Het Halfjaar-programma

Het Halfjaarprogramma van De Schoolschrijver is ontwikkeld voor basisscholen met een hoog percentage leerlingen met een taal- en/of leesachterstand.

In het kort

  • Intensieve interventie
  • Taalachterstand wegwerken
  • Half jaar Schoolschrijver in de klas
  • Programma voor alle betrokkenen

Wat gebeurt er in de klas?

In het programma verbindt een professionele kinderboekenschrijver met training en leservaring zich een half schooljaar lang aan een basisschool. Deze Schoolschrijver gaat in ons speciaal ontwikkelde lesprogramma aan het werk met de leerlingen, ouders en leerkrachten. Zo verbeteren we samen lezen, schrijven en taalplezier.

Het is een intensief interventietraject voor scholen die écht een omslag willen maken en daarin met ons en met samenwerkingspartners (zoals bibliotheken) in willen investeren. Het programma wordt in 35 tot 40 scholen per jaar ingezet, in een selectie van regio’s.

De resultaten

Kinderen die meedoen aan het Halfjaarprogramma gaan vooruit op lezen en schrijven. Het is te zien dat leerlingen:

LeesplezierMeer leesplezier krijgen en hun leesachterstand wegwerken
SchrijvenVooruitgang maken in het schrijven van verhalen
TaalgevoelEen beter taalgevoel krijgen
CreativiteitMeer creativiteit en probleemoplossend vermogen ontwikkelen
ZelfvertrouwenHun zelfvertrouwen om te lezen, te schrijven en te vertellen vergroten
werkwijze leerlingen dragen voor

Dit gebeurt er tijdens het halfjaarprogramma

Het halfjaarprogramma wordt van tevoren in de school aangekondigd met flyers en posters. Op de eerste dag wordt de Schoolschrijver door de hele school welkom geheten en ingehuldigd met de rode Schoolschrijver-sjerp. De scholen sluiten het traject vaak af met een feestelijk slotprogramma, in of buiten de school, met kinderen, leerkrachten en ouders.

Onderdelen van het programma

  • De Schoolschrijver in de klas: De Schoolschrijver werkt op een vaste dag in de week klassikaal samen met de leerlingen en leerkrachten van drie groepen.
  • De Academie: leerkrachten krijgen van ‘hun’ Schoolschrijver een inspirerende workshop vol praktische tips om zelf creatieve en motiverende taallessen te geven, ook na afloop van het programma;
steun ons in de klas
  • De Oudersalon: De Schoolschrijver betrekt tijdens een ouderavond de ouders bij het traject, met uitleg over bijv. het nut van voorlezen;
  • De Talentenklas: een extra cursus creatief schrijven voor een klein aantal leerlingen na afloop van de klassikale lessen.
  • Vrije uren: De Schoolschrijver zet vrije uren in voor de hele school. Bijvoorbeeld in een voorleesproject of een bibliotheekexcursie.
vacatures startpunt hjp

Startmoment en slotfeest

Het halfjaarprogramma heeft traditiegetrouw een feestelijke start- en slotprogramma met de hele school, inclusief de ouders. Met bijvoorbeeld optredens van leerlingen uit de Talentenklas, presentatie van de schoolkrant of een dichtwedstrijd. Samen vieren we de start van een intensief en waardevol traject en na afloop wat er in een half schooljaar samen is bereikt.

Hè? Is het nou al afgelopen? Waarom maar drie keer?

leerling Talentenklas

Bezoek een gratis sneak preview

Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

Doe een gratis proefles!

Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

Heb je vragen?

Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl