Hoe schrijf je een gedicht? Zeven verrassende tips van Bibi Dumon Tak

Tips • 7 tips van Bibi Dumon Tak om een geweldig gedicht te schrijven!

In samenwerking met Stichting CPNB en Stichting De Schoolschrijver heeft kinderboekenschrijver Bibi Dumon Tak deze leuke en verrassende tips gemaakt voor het schrijven van een gedicht:

Tip 1:

Kijk om je heen voor inspiratie

Het is altijd heel erg moeilijk om te bedenken waarover je een gedicht gaat schrijven. Als je goed om je heen kijkt, zie je veel gebeuren en krijg je inspiratie om een gedicht over iets te schrijven. De gedichten liggen zo op straat of in de natuur, dus kijk goed om je heen en laat alle kleuren op je af komen.


Tip 2:

‘Schrijf op een manier die bij je past’

Kijk welke manier van schrijven het beste bij jou past. Ben jij iemand die per zin een gedicht gaat schrijven? Of juist iemand die alles gelijk wil opschrijven wat je te binnen schiet? Het ene is niet beter dan het andere, kijk maar wat voor jou beter werkt.


Tip 3:

Gebruik je zintuigen’

Beschrijf hoe iets eruit ziet of hoe iets smaakt. Schrijf je gedicht zo dat alles met elkaar te maken heeft.


Tip 4:

‘Schrijf in beelden

Maak een gedicht verrassend door in beelden te schrijven. Dat kan door bijvoorbeeld te zeggen dat bijen als kleine scootertjes klinken, daarmee maak je het niet alleen beeldend maar ook verrassend.


Tip 5:

‘Luister naar liedjes’

De teksten van liedjes zijn ook een soort gedichten. Een gedicht kan je makkelijk meezingen. Luister naar liedjes om te bedenken wat leuk kan zijn voor in een gedicht.


Tip 6:

‘Rijm hoeft niet’

Rijmen is best wel moeilijk als je het goed wil doen. Als je gaat rijmen is het moeilijk om woorden te vinden die met elkaar rijmen. Andere manieren van rijmen zijn dezelfde woordklank te gebruiken of dezelfde letter van het eerste woord. Zo kan je ook het rijmen erin houden op een andere manier.


Tip 7:

‘Lees het gedicht goed voor’

Je wil graag dat mensen naar je gedicht luisteren. Dan is voorlezen erg belangrijk. Til het gedicht op door het omhoog te tillen met je stem. Door het vrolijk te vertellen of toonhoogte te geven aan je gedicht.


Alle 7 tips:

Bekijk hier alle tips in één video:

Poëziemaand

Maak van de Poëzieweek een PoëzieMAAND met De Schoolschrijver!

Alle tips

lees- en schrijftips

Bekijk al onze tips en inspiratie over lezen en schrijven.