Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt. Lees hier meer.
Binnen een uur een nieuwe taal leren? Schoolschrijver Simone Arts leert je hoe
Blog • Schoolschrijver Simone over het ontstaan van schrijfopdracht Ieps en hoe ze leerlingen daarmee op het puntje van hun stoel krijgt (met hulp van de meespelende leerkracht).
In dit blog vertelt Schoolschrijver Simone over het ontstaan van schrijfopdracht Ieps en hoe ze leerlingen daarmee op het puntje van hun stoel krijgt (met hulp van de meespelende leerkracht).
De klas binnenstormen
Het is eigenlijk heel simpel: je stormt groep 5 binnen en roept tegen de leerkracht ‘Wedden dat ik jouw groep binnen een uur een nieuwe taal kan leren?!’ 99,9% Van de leerkrachten reageert daar perfect op, is mijn ervaring, namelijk met hoog opgetrokken wenkbrauwen en een blik vol ongeloof. ‘Ik heb vijf jaar Duits gehad op de middelbare en ik snap er nog steeds geen Holz van. Hoe wil je mijn meisjes en jongens dan in één uur…?’ Je haalt je schouders op en knipoogt gezellig naar de kinderen, die je vast en zeker ook een beetje argwanend aan zitten te kijken. ‘Laat dat maar aan mij over.’
En dan begin je met je les.
Eerst vertel je over Joke van Leeuwen. Geef Joke van Leeuwen een potlood en ze begint te tekenen. Geef haar een penseel en ze schildert. Geef haar een podium en ze speelt toneel. Geef haar een woord en ze rijmt, associeert, componeert en construeert. Een lied, een gedicht een verhaal, een roman. In het Nederlands, Vlaams, Duits of Engels, ze kan het allemaal. Ze kan het zelfs… in het Ieps.
Het geheim van Ieps
In 1996 schreef Joke van Leeuwen het boek ‘Iep!’ Een ontroerend en tegelijkertijd vrolijk verhaal over de bijzondere vondeling Viegeltje die vol liefde opgevoed wordt door Warre en Tine. Warre en Tine willen Viegeltje natuurlijk ook leren praten, maar wat denk je? Viegeltje spreekt haar eigen taal! Viegeltjes eerste woordje is ‘iep’, Warre en Tine noemt ze niet ‘papa’ en ‘mama’, maar ‘piepie’ en ‘miemie’ en het etenstijd is, zegt ze zin te hebben in een ‘bietierhiemietjie miet piendiekies.’
Als je dit verteld hebt (en je hebt het boek laten zien en een stukje voorgelezen natuurlijk), is de vraag of iemand van groep 5 al begint door te krijgen wat het geheim van het Ieps is.
Vraag een wijsneus (wiesnies) of hij of zij zich in het Ieps aan jou wil voorstellen.
‘Hie hiet jiej? Hiellie, iek bien…’
Vraag ook waar hij of zij woont.
‘Wier wien jiej? Iek wien ien…’
De leerkracht van groep 5 blijft met klapperende oren en open gezakte mond in zijn rol, maar alle kinderen snappen nu wél wat de bedoeling is: alle klinkers vervangen door ‘ie’.
Op het schoolplein bleven ze Ieps praten
Ik deed deze opdracht een keer aan het eind van het schooljaar in een groep 4. De kinderen en hun meester waren zó enthousiast dat ze in de pauze op het schoolplein nog steeds Ieps met elkaar spraken. De rest van de school stond er raar bij te kijken, haha! Zie snieptien ier nieks vien. Maar het kan dus écht, binnen één uur een nieuwe taal leren. 😉
PS: Als je hele groep vloeiend Ieps spreekt en schrijft, kun je deze opdracht ook doen met de ‘oe’ of bijvoorbeeld met lange klanken. Voel ploezoer!
Schrijfopdracht Ieps praten van Simone Arts, 10-15 min, groep 3 t/m 8
Hoe lang houdt jouw klas het vol om tijdens de eerstvolgende online les Ieps te praten? Samen lol hebben gegarandeerd! Nog leuker: andere klassen uitdagen om ook mee te doen. De klas die het het langst volhoudt wint de prijs ‘Liengst Ieps prieten’.
Benieuwd naar meer schrijfopdrachten? Ga naar 19 gratis lees- en schrijfopdrachten voor meer lees- en schrijfplezier thuis én in de klas