Lesprogramma’s

De lesprogramma’s van De Schoolschrijver zijn voor alle basisscholen die de lees- en schrijfvaardigheid van hun leerlingen willen vergroten.

In het kort

 • Kinderboekenschrijvers en jeugdliteratuur in de digibordlessen
 • Verhogen lees- en schrijfvaardigheid
 • Groep 3 tot en met 8
 • Diverse lesprogramma’s: thema, structureel

Taalplezier op de basisschool

Tijdens onze lesprogramma’s brengen bekende kinderboekenschrijvers (Schoolschrijvers) zoals Simon van der Geest, Maren Stoffels en Sanne Rooseboom via digibordlessen het enthousiasme voor lezen en schrijven over op de leerlingen uit groep 3 tot en met 8. Dat doen ze door kinderen zelf te laten ontdekken welke boeken ze leuk vinden en ze hun eigen verhalen te laten schrijven. Als feestelijke finale kan een bekende kinderboekenschrijver live in de klas komen voor een extra laatste les. Zo verbeteren we samen het lezen, schrijven en taalplezier in de klas en werken we aan onze belangrijke missie: ieder kind taalsterk.

Leerlijn Lezen en Schrijven

Vanaf schooljaar 2022-2023 bieden we de methodiek de Leerlijn Lezen en Schrijven aan (voorheen Jaarlijn). De Leerlijn Lezen en Schrijven van De Schoolschrijver is dé complete leesmethodiek voor begrijpend- en voortgezet technisch lezen in het basisonderwijs, voor groep 3-8. De Leerlijn is de eerste methodiek waarin lezen en schrijven in samenhang wordt aangeboden. Met een belangrijke rol als inspirator en gids voor hedendaagse kinderboekenschrijvers zoals Enne Koens, Bibi Dumon Tak, Maren Stoffels, Janneke Schotveld en Simon van der Geest. Lees- en schrijfplezier staat centraal.

Maandprogramma’s

Met een van de 8 maandprogramma’s van De Schoolschrijver verbeter je in een paar lessen het lezen, schrijven en taalplezier en de taalvaardigheid van je leerlingen. Bovendien krijg je als leerkracht zelf nieuwe ideeën voor inspirerende lesopdrachten. Er zijn maandprogramma’s voor groep 3-4 en 5-8.

Maatwerk

Bij Maatwerk komt een Schoolschrijver in de klas om het taalplezier en daarmee de lees- en schrijfvaardigheid van de leerlingen sterk te vergroten. Binnen het maatwerkprogramma kan een Schoolschrijver worden geboekt voor programma’s met een korte of langere looptijd, onder schooltijd, naschools, in de weekenden of in de vakanties, afhankelijk van de vraag en het doel.

Het Halfjaarprogramma

Het Halfjaarprogramma is speciaal ontwikkeld voor basisscholen met een hoog percentage leerlingen met een taal- en/of leesachterstand. Het is een intensief interventietraject voor scholen die echt een omslag willen maken en daar met ons en met samenwerkingspartners (zoals bibliotheken) in willen investeren.

Betekenisvol taalonderwijs betekent voor mij onder meer dat al onze kinderen, vanaf groep 1, kennismaken met creatief functioneel schrijven, gekoppeld aan literatuur. Ieder kind zou kennis moeten kunnen maken met schrijvers, illustratoren en dichters. Met De Schoolschrijver Maand zetten wij hierin de eerste stap. Alle kinderen uit de groepen 6 krijgen tips en tops van schrijvers via digitale lessen en gaan in gesprek met een live-kinderboekenschrijver!

Hanneke Venema, IB-er en kwaliteitscoördinator van OBS Meander in Groningen

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Vul je gegevens in, dan sturen we je zo snel mogelijk een bericht terug.  Hulp nodig bij het kiezen?

  Neem contact op met één van onze adviseurs.

  Ze zijn bereikbaar via 020-8463069 of via interesse@deschoolschrijver.nl.

  Veelgestelde vragen

  Welk programma is het beste voor mijn situatie?

  We adviseren je graag, neem hier contact met ons op.

  Voor welke groepen zijn er programma’s?

  Ons aanbod is gericht op groep 3 tot en met 8 van het basisonderwijs.

  Zijn jullie programma’s ook geschikt voor speciaal en bijzonder onderwijs?

  Jazeker. Wil je hier meer informatie over, neem dan contact op met een van onze adviseurs via interesse@deschoolschrijver.nl.

  Wat zijn de kosten?

  Klik hier voor ons tarievenoverzicht of neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

  Bezoek een gratis sneak preview

  Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

  Doe een gratis proefles!

  Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

  Altijd op de hoogte

  Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

  Heb je vragen?

  Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl