Meer taalplezier tijdens de Kinderboekenweek met De Schoolschrijver

Kinderboekenweek • Een leuke en leerzame Kinderboekenweek met meer lees- en schrijfplezier in de klas? Boek een interactief maandprogramma lezen en schrijven en boost je taalonderwijs!

De Kinderboekenweek 2024: Lekker eigenwijs!

De Kinderboekenweek is dit jaar van 2 t/m 13 oktober en het thema is ‘Lekker eigenwijs!’. Deze Kinderboekenweek lezen we boeken over personages die een tikkeltje tegendraads en lekker eigenwijs zijn. Kinderboekenschrijver en Schoolschrijver Pieter Koolwijk zal het Kinderboekenweekgeschenk schrijven, Noëlle Smit schrijft dit jaar het Prentenboek bij de Kinderboekenweek.

Een leuke en leerzame Kinderboekenweek met De Schoolschrijver

De Kinderboekenweek is een goed moment om spelenderwijs extra aandacht te besteden aan de basisvaardigheden taal: lezen, schrijven, spreken en luisteren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een van onze ‘eigenwijze’ interactieve maandprogramma’s, zoals Van kop tot staart (gr. 5-8) met o.a. Kinderboekenweekgeschenkschrijver Pieter Koolwijk en Mirjam Oldenhave (foto hieronder) of Zin in verzinnen (gr. 3-4) met kinderboekenschrijver Maranke Rinck en illustrator Martijn van der Linden. Kinderboekenschrijvers spelen een belangrijke rol als gids en motivator in deze programma’s.

Live kinderboekenschrijver in de klas?

De maandprogramma’s kun je ook mét liveles van een Schoolschrijver (kinderboekenschrijver) bestellen. Uiteraard kunnen de Schoolschrijvers niet overal tegelijk zijn, dus wil je een schrijver live in de klas tijdens de Kinderboekenweek dan adviseren we op tijd te boeken.

Kinderboekenschrijver Mirjam Oldenhave (o.a. bekend van de boeken over Mees Kees) deelt haar tips in de nieuwe De Schoolschrijver-maand Van koptot staart.

Kinderboekenschrijver (Schoolschrijver) Mirjam Oldenhave (o.a. Mees Kees) deelt tips in het eigenwijze Van kop tot staart.

Drie didactische ‘Maand’-thema’s

Er zijn interactieve maandprogramma’s (gr. 3-8) rond drie didactische thema’s:

  • 1. Poëzie
  • 2. Verhalen schrijven
  • 3. Het lezen van boeken en rijke teksten

Thema 1: Poëzie

Dichtgeheimen voor groep 5-8

Met het maandprogramma Dichtgeheimen maken de kinderen uit de groepen 5-6 en 7-8 kennis met poëzie. Zij gaan gedichten lezen, schrijven én zelf voordragen. In vier digibordlessen van 60 minuten delen Schoolschrijvers, onder wie Joke van Leeuwen en Gershwin Bonevacia, hun dichtgeheimen.

Taalkabaal voor groep 3-4

Laat je leerlingen van groep 3-4 ontdekken hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken met het maandprogramma Taalkabaal. Met dit programma krijgen kinderen die beginnen met lezen en schrijven een fundament aangereikt voor taalplezier en taalvaardigheid. In zes digibordlessen van 30 minuten geven Schoolschrijvers Erik van Os, Aby Hartog en Brenda Heijnis de leukste voorbeelden en opdrachten rond poëzie; we gaan liedjes zingen, rijmpjes lezen en taalspelletjes spelen – we maken Taalkabaal!

Thema 2: Verhalen schrijven

Van kop tot staart voor groep 5-8

Bij het lesprogramma Van kop tot staart voor groep 5-8 leren kinderen in vier digibordlessen hoe je een verhaal met een fantasievolle inhoud en een kloppende structuur schrijft. Gaandeweg leren ze ook allerlei nieuwe schrijvers én leuke kinderboeken kennen.

Zin in Verzinnen voor groep 3-4

Zin in verzinnen stimuleert kinderen in groep 3-4 om personages en verhalen te maken en het maakt ze nieuwsgierig naar boeken. Zo krijgen beginnende lezers en schrijvers een fundament aangereikt voor taalplezier en taalvaardigheid. Ze ontdekken wat ze allemaal al kunnen met woorden, en dat geeft zelfvertrouwen en zin in nog meer spelen met taal.

Thema 3: Lezen van boeken en rijke teksten

Leesgeheimen voor groep 5-8

In Leesgeheimen komen leerlingen in aanraking met verschillende soorten boeken en ontdekken zo hun eigen leesvoorkeur. De Schoolschrijvers vertellen wat er met je kan gebeuren als je geraakt wordt door een bijzonder boek en onthullen al hun leesgeheimen!

Op boekenreis! voor groep 5-8

Met het lesprogramma Op boekenreis! maak je leerlingen van groep 3-4 nieuwsgierig naar boeken, en leer je ze zelf hun eerste verhalen maken. Op boekenreis! is een fundament voor taalplezier en taalvaardigheid, voor kinderen die net beginnen met lezen en schrijven.

Kinderboekenschrijver (Schoolschrijver) Gershwin Bonevacia deelt zijn tips aan de klas (gr 5-8) in Dichtgeheimen.

Bezoek een gratis sneak preview

Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

Doe een gratis proefles!

Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

Heb je vragen?

Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl