Meer taalplezier tijdens de Kinderboekenweek 2023 met De Schoolschrijver

Kinderboekenweek • Tijdens de Kinderboekenweek 2023 zorgen voor meer lees- en schrijfplezier in de klas? Boek een kort lesprogramma met of zonder een live les van een Schoolschrijver!

De Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis

De Kinderboekenweek is dit jaar van 4 t/m 15 oktober en het thema is Bij mij thuis. Een mooi thema, waarbij het gaat over wat een huis nou eigenlijk een thuis maakt en hoe anders het bij iedereen thuis is. Kinderboekenschrijver en Schoolschrijver Sanne Rooseboom zal het Kinderboekenweekgeschenk schrijven, Yvonne Jagtenberg het Prentenboek en kinderboekenschrijver en eveneens Schoolschrijver Iven Cudogham zal het themalied schrijven.

De leukste lessen tijdens de Kinderboekenweek met De Schoolschrijver?

Deze Kinderboekenweek is een uitstekende kans om het lezen en schrijven in de klas een grote taalimpuls te geven, een boost. Onze maandprogramma’s zijn het hele jaar schoolbreed inzetbaar voor groep 3-8. In vier tot zes kant-en-klare digitale lessen, met een hoofdrol voor kinderboekenschrijvers, help je het schrijf- en leesplezier van je klas met sprongen vooruit. Bekijk hier de lesprogramma’s. Optioneel kun je een laatste feestelijke live les erbij boeken met een kinderboekenschrijver.

Voor de Kinderboekenweek 2023 is het lesprogramma Superik’ voor groep 5-8 door De Schoolschrijver ontwikkeld. Kinderboekenschrijvers Stine Jensen, Najiba Abdellaoui en Iven Cudogham hebben een belangrijke rol in de digibordlessen als gids en motivator. Neem hier contact op met onze adviseurs voor de mogelijkheden of boek hier direct.

Boekentips 2023

Wil je nu al inspiratie voor in de klas rondom het thema? Ga jij de kinderen uit je klas voorlezen? Of laat je ze zelf een boek kiezen uit onze boekentips? We hebben een uitgebreide selectie gemaakt. Bekijk onze 12 boekentips.

Gratis lesopdracht Kinderboekenweek groep 4-8

Maak het jezelf makkelijk tijdens de Kinderboekenweek en gebruik de gratis lesopdracht ‘Bedenk je eigen personage‘ voor een inspirerende les (halfuur) rond het thema ‘Bij mij thuis‘. De lesopdracht is geschikt voor gr. 4 t/m 8 en representatief voor de Leerlijn Lezen en Schrijven. In de lesopdracht voor gr. 4 staat Zepie van Janneke Schotveld centraal. Lees hier meer over de lesopdracht.

De leerlingen leren meer over hoe kinderboekenschrijvers personages verzinnen, welke eigenschappen zij hebben, waar ze wonen en hoe hun (t)huis eruitziet. Vervolgens gaan ze een eigen personage bedenken (schrijfopdracht). Dit is het startpunt van hun eigen verhaal. Met deze opdracht werk je aan de basisvaardigheden lezen, schrijven, spreken en luisteren.

Live kinderboekenschrijver in de klas?

Als feestelijke finale is er de optie: een slotles met een live kinderboekenschrijver (Schoolschrijver) in de klas aansluitend op het maandprogramma. Uiteraard kunnen de Schoolschrijvers niet overal tegelijk zijn, dus wil je een maandprogramma met live les, dan is snel bestellen aan te raden!

Ook één van onze andere maandprogramma’s mogelijk

Naast Superik is het met één van onze andere maandprogramma’s ook succes verzekerd tijdens de Kinderboekenweek 2023! En met onze effectieve aanpak zal je merken dat ook na de Kinderboekenweek het schrijf- en leesplezier in de klas blijft. De lees- en schrijftechnieken die aan bod komen kun je naadloos toepassen in je eigen lessen. 

In het kort

 • Keuze uit 9 inspirerende maandprogramma’s, in te plannen tijdens de Kinderboekenweek
 • 4 lessen via digibord van 60 minuten voor groep 5-6 en 7-8
 • 6 lessen via digibord van 30 minuten voor groep 3-4
 • Hoofdrol voor kinderboekenschrijvers (Schoolschrijvers)
 • Inclusief werkbladen en handleiding
 • Inclusief boekenlijstjes en tips voor de leesconsulent
 • Optie: extra (5e of 7e) slotles met een live Schoolschrijver in de klas

Alle maandprogramma’s

De maandprogramma’s voor groep 3-4 waaruit je kan kiezen:

 • Op boekenreis!: kinderen worden nieuwsgierig naar boeken, en leren zelf hun eerste verhalen te maken
 • Zin in Verzinnen: kinderen leren hoe je samen verhalen verzint, personages tekent en alles opschrijft. Met aansprekende schrijf- en tekenopdrachten
 • Taalkabaal: kinderen leren hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken. Liedjes zingen, rijmpjes lezen, moppen vertellen en taalspelletjes spelen

De maandprogramma’s voor groep 5-8 waaruit je kan kiezen:

 • Superik: Kinderen onderzoeken wie zij zelf zijn. Ze verwerken hun persoonlijke kenmerken in het personage dat zij bedenken voor hun eigen fantasieverhaal. (Speciaal voor de Kinderboekenweek)
 • Leesgeheimen: kinderen komen in aanraking met verschillende soorten boeken. Zo ontdekken ze zelf wat hen aanspreekt
 • Schrijfgeheimen: kinderen gaan op zoek naar de ingrediënten die ze kunnen gebruiken om zelf een verhaal te schrijven
 • Dichtgeheimen: kinderen ontdekken zelf wat ze het leukst vinden en leren vol overgave te experimenteren met woorden
 • Echt waar?: kinderen maken kennis met boeken over bestaande mensen of feiten (non-fictie)
 • Van kop tot staart: kinderen leren een zelf bedacht verhaal schrijven, met een fantasievolle inhoud en een kloppende structuur

Bezoek een gratis sneak preview

Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

Doe een gratis proefles!

Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

Heb je vragen?

Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl