Poëzieweek 2024

Themaweek • Werken aan gemotiveerde en vaardige lezers tijdens de Poëzieweek! Tip: Boek voor 15/12 en ontvang tot 500 euro korting! Lees hier meer.

De Poëzieweek is er weer van 25 januari tot en met 31 januari 2024 en vormt een mooie aanleiding om je leerlingen kennis te laten maken met de wondere wereld van poëzie. Ook op andere momenten in het jaar zijn onze lessen in poëzie met Taalkabaal (gr. 3-4) en Dichtgeheimen (gr. 5-8) goed inzetbaar als je schoolbreed wilt werken aan gemotiveerde lezers en schrijvers. Daarbij bieden we de mogelijkheid om het lesprogramma af te sluiten met een les van een dichter (Schoolschrijver) live in de klas.

Integreer poëzie structureel in lees- en schrijflessen en werk hiermee aan de vier basisvaardigheden taal: lezen, schrijven, spreken en luisteren. Start direct tijdens de Poëzieweek!

De volgende lesprogramma’s zijn zeer geschikt voor meer poëzie in de klas!

Taalkabaal voor groep 3-4

Laat je leerlingen van groep 3-4 ontdekken hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken met het maandprogramma Taalkabaal. Met dit programma krijgen kinderen die beginnen met lezen en schrijven een fundament aangereikt voor taalplezier en taalvaardigheid. In zes digibordlessen van 30 minuten geven kinderboekenschrijvers Erik van Os, Aby Hartog en Brenda Heijnis de leukste voorbeelden en opdrachten rond poëzie; we gaan liedjes zingen, rijmpjes lezen en taalspelletjes spelen – we maken Taalkabaal!

Tip! Wegens succes verlengd. Kortingsactie startende lezers: boek voor 15 december 2023 voor dit schooljaar een maandprogramma voor groep 3 of 4 (zoals Taalkabaal) mét live kinderboekenschrijver en krijg tot 500 euro korting. Lees hier de voorwaarden.

Dichtgeheimen voor groep 5-8

Met het maandprogramma Dichtgeheimen maken de kinderen uit de groepen 5-6 en 7-8 kennis met poëzie. Zij gaan gedichten lezen, schrijven én zelf voordragen. In vier digibordlessen van 60 minuten delen Schoolschrijvers, onder wie Joke van Leeuwen en Gershwin Bonevacia, hun favoriete gedichten. De dichters onthullen hun geheime schrijftips en leren de kinderen hoe ze hun zelfgeschreven gedichten voor kunnen dragen.

Inspiratie opdoen voor meer poëzie in de klas?

Schrijf je gratis in voor een inspirerende kennissessie over een actueel onderwijsthema of een informatieve sneak preview over een van onze lesprogramma’s of trainingen. Of doe een teamtraining en leer inspirerende lessen geven waar kinderen sterke lezers en schrijvers van worden.

Kennisspecial Basisvaardigheden Taal: Aan de slag met poëzie, spelen met taal!

Dichter en Schoolschrijver Annemarie van den Brink geeft tijdens deze eerste ‘Kennisspecial Basisvaardigheden Taal’ op woensdag 29 november handvatten en praktische tips om op verschillende manieren poëzie te verwerken in de taallessen voor groep 3-8. Ook laat zij je zelf ervaren hoe je kunt spelen met taal en krijg je meer kennis over het creatieve proces van rijmen en poëzie maken met en in de klas, aan de hand van gedichten.

Het belang van poëzie

Integreer poëzie structureel in lees- en schrijflessen

Hoe schrijf je een gedicht?

Bekijk de 7 tips van Bibi Dumon Tak