Poëzieweek 2024

Themaweek • Werken aan gemotiveerde en vaardige lezers tijdens de Poëzieweek!

Integreer poëzie structureel in lees- en schrijflessen, start tijdens de Poëzieweek 

De Poëzieweek is er weer van 25 januari tot en met 31 januari 2024 en vormt een mooie aanleiding om je leerlingen kennis te laten maken met de wondere wereld van poëzie. Ook op andere momenten in het jaar zijn onze lessen in poëzie met Taalkabaal (gr. 3-4) en Dichtgeheimen (gr. 5-8) goed inzetbaar als je schoolbreed wilt werken aan gemotiveerde lezers en schrijvers. Daarbij bieden we de mogelijkheid om het lesprogramma af te sluiten met een les van een dichter (Schoolschrijver) live in de klas.

Integreer poëzie structureel in lees- en schrijflessen en werk hiermee aan de vier basisvaardigheden taal: lezen, schrijven, spreken en luisteren. Start direct tijdens de Poëzieweek!

De volgende lesprogramma’s zijn zeer geschikt voor meer poëzie in de klas!

Taalkabaal voor groep 3-4

Laat je leerlingen van groep 3-4 ontdekken hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken met het maandprogramma Taalkabaal. Met dit programma krijgen kinderen die beginnen met lezen en schrijven een fundament aangereikt voor taalplezier en taalvaardigheid. In zes digibordlessen van 30 minuten geven kinderboekenschrijvers Erik van Os, Aby Hartog en Brenda Heijnis de leukste voorbeelden en opdrachten rond poëzie; we gaan liedjes zingen, rijmpjes lezen en taalspelletjes spelen – we maken Taalkabaal!

Dichtgeheimen voor groep 5-8

Met het maandprogramma Dichtgeheimen maken de kinderen uit de groepen 5-6 en 7-8 kennis met poëzie. Zij gaan gedichten lezen, schrijven én zelf voordragen. In vier digibordlessen van 60 minuten delen Schoolschrijvers, onder wie Joke van Leeuwen en Gershwin Bonevacia, hun favoriete gedichten. De dichters onthullen hun geheime schrijftips en leren de kinderen hoe ze hun zelfgeschreven gedichten voor kunnen dragen.

Inspiratie krijgen voor meer poëzie in de klas?

Schrijf je gratis in voor een inspirerende kennissessie over een actueel onderwijsthema of een informatieve sneak preview over een van onze lesprogramma’s of trainingen. Of doe een teamtraining ‘Ik zie, ik zie Poëzie’ en leer inspirerende lessen geven waar kinderen sterke lezers en schrijvers van worden.

15 boekentips voor meer poëzie in de klas

Om je op weg te helpen met structureel meer poëzie in de klas, hebben we 15 boekentips met dichtbundels (gr 3-8) verzameld die mooi te gebruiken zijn in de klas, bekijk ze op deze pagina en ga ermee aan de slag in de klas!

Het belang van poëzie

Integreer poëzie structureel in lees- en schrijflessen

Hoe schrijf je een gedicht?

Bekijk de 7 tips van Bibi Dumon Tak