Wie schrijft het Kinderboekenweekgedicht 2024? Doe mee! Lever in voor 28 april

Kinderboekenweekgedicht • Alle eigenwijze kinderen tussen de 6 en 13 jaar in Nederland maken kans om dé dichter van de Kinderboekenweek 2024 te worden.

Wie schrijft het Kinderboekenweekgedicht 2024?

Deze Kinderboekenweek draait om dingen net iets anders dan anders doen. Daarom is er dit jaar geen dichter gevraagd voor het Kinderboekenweekgedicht, maar wordt er via een wedstrijd in samenwerking met De Schoolschrijver naar de dichter van de Kinderboekenweek gezocht. Alle eigenwijze kinderen tussen de 6 en 13 jaar in Nederland maken kans om dé dichter van de Kinderboekenweek 2024* te worden. Lees de voorwaarden hier en doe mee! De Schoolschrijver heeft een speciale lesbrief gemaakt die de kinderen op weg helpt bij het schrijven van het gedicht. Download hem via de knop hieronder.

*De winnaar mag zijn/haar gedicht voordragen op de officiële opening van de Kinderboekenweek op 2 oktober. Daarnaast wordt het gedicht gedrukt op een poster voor boekhandels, bibliotheken en scholen, en wordt er een les bij gemaakt voor in het lespakket van de Kinderboekenweek. Zo tof!

Jury Kinderboekenweekgedicht 2024

Het geschreven gedicht, dat past bij het thema ‘Lekker eigenwijs!’ kan tot zondag 28 april ingestuurd worden. Een jury van drie dichters: Gershwin Bonevacia en Bibi Dumon Tak en Hans Hagen, beslist wie zich de dichter van de Kinderboekenweek 2024 mag noemen. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de opening van de Kinderboekenweek op woensdag 2 oktober.

Schoolschrijver Bibi Dumon Tak geeft alvast zeven tips voor inspiratie voor het schrijven van een gedicht.

Kinderboekenweekgedicht 2024: aan de slag met de klas

Kinderen leren door poëzie op een andere manier te kijken naar taal, het stimuleert hun creativiteit en door gedichten te schrijven leren ze bovendien hun gedachten en gevoelens te verwoorden. Start direct dit voorjaar met Taalkabaal (gr. 3-4) en of Dichtgeheimen (gr. 5-8) en doe met je klas mee met het Kinderboekenweekgedicht 2024! Daarbij bieden we de mogelijkheid om het lesprogramma poëzie af te sluiten met een inspirerende extra les van een dichter (Schoolschrijver) live in de klas.

Dichtgeheimen voor groep 5-8

Met het maandprogramma Dichtgeheimen maken de kinderen uit de groepen 5-6 en 7-8 kennis met poëzie. Zij gaan gedichten lezen, schrijven én zelf voordragen. In vier digibordlessen van 60 minuten delen Schoolschrijvers, onder wie Joke van Leeuwen en Gershwin Bonevacia.

Taalkabaal voor groep 3-4

Laat je leerlingen van groep 3-4 ontdekken hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken met het maandprogramma Taalkabaal. Met dit programma krijgen kinderen die beginnen met lezen en schrijven een fundament aangereikt voor taalplezier en taalvaardigheid. In zes digibordlessen van 30 minuten geven Schoolschrijvers Erik van Os, Aby Hartog en Brenda Heijnis de leukste voorbeelden en opdrachten rond poëzie; we gaan liedjes zingen, rijmpjes lezen en taalspelletjes spelen – we maken Taalkabaal!

De Kinderboekenweek 2024: Lekker eigenwijs!

De Kinderboekenweek is dit jaar van 2 t/m 13 oktober en het thema is ‘Lekker eigenwijs!’. Deze Kinderboekenweek lezen we boeken over personages die een tikkeltje tegendraads en lekker eigenwijs zijn. Kinderboekenschrijver en Schoolschrijver Pieter Koolwijk zal het Kinderboekenweekgeschenk schrijven, Noëlle Smit schrijft dit jaar het Prentenboek bij de Kinderboekenweek.

Een leuke en leerzame Kinderboekenweek met De Schoolschrijver 

De Kinderboekenweek is een goed moment om spelenderwijs extra aandacht te besteden aan de basisvaardigheden taal: lezen, schrijven, spreken en luisteren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een van onze negen maandprogramma’s, zoals Van kop tot staart (gr. 5-8) met o.a. Kinderboekenweekgeschenkschrijver Pieter Koolwijk en Mirjam Oldenhave (foto hieronder) of Zin in verzinnen (gr. 3-4) met kinderboekenschrijver Maranke Rinck en illustrator Martijn van der Linden. 

In vier tot zes kant-en-klare digitale lessen, met een belangrijke rol voor kinderboekenschrijvers, help je het schrijf- en leesplezier van je klas met sprongen vooruit. Bekijk hier alle negen lesprogramma’s rondom verschillende thema’s taal. 

Live kinderboekenschrijver in de klas?

Als feestelijke finale is er de optie: een slotles met een live kinderboekenschrijver (Schoolschrijver) in de klas aansluitend op het maandprogramma met een gastles. Uiteraard kunnen de Schoolschrijvers niet overal tegelijk zijn, dus wil je een maandprogramma met live les, dan is snel bestellen aan te raden!

Bezoek een gratis sneak preview

Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

Doe een gratis proefles!

Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

Heb je vragen?

Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl