Maand-programma’s

In 4 tot 6 lessen het lezen en schrijven in jouw klas verbeteren met daarbij de optie voor een feestelijke slotles met een live kinderboekenschrijver. Dat kan met onze 9 inspirerende maandprogramma’s. Ook goed in te zetten rondom schoolthema’s zoals de Kinderboekenweek en de Poeziëweek.

In het kort

  • Interactieve digibordlessen
  • Inspirerende video’s met kinderboekenschrijvers
  • Voor elk schoolthema een maandprogramma
  • Weinig voorbereiding nodig
  • Feestelijke optie: extra les live kinderboekenschrijver

Wat houdt een maandprogramma in?

De basis van een maandprogramma zijn de digibordlessen van een halfuur (groep 3-4) tot een uur (groep 5-6 en 7-8). De lesvideo’s en de interactieve opdrachten worden gegeven door bekende kinderboekenschrijvers als Jozua Douglas, Manon Sikkel, Maren Stoffels, Janneke Schotveld, Simon van der Geest en Lydia Rood. Ze praten tegen de kinderen, geven ze adviezen en lezen voor uit hun favoriete boeken. Vervolgens gaat de leerkracht met de leerlingen aan de slag met de lees- en schrijfopdrachten. De laatste les kan feestelijk en vakkundig worden verzorgd door een Schoolschrijver, live in de klas.

Wat bereik je met een maandprogramma?

De lessen zorgen voor een betere woordenschat, betere technische vaardigheden, meer leesmotivatie en meer zelfvertrouwen bij lezen en schrijven. Leerkrachten en zelfs hele scholen lieten zich inspireren door De Schoolschrijver om hun taallessen anders in te richten. Ze vervingen bijvoorbeeld hun stellessen door een maandprogramma en zorgden zo voor meer leesmotivatie en vooruitgang op het gebied van creatief schrijven.

Waarom een maandprogramma?

Met een maandprogramma van De Schoolschrijver verbeter je in een paar lessen het lezen en schrijven van je klas en het taalplezier van je leerlingen. Bovendien krijg je als leerkracht zelf nieuwe ideeën voor inspirerende lesopdrachten. De digibordlessen en live lessen met bekende kinderboekenschrijvers zorgen voor een betere woordenschat, meer leesmotivatie en meer zelfvertrouwen bij lezen en schrijven. Vervang een paar stellessen door een maandprogramma en je kunt na een korte voorbereiding aan de slag.

Maandprogramma's

Op boekenreis!
Met Op boekenreis! voor groep 3-4 maak je leerlingen nieuwsgierig naar boeken.
Taalkabaal
In Taalkabaal voor groep 3-4 ontdekken leerlingen hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken.
Zin in verzinnen
Zin in verzinnen voor groep 3-4 stimuleert kinderen om personages en verhalen te maken.
Leesgeheimen
In Leesgeheimen voor groep 5-8 komen leerlingen in aanraking met verschillende soorten boeken.
Superik
Kinderen onderzoeken in het maandprogramma Superik voor groep 5-8 wie zij zelf zijn.
Van kop tot staart
Bij Van kop tot staart voor groep 5-8 leren kinderen hoe je een verhaal schrijft.
Echt waar?
In Echt waar? voor groep 5-8 maken de leerlingen kennis met non-fictie.
Dichtgeheimen
Dichtgeheimen voor groep 5-8 is een lesprogramma over poëzie lezen, schrijven én voordragen.
Schrijfgeheimen
In Schrijfgeheimen voor groep 5-8 gaan leerlingen op zoek naar de ingrediënten voor een verhaal.

In De Schoolschrijver-maand zijn de kinderen gemotiveerd om verhalen te schrijven. Ze maakten een YES!-gebaar toen we als leerkrachten vertelden dat we zeker nog doorgaan met verhalen schrijven. Voor mij als leerkracht is het erg prettig dat ik De Schoolschrijver-maand kan koppelen aan lezen en spelling.

Juf Suzan, leerkracht OBS Weisterbeek in Horst

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Vul je gegevens in, dan sturen we je zo snel mogelijk een bericht terug.



    Hulp nodig bij het kiezen?

    Neem contact op met één van onze adviseurs.

    Ze zijn bereikbaar via 020-8463069 of via interesse@deschoolschrijver.nl.

    Veelgestelde vragen

    Welk programma is het beste voor mijn situatie?

    We adviseren je graag, neem hier contact met ons op.

    Voor welke groepen zijn er programma’s?

    Ons aanbod is gericht op groep 3 tot en met 8 van het basisonderwijs.

    Sluiten de maandprogramma’s aan bij de kerndoelen (SLO)?

    Het hoofddoel van De Schoolschrijver-maand sluit aan bij kerndoel 9 van het taalonderwijs Nederlands: 9. De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten.
    De opdrachten in de lessen sluiten aan bij kerndoel 5 van het taalonderwijs Nederlands: 5. De leerlingen leren naar inhoud en vorm teksten te schrijven met verschillende functies, zoals: informeren, instrueren, overtuigen of plezier verschaffen.
    NB: dit zijn de kerndoelen zoals geformuleerd in Kerndoelenboekje basisonderwijs 2006. Uiteraard houden wij de ontwikkelingen van Curriculum.nu nauwlettend in de gaten en sluiten onze programma’s nauw aan bij het doel om rijke teksten te gebruiken in het lees- en schrijfonderwijs.

    Zijn jullie programma’s ook geschikt voor speciaal en bijzonder onderwijs?

    Jazeker. Wil je hier meer informatie over, neem dan contact op met een van onze adviseurs via interesse@deschoolschrijver.nl.

    Wat zijn de kosten?

    Klik hier voor ons tarievenoverzicht of neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

    Bezoek een gratis sneak preview

    Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

    Doe een gratis proefles!

    Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

    Altijd op de hoogte

    Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

    Heb je vragen?

    Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl