leesinspiratie en schrijfinspiratie

11 tips: zo financier je De Schoolschrijver in 2024-2025

Financiering • 11 tips voor het financieren van onze lesprogramma’s lezen en schrijven in 2024-2025

Wil je de lees- en schrijfvaardigheid op de basisschool structureel verbeteren en met onze lesprogramma’s aan de slag? Hieronder vind je een aantal tips voor manieren om onze programma’s te financieren. Lees bij iedere suggestie goed de voorwaarden op de site van de subsidieverstrekker. Onze adviseurs geven je graag advies op maat, neem vrijblijvend contact op en vraag naar de mogelijkheden.

1. Leermiddelen

Een school kan de lesprogramma’s van De Schoolschrijver uit de pot Leermiddelen betalen. Heeft jouw school op dit moment geen geld op de begroting gereserveerd voor een leesmethode of voor aanvullende lesprogramma’s lezen en schrijven? Overweeg dan om (een deel van) het taalmethodebudget te gebruiken om de lesprogramma’s van De Schoolschrijver te bekostigen. Of maak, indien mogelijk, gebruik van een van onderstaande subsidies.

2. Subsidieregeling Verbetering basisvaardigheden

Met de subsidieregeling Verbetering basisvaardigheden wil het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) het onderwijs in de basisvaardigheden de komende jaren duurzaam verbeteren. Wij adviseren daarom aan alle basisscholen, die meedoen aan deze subsidieregeling, gericht te kiezen voor de duurzame lees- en taalmethode: de Leerlijn Lezen en Schrijven van De Schoolschrijver. Lees hier meer over de Leerlijn en de aanvullende mogelijkheden in ons lesaanbod.

3. Impulsregeling MBV II PO 2023 – 2024 (Nieuwe Locaties of Doorontwikkelingslocaties: bouwstenen ‘Auteursactiviteit of maandprogramma’ en ‘Eigen inzicht’).

De Impulsregeling MBV II PO 2023 – 2024 is een landelijke subsidie van Stichting Lezen. Binnen deze regeling stelt Stichting Lezen voor het schooljaar 2023-2024 stimuleringsgelden beschikbaar voor nieuwe en bestaande scholen van de Bibliotheek op school en biedt zo mogelijkheden om een interactief maandprogramma van De Schoolschrijver met 500 euro korting of meer te boeken. Het biedt bibliotheken zelfs de mogelijkheid tot een lokaal leesoffensief. De deadline voor aanvragen bij Stichting Lezen is 31 mei! Lees hier meer.

4. Kortingsactie startende lezers (gr. 3-4) op live schrijver

Wegens succes verlengd! Boek voor 15 mei 2024 voor komend schooljaar een maandprogramma met live schrijver voor groep 3 of 4 en ontvang tot 500 euro korting!

Basisscholen en bibliotheken kunnen tot 15 mei 2024 max 500 euro korting krijgen voor groep 3 of 4 als ze een van de maandprogramma’s Zin in Verzinnen, Op boekenreis! of Taalkabaal boeken met een live kinderboekenschrijver (Schoolschrijver) in de klas. Het is mogelijk om dit schoolbreed uit te breiden met een van de vijf maandprogramma’s voor groep 5-8. De korting geldt echter alleen voor groep 3 en 4. Bij 1 groep 3 of 4 geldt 250 euro korting, bij 2 groepen 3 en / of 4 geldt 500 euro korting. Lees hier meer.

5. Nationaal Programma Onderwijs met twee jaar verlengd

Het Nationaal Programma Onderwijs, van het ministerie van OCW, is gericht op herstel én ontwikkeling van het onderwijs, op het inhalen én compenseren van vertraging, en op het ondersteunen van iedereen in het onderwijs die het moeilijk heeft. Met dit programma wordt het totale onderwijs meerjarig ondersteund om de gevolgen van de coronacrisis te ondervangen.

Elke school krijgt extra geld om leerlingen heel gericht te helpen, ook op sociaal-emotioneel gebied. Leraren bepalen mede hoe dit geld wordt ingezet. Zij kunnen kiezen uit bewezen effectieve maatregelen waaronder gerichte taalprogramma’s zoals van De Schoolschrijver, bijles in kleine groepjes en/of samenwerking met bibliotheken op het gebied van lezen. Meer informatie vind je hier.

Elk kind in het basisonderwijs moet goed leren lezen en schrijven. Om die basis voor alle kinderen steviger te maken is het Nationaal Programma Onderwijs met twee jaar verlengd. Het geld uit het programma kan nu ook worden ingezet in de schooljaren 2023-2024 en 2024-2025, als dat nodig is. Het basisbedrag per leerling (primair onderwijs) 2023-2024 is circa 500 euro. 

6. Cultuurbudget inzetten

Veel scholen vergeten in de drukte hun begrote cultuurbudget op te maken. Dat is jammer, want daarmee kun je onze lesprogramma’s boeken – en desnoods voor een volgend jaar inplannen. De programma’s van De Schoolschrijver vallen ook onder de bestedingsmogelijkheden van bijvoorbeeld Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK).

7. Jeugdeducatiefonds

Voor scholen die zijn aangesloten bij het Jeugdeducatiefonds hebben we speciale mogelijkheden met een uitgebreid lesprogramma voor zowel leerlingen als leerkrachten. Interesse? Neem direct contact op met onze verkoopadviseurs.

8. Samenwerking met de Bibliotheek op school

Het kan voor scholen lonend zijn om eens af te spreken met de leesconsulenten van de bibliotheek in hun gemeente. Want veel bibliotheken hebben via de Bibliotheek op school (dBos) toegang tot subsidies die inzetbaar zijn voor leesbevorderingsprogramma’s. Soms kan een bibliotheek tussen de tien en vijftig schoolklassen tegelijk een De Schoolschrijver-lesprogramma aanbieden. Steeds meer leesconsulenten hebben ook trainingen gevolgd bij De Schoolschrijver en kunnen daarom deskundig advies geven over programmakeuze, boekentips, schrijversbezoeken en extra oefeningen in lezen en schrijven.

9. Scholingsbudget voor leerkrachten

Leerkrachten op de basisschool hebben een scholingsbudget of persoonlijk opleidingsbudget waar ze per jaar een bepaald bedrag uit mogen opnemen om te besteden aan professionalisering. Dit wordt vaak via de scholenkoepels geregeld. Dit budget kunnen leerkrachten bijvoorbeeld gebruiken om met het hele team een training te volgen bij De Schoolschrijver. De teamtrainingen worden gegeven door ervaren Schoolschrijvers en kunnen uiteraard ook online plaatsvinden. Lees hier alles over ons aanbod voor volwassenen.

10. Landelijke overheid: lumpsumbudget en prestatiebox

De lumpsum is de financiële bijdrage van het ministerie van OCW aan Nederlandse scholen.  Schoolbesturen kiezen zelf hoe ze dit geld inzetten, en ontvangen in de lumpsumbekostiging ook een bedrag voor de zogenoemde prestatiebox

11. Amsterdamse scholen: vouchers

In Amsterdam wordt jaarlijks budget beschikbaar gesteld voor culturele activiteiten voor leerlingen in het basisonderwijs. Elke Amsterdamse basisschool krijgt aan het begin van het schooljaar een bedrag per leerling toegekend. Op Voucherbeheer Amsterdam kan elke school zien hoeveel budget er totaal te besteden is. Ook is het mogelijk om subsidie aan te vragen uit de VLoA, houd deze website in de gaten voor meer informatie.

Wat kun je met subsidie bij De Schoolschrijver?

Wat onze adviseurs voor je kunnen doen is na een intakegesprek een voorstel maken voor effectieve invulling van extra taalonderwijs en ondersteuning van leesonderwijs. Vanaf 100 euro per klas kan er heel veel. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De Schoolschrijver-maandprogramma’s: we bieden negen maandprogramma’s voor groep 3 tot en met 8, voor een effectieve boost van circa vier weken in lezen, leesmotivatie en schrijven. De lesprogramma’s zijn stapelbaar en kunnen worden afgesloten met een gastles van een Schoolschrijver, live in de klas. Lees hier meer.
  • De Schoolschrijver Academie: kies een van onze vier teamtrainingen voor leerkrachten en leesconsulenten. Tijdens de Academie-trainingen leren zij lezen en schrijven bij kinderen te stimuleren en zelf aansprekende lessen te maken. Met opties rond onder andere het vergroten van leesmotivatie en woordenschat, nieuwkomersonderwijs, diversiteit in kinderboeken en poëzie. Lees hier meer.
  • De Leerlijn Lezen en Schrijven: een jaar lang schoolbreed aan de slag met motiverend en effectief lees- en schrijfonderwijs. Inclusief een Academie-training voor het leerkrachtenteam en een gastles van een Schoolschrijver in elke klas die meedoet. Lees hier meer.

Bezoek een gratis sneak preview

Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

Doe een gratis proefles!

Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

Heb je vragen?

Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl