bij kerndoel 9 van het taalonderwijs Nederlands: 9. De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten.
De opdrachten in de lessen sluiten aan bij kerndoel 5 van het taalonderwijs Nederlands: 5. De leerlingen leren naar inhoud en vorm teksten te schrijven met verschillende functies, zoals: informeren, instrueren, overtuigen of plezier verschaffen.
NB: dit zijn de kerndoelen zoals geformuleerd in Kerndoelenboekje basisonderwijs 2006. Uiteraard houden wij de ontwikkelingen van Curriculum.nu nauwlettend in de gaten en sluiten onze programma’s nauw aan bij het doel om rijke teksten te gebruiken in het lees- en schrijfonderwijs.

Zijn jullie programma’s ook geschikt voor speciaal en bijzonder onderwijs?

Jazeker. Wil je hier meer informatie over, neem dan contact op met een van onze adviseurs via interesse@deschoolschrijver.nl.

Wat zijn de kosten?

Klik hier voor ons tarievenoverzicht of neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Bezoek een gratis sneak preview

Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

Doe een gratis proefles!

Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

Heb je vragen?

Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl