Geef leerlingen van de basisschool een superkracht met de schrijfopdracht van Marcel van Driel

Blog • Ieder kind wil wel een superheld(in) zijn!

Pestkoppen een lesje leren

Mijn naam is Marcel van Driel. Ik ben kinderboekenschrijver, Schoolschrijver en een enorme fan van superhelden. Niet voor niets heten mijn meest populaire series superhelden.nl en Game Helden.
Als kind werd ik veel gepest en droomde ik dat ik Spider-Man was. Als ik superkrachten had, nou dan zou ik die pestkoppen wel eens een lesje leren.

Leerlingen zichzelf een superkracht laten geven

Superhelden zijn populair en daarom doe ik vaak een superheldenschrijfopdracht met de kinderen. Daarin mogen ze zichzelf een superkracht geven. Vaak neem ik een grote pot met (vegan) snoepjes mee naar de klas. Daar mag iedereen er eentje uitpakken. Ze plaatsen het snoepje voor zich op tafel en leggen hun papier en pen klaar. Dan leg ik de opdracht uit:

‘Zo dadelijk mag je het snoepje in je mond steken. Op dat moment voel je hoe je lichaam verandert. Je krijgt een superkracht! Misschien kan je vliegen, of word je onzichtbaar. Of misschien krijg je wel een kracht waar nog nooit iemand van gehoord heeft.
Je kunt iets gebruiken waar je nu al heel goed in bent. Maar wat je dan groter maakt. Of je kiest juist iets wat je helemaal niet kan. Zo verzon ik ooit een personage dat alles wat ze zag en hoorde kon onthouden. Zelf ben ik enorm vergeetachtig.
Zijn jullie er klaar voor? Go!’

Snoep graaien en aan het werk

Alle leerlingen graaien uiteraard meteen naar het snoep en de meesten beginnen ook meteen te schrijven. Door de opdracht te koppelen aan iets dat ze eten, kunnen ze zich makkelijker voorstellen dat er iets verandert in hun lichaam. En het is natuurlijk ook gewoon lekker.
Uiteraard kun je hier heel goed een vervolgopdracht bij geven. Door ze bijvoorbeeld een superboef te laten verzinnen. Wat voor krachten heeft die? Dezelfde als jij of juist het tegenovergestelde? En wat gebeurt er als de superheld en de superboef elkaar tegenkomen? En waar komen ze elkaar tegen? Hoe eindigt dit verhaal?

Ook zonder snoep mogelijk!

Wil je de kinderen geen snoep geven – wat voor monster ben je?! – laat ze dan zelf bedenken hoe ze hun superkracht hebben gekregen.
Heel veel schrijfplezier!

Superheldenschrijfopdracht van Marcel van Driel, 30 min, groep 3 t/m 8.
Ieder kind wil wel een superheld(in) zijn! Met dit gegeven heeft Marcel van Driel een mooie schrijfopdracht bedacht. Geschikt voor alle klassen, hier zijn ze wel een halfuur mee zoet.

Benieuwd naar meer schrijfopdrachten? Ga naar 19 gratis lees- en schrijfopdrachten voor meer lees- en schrijfplezier thuis én in de klas