Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Nieuws
Met De Schoolschrijver structureel werken aan de lees- en schrijfvaardigheid! Gefinancierd met het Nationaal Programma Onderwijs

Elk kind in het basisonderwijs moet goed leren lezen en schrijven. Om die basis voor alle kinderen steviger te maken is het Nationaal Programma Onderwijs met twee jaar verlengd. Het geld uit het programma kan door scholen nu ook worden ingezet in de schooljaren 2023/2024 en 2024/2025, als dat nodig is. Het basisbedrag per leerling (primair onderwijs) is volgend schooljaar circa 500 euro. 

Het Nationaal Programma Onderwijs en De Schoolschrijver

Via het Nationaal Programma Onderwijs mag je alle programma’s en trainingen van De Schoolschrijver inzetten om de lees- en schrijfvaardigheid van kinderen op de basisschool te verbeteren. Want onze lesprogramma’s zijn niet alleen bewezen effectief, ze beslaan ook meerdere interventies uit de menukaart van het Nationaal Programma Onderwijs, zie onderstaande tabel voor een totaaloverzicht en scroll verder voor meer informatie per programma.

Lees hier een toelichting op de interventies en hoe onze programma’s daarbij aansluiten. Inclusief de meest recente interventies (schrijfonderwijs) sinds voorjaar 2022.

De Leerlijn Lezen en Schrijven voor groep 3 t/m 8

Vanaf schooljaar 2022-2023 bieden we de methodiek de Leerlijn Lezen en Schrijven aan (voorheen Jaarlijn). Het alternatief voor begrijpend lezen en voortgezet technisch lezen. De Leerlijn biedt meer aandacht voor lezen, schrijven en taalplezier het gehele schooljaar door met daarbij een hoofdrol voor de leukste kinderboekenschrijvers. Schoolbreed inzetbaar voor groep 3 tot en met 8. Met inspirerende digibordlessen, een Academie-training voor leerkrachten en een live les door een ervaren kinderboekenschrijver in de klas (Schoolschrijver). Een doorgaande effectieve leerlijn die aansluit bij het referentiekader taal. Met heel veel aandacht voor woordenschat, leesbegrip, leesvoorkeur, zelf verhalen leren schrijven en heel veel lezen (actuele kinderboeken).

Impressie opbouw Leerlijn Lezen en Schrijven (planning live les kinderboekenschrijver en Academie in overleg):

De Leerlijn is gebaseerd op vijf belangrijke uitgangspunten:

 • Geïntegreerd lezen en schrijven
  • Onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om de taalvakken niet als losse vakken maar geïntegreerd aan te bieden voor meer resultaat. De lessen sluiten aan bij het referentiekader taal. Bij elk blok wordt in een oogopslag duidelijk aan welke doelen uit de verschillende taaldomeinen gewerkt wordt.
 • Kinderboekenschrijvers
  • Bekende kinderboekenschrijvers (de Schoolschrijvers) geven inspirerende lees- en schrijfopdrachten, en creëren een rijk lees- en schrijfklimaat.
 • De nieuwste kinderboeken
  • Uniek aan onze methodiek is dat kinderen en leerkrachten elk jaar met 50 à 75 hedendaagse jeugdboeken kennismaken; zowel met fictie als met non-fictie. Spelenderwijs vergroten kinderen en leerkrachten hun kennis van kinderboeken en jeugdliteratuur.
 • Een brede leescultuur
  • De Leerlijn Lezen en Schrijven biedt een uitgewerkt programma voor zelfstandig lezen, begrijpend lezen, voorlezen en leesmotivatie. Met behulp van verdiepende boekgesprekken gekoppeld aan actuele kinderboeken.
 • Schrijven als denkvaardigheid
  • Schrijven ondersteunt denk- en begripsprocessen en leidt vaak tot creativiteit. De Leerlijn Lezen en Schrijven biedt handvatten om kinderen gestructureerd te leren schrijven en geeft leerkrachten hulpmiddelen om effectieve feedback te geven op schrijfproducten.
Interesse in de Leerlijn?

Vraag een gratis demo aan via interesse@deschoolschrijver.nl of bel met onze schooladviseurs via 020 – 8463069. Of bezoek vrijblijvend een sneak preview voor meer informatie, schrijf je hier gratis in.

Onze maandprogramma’s voor groep 3 tot en met 8

Met een van onze 8 maandprogramma’s van verbeter je in een paar lessen het lezen en schrijven van je klas en het taalplezier van je leerlingen. Goed inzetbaar tijdens belangrijke schoolthema’s zoals de Kinderboekenweek, de Voorleesdagen of de Poëzieweek.

 • Met het lesprogramma Taalkabaal krijgen kinderen uit groep 3-4 die beginnen met lezen en schrijven een fundament aangereikt voor taalplezier en taalvaardigheid.
 • Zin in verzinnen stimuleert kinderen in groep 3-4 om actief verhalen te maken en het maakt ze nieuwsgierig naar boeken (voor)lezen.
 • Met het lesprogramma Op boekenreis! maak je leerlingen van groep 3-4 nieuwsgierig naar boeken, en leer je ze zelf hun eerste verhalen maken.
 • In Leesgeheimen komen leerlingen uit groep 5-8 in aanraking met verschillende soorten boeken. Zo ontdekken ze zelf wat hen aanspreekt.
 • Dichtgeheimen is een lesprogramma over poëzie lezen, schrijven én voordragen. In vier lessen delen Schoolschrijvers hun favoriete gedichten en gaan ze met de leerlingen uit groep 5-8 aan de slag met gedichten maken.
 • Bij het lesprogramma Van kop tot staart leren kinderen uit groep 5-8 in vier lessen een zelfbedacht verhaal te schrijven, met een fantasievolle inhoud en een kloppende structuur.
 • In Echt waar? maken de leerlingen uit groep 5-8 kennis met boeken over bestaande mensen of feiten (non-fictie), en ze ontdekken hoe zij zelf op een aantrekkelijke manier kunnen schrijven over waargebeurde dingen.
Bekijk hier de maandprogramma’s
Bekijk hier de tarieven
Bestel nu een maandprogramma!

De Schoolschrijver Academie-training

Met trainingen van De Schoolschrijver Academie leer je als leerkracht inspirerende lessen geven waar kinderen sterke lezers en schrijvers van worden. Je leert dat vlammetje van enthousiasme aanwakkeren waardoor ze zelf graag een boek pakken. Je doet ideeën op voor actuele jeugdboeken, inspirerende opdrachten en creatieve werkvormen en leert hoe je ze in praktijk brengt.

Bekijk hier de tarieven
Schrijf je direct in voor een teamtraining

Maatwerk

Bij Maatwerk komt een Schoolschrijver in de klas om het taalplezier en daarmee de lees- en schrijfvaardigheid van de leerlingen sterk te vergroten. Binnen het maatwerkprogramma kan een Schoolschrijver worden geboekt voor programma’s met een korte of langere looptijd, onder schooltijd, naschools, in de weekenden of in de vakanties, afhankelijk van de vraag en het doel.

Demo, proefles of een online sneak preview (gratis)

Of het nu gaat om de Leerlijn, een maandprogramma of een Academie-training en het inzetten van NPO-gelden hiervoor, we vertellen er graag meer over tijdens een van onze gratis online sneak previews. Gerichte vragen? Dan kun je een-op-een afspreken met een van onze schooladviseurs Marianne Bastianen of Rosan Limburg via interesse@deschoolschrijver.nl of 020–8463069.

Of vraag een gratis demo aan voor de Leerlijn via interesse@deschoolschrijver.nl. Of doe een van onze gratis proeflessen van de maandprogramma’s met je klas.