Integreer poëzie structureel in je lees- en taallessen met onze lesprogramma’s en tips

Inspiratie • Schoolbreed spelen met taal en poëzie. Het grote belang van poëzie binnen het taalonderwijs!

Integreer poëzie structureel in lees- en schrijflessen

De Poëzieweek is afgerond en vormde een mooie aanleiding om je leerlingen kennis te laten maken met de wondere wereld van poëzie. Ook op andere momenten in het jaar zijn onze lessen in poëzie met Taalkabaal (gr. 3-4) en Dichtgeheimen (gr. 5-8) goed inzetbaar als je schoolbreed wilt werken aan gemotiveerde lezers en schrijvers. Daarbij bieden we de mogelijkheid om het lesprogramma af te sluiten met een les van een dichter (Schoolschrijver) live in de klas.

Het belang van poëzie binnen het taalonderwijs

Basisvaardigheden
Het is belangrijk om poëzie structureel te verankeren in je taalonderwijs. Door te werken met poëzie kun je de basisvaardigheden lezen, schrijven, spreken en luisteren van je leerlingen versterken. Kinderen leren door poëzie op een andere manier te kijken naar taal, het stimuleert hun creativiteit en door gedichten te schrijven leren ze bovendien hun gedachten en gevoelens te verwoorden.

Rijke teksten
Poëzie biedt rijke teksten die leerlingen kunnen verkennen en analyseren. Deze teksten bevatten vaak diepgaande betekenissen, complexe structuren en rijke taal, waardoor ze waardevol zijn voor het verbeteren van leesvaardigheid. Door regelmatig met poëzie te werken, komen leerlingen in aanraking met diverse stijlen en thema’s wat hun begrip van taal verrijkt en hun woordenschat vergroot.

Close reading
Gedichten lenen zich heel goed om herhaald te lezen, over te praten en zo samen te doorgronden. Bovendien is het goed voor de ontwikkeling van hun leesvoorkeur en taalgevoel om kinderen in aanraking te laten komen met verschillende tekstsoorten, waaronder poëzie.

De volgende lesprogramma’s zijn zeer geschikt voor meer poëzie in de klas!

Taalkabaal voor groep 3-4

Laat je leerlingen van groep 3-4 ontdekken hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken met het maandprogramma Taalkabaal. Met dit programma krijgen kinderen die beginnen met lezen en schrijven een fundament aangereikt voor taalplezier en taalvaardigheid. In zes digibordlessen van 30 minuten geven kinderboekenschrijvers Erik van Os, Aby Hartog en Brenda Heijnis de leukste voorbeelden en opdrachten rond poëzie; we gaan liedjes zingen, rijmpjes lezen en taalspelletjes spelen – we maken Taalkabaal!

Dichtgeheimen voor groep 5-8

Met het maandprogramma Dichtgeheimen maken de kinderen uit de groepen 5-6 en 7-8 kennis met poëzie. Zij gaan gedichten lezen, schrijven én zelf voordragen. In vier digibordlessen van 60 minuten delen Schoolschrijvers, onder wie Joke van Leeuwen en Gershwin Bonevacia, hun favoriete gedichten. De dichters onthullen hun geheime schrijftips en leren de kinderen hoe ze hun zelfgeschreven gedichten voor kunnen dragen.

Meer inspiratie opdoen voor poëzie in de klas?

Schrijf je gratis in voor een inspirerende kennissessie over een actueel onderwijsthema of een informatieve sneak preview over een van onze lesprogramma’s of trainingen. Of doe een teamtraining en leer inspirerende lessen geven waar kinderen sterke lezers en schrijvers van worden.

Meer poëzie?

Bekijk 5 tips voor meer poëzie in de klas!

Hoe schrijf je een gedicht?

Bekijk de 7 tips van Bibi Dumon Tak

Bezoek een gratis sneak preview

Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

Doe een gratis proefles!

Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

Heb je vragen?

Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl