tips voor vergroten woordenschat groep 3-8

Begin met deze 4 tips voor het vergroten van de woordenschat in jouw klas

Tips • Inspireer je leerlingen met deze tips zodat ze hun woordenschat kunnen vergroten

Woordenschat vergroten in groep 3-8

De woordenschat is natuurlijk een heel belangrijk element in het vergroten van taalvaardigheid. Hoe groter de woordenschat, hoe beter leerlingen zich kunnen uitdrukken en hoe meer ze begrijpen van wat ze lezen. En hoe kun je de woordenschat van je leerlingen beter vergroten dan ze te inspireren met taalplezier in de klas?

Op een effectieve manier werken aan de woordenschat

Met onze lesprogramma’s ontdekken leerlingen welke boeken ze leuk en mooi vinden, krijgen ze verhalen te horen van de kinderboekenschrijvers en andere leerlingen, en vergroten zo op en effectieve manier hun woordenschat. Zo leren ze in de Leerlijn woorden in samenhang met elkaar kennen, doordat ze binnen een thema werken. De betekenis van woorden wordt steeds duidelijker, naarmate ze meer kennis opbouwen over een thema.

Tips voor het vergroten van de woordenschat:

  • Moedig leerlingen aan om veel te lezen, zowel in de klas als thuis. Laat ze boeken kiezen die passen bij hun interesses en leesniveau.
  • Moedig leerlingen aan om de betekenis van onbekende woorden af te leiden uit de context van de zin of het verhaal.
  • Maak gebruik van interactieve activiteiten. Speel bijvoorbeeld woordspelletjes, laat leerlingen woorden uitbeelden, laat ze synoniemen of antoniemen zoeken, etc.
  • Maak gebruik van beelden, video’s en audioclips. Dit kan bijvoorbeeld met de lesprogramma’s van De Schoolschrijver.

Zet De Schoolschrijver in

Met de lesprogramma’s van De Schoolschrijver maak je kinderen op de basisschool taalvaardig en taalsterk, en laat je ze ervaren wat leesplezier is:

Meer lees- en schrijfopdrachten?

Gebruik ze voor thuis of in de klas!

Tips

Hoe vergroot je het leesplezier?

Ook het vergroten van het leesplezier is belangrijk voor de taalvaardigheid!

Bezoek een gratis sneak preview

Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

Doe een gratis proefles!

Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

Heb je vragen?

Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl