8 tips voor het kiezen van een voorleesboek

Inspiratie • Waar moet je op letten als je een voorleesboek kiest?

Waar moet je op letten als je een voorleesboek kiest? Onze onderwijskundigen geven 8 tips:

  1. Kijk of het gaat over een onderwerp dat jouw kind interessant vindt.
  2. Lees de tekst achter op het boek, of kijk op jeugdbibliotheek.nl. Is het boek qua inhoud geschikt voor de leeftijd van jouw kind? Of komen er onderwerpen in voor waar jouw kind nog niet aan toe is?
  3. Bij het kiezen van een voorleesboek kun je ook kijken naar woordgebruik, schrijfstijl en wat voor emoties het bij je oproept.
  4. Bepaal van tevoren of je een afgerond verhaal wil voorlezen, of bijvoorbeeld dagelijks een hoofdstuk. Een langlopend verhaal is namelijk alleen goed te volgen wanneer je regelmatig voorleest.
  5. Lees een klein stukje hardop: lopen de zinnen goed? Is de lijn van het verhaal goed te volgen? Leest het soepel voor, zonder dat je struikelt over warrige zinnen?
  6. Als de zinnen te kort en eenvoudig zijn, dan is het misschien eerder geschreven om zelf te lezen, zoals bij veel avi-boeken het geval is.
  7. Houd het niet alleen bij de klassiekers die je zelf al kent. Er zijn heel veel recente boeken die ook erg leuk en interessant zijn. Een medewerker van de bibliotheek of boekhandel kan jou hierbij helpen.
  8. Ook als kinderen al zelf kunnen lezen, is het nog heel goed om voor te lezen. Hierdoor kunnen zij boeken begrijpen die net iets te moeilijk zijn en help je ze om hun kennis en woordenschat uit te breiden. Voorlezen zorgt bovendien voor een gezellig momentje samen!

De Leerlijn Lezen en Schrijven

Voorleestijd! Elke dag ruim 20 minuten voorlezen en betekenisvolle gesprekken voeren met onze leesmethodiek

Op zoek naar voorleesboeken?

Bekijk onze 44 boekentips voor groep 3-8