Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Dit doet De Schoolschrijver

De Schoolschrijver biedt programma’s rond lezen en schrijven voor alle basisscholen die hun leerlingen willen helpen betere lezers en sterkere schrijvers te worden. In alle programma’s dragen kinderboekenschrijvers hun liefde voor taal en hun beste tips over op leerlingen, leerkrachten, leesconsulenten, ouders.

Onze programma’s

De programma’s kunnen los worden ingekocht, of met elkaar gecombineerd.  Voor basisscholen die aangesloten zijn bij het Jeugdeducatiefonds (JEF) hebben we een aanbod op maat.

Ben je benieuwd naar wat De Schoolschrijver voor jouw school kan betekenen en wil je een offerte? Vul ons contactformulier in of mail interesse@deschoolschrijver.nl.

Waarom De Schoolschrijver werkt

De programma’s van De Schoolschrijver helpen kinderen op de basisschool  taalvaardig en taalsterk te maken, en laten ze ervaren wat leesplezier is.  En dat werkt. Lees hier meer over het wetenschappelijk onderzochte effect van De Schoolschrijver-aanpak.

In schooljaar 2018-2019 bereikten we 100.000 kinderen, 1.800 leerkrachten, 180 leesconsulenten en 200 pabostudenten. Lees hier de enthousiaste reacties.

Betere taalvaardigheid, meer leesplezier

Het aantal basisschoolleerlingen dat in Nederland laag scoort op taalvaardigheid neemt toe. Bijna één op de vijf jongeren dreigt laaggeletterd te worden. Eén derde van de kinderen op de basisschool vindt lezen niet leuk en slechts een kwart beleeft er plezier aan. En ongeveer de helft van alle vo-leerlingen in Nederland vindt lezen (helemaal) niet leuk.

Stichting De Schoolschrijver is een maatschappelijke organisatie die sinds 2010 bijdraagt aan het terugdringen van laaggeletterdheid. We willen:

 • Zoveel mogelijk kinderen op de basisschool in aanraking brengen met de rijkdom van taal en literatuur, en hun woordenschat vergroten;
 • Creativiteit en literatuur inzetten om het taalonderwijs leuker, slimmer en beter maken;
 • Kinderen leren te vertrouwen op hun eigen talenten en creativiteit;
 • Leerkrachten een nieuwe aanpak leren, waarmee zij hun leerlingen een nog betere start kunnen geven.

Onze organisatie

De missie van De Schoolschrijver: kinderen taalsterk maken opdat ze volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Wij geloven dat lezen en creatief schrijven – de kracht van verhalen – een fundamentele verandering teweeg kan brengen in de relatie van een kind tot zijn wereld. Door taalbegrip en talige expressie kunnen kinderen zich persoonlijk ontplooien, sterke relaties bouwen en hun kansen op school en in de maatschappij verbeteren.

Om onze missie te verwezenlijken ontwikkelt De Schoolschrijver programma’s voor kinderen in het basisonderwijs, met inzet van de beste kinderboekenauteurs en met innovatieve ICT-toepassingen. Meer weten? Lees dan ons jaarverslag.

Prijzen en nominaties

 • Nominatie als Nederlandse inzending voor de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018.
 • ABN AMRO MeesPierson Filantropie Award  (2016)
 • De VvL-penning voor de grote inzet voor het bevorderen van de leescultuur op scholen, van de Vereniging van Letterkundigen (2013).
 • Nominatie voor de Gouden C, een prijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor ‘een project dat je mee moet maken’ (2013).

De Schoolschrijver is door de overheid erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat de organisatie zich voor minimaal 90 procent inzet voor het algemeen nut. ANBI-instellingen zijn bovendien volledig vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Klik hier voor meer informatie over onze status.

Wie zijn wij?

Aan De Schoolschrijver zijn 59 Schoolschrijvers verbonden. Abdelkader Benali is onze ambassadeur.

Achter de Schoolschrijvers staat een team medewerkers dat vanuit Amsterdam de organisatie draaiende houdt.

Annemiek Neefjes algemeen directeur en oprichter
annemiekneefjes@deschoolschrijver.nl

Annerose Louwaard onderwijskundige
annerose@deschoolschrijver.nl

Anne Mars secretariaat
anne@deschoolschrijver.nl

Martijn Kramer coördinator bedrijfsvoering en financiën
martijn@deschoolschrijver.nl
Rosan Limburg coördinator bibliotheken en partners
rosan@deschoolschrijver.nl
Liane Verheul marketing
liane@deschoolschrijver.nl
Annemarie Heuts projectleider
Annemarie.heuts@deschoolschrijver.nl
Joke De Vos relatiebeheer en fondsenwerving
joke@deschoolschrijver.nl
Dimitra Schoonus coördinator Amsterdam
dimitra@deschoolschrijver.nl
Marianne Bastianen verkoopadviseur
marianne@deschoolschrijver.nl
Vanessa Pattipeilohy educatief ontwikkelaar
vanessa@deschoolschrijver.nl
Willemijn Rijper coördinator halfjaarprogramma
willemijn@deschoolschrijver.nl
Annette Bik zakelijk manager
annette@deschoolschrijver.nl
Ook bij ons werken? Kijk dan hier of er vacatures zijn.
Bestuur

Het bestuur van De Schoolschrijver bestaat uit:

Pieter de Jong voorzitter sinds 2016

Babette ten Bosch penningmeester sinds 2020

Pom Zwart algemeen bestuurslid sinds 2019

Arnold Jonk  algemeen bestuurslid sinds 2020

Partners & financiers

Lokale partners van De Schoolschrijver

Buiten Amsterdam werkt De Schoolschrijver met lokale partners. Dat zijn; Biblionet Groningen, Bibliotheekservice Fers (Friesland), Bibliotheek Rotterdam, Bibliotheek Schiedam, Cubiss (Noord-Brabant en Limburg), Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, Cultura Ede, Bibliotheek Gelderland Zuid en de lokale bibliotheken en cultuureducatie-aanbieders.

Financiers

Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK),  Burgerweeshuis Haarlem, Cultuurfonds Eindhoven, C.S. Oolgaardt Stichting, De Groot Fonds, De Versterking, Deloitte Impact Foundation, Elise Mathilde Fonds, Fonds 1818, Fonds 21, Fonds Eemsmond, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe, H.L. Druckerfonds, Henriëtte Fonds, IMC Goede doel, ING Nederland fonds, K.F. Hein Fonds, Leidsche Maatschappij van Weldadigheid, Levi Lassen, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, RDO Balije van Utrecht, Sint-Laurensfonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Boschuysen, Stichting De Beide Weeshuizen, Stichting Hulp na Onderzoek, Stichting Kinderfonds van Dusseldorp, Stichting Kindertehuizen Rotterdam, Stichting Pro Juventute Steunstichting ‘s-Gravenhage, Stichting Solidarodam, Stichting Steunfonds bja-cow, Stichting van Baaren, Talud, VriendenLoterij, VSBfonds, Weeshuis Doopsgezinden,  Zonnige Jeugd en ZorgSaam voor de Jeugd.

.

Wij bedanken ook:

Het ABC, Kidsweek, Mazars Foundation, Jeugdeducatiefonds, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Stadsschouwburg Amsterdam, Stichting Lezen.

En: Abdelkader Benali, Actief Ouderschap, LKCA, Mocca, Nederlandse Boekenbon BV, De Schrijverscentrale, Uitgeverij Leopold, Uitgeverij Zwijsen, VoorleesExpress en vele anderen.

De Schoolschrijver is door de overheid erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat de organisatie zich voor minimaal 90 procent inzet voor het algemeen nut. ANBI-instellingen zijn bovendien volledig vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Klik hier voor meer informatie over onze status.

Wilt u ook De Schoolschrijver steunen?

Vacature bij De Schoolschrijver

Hoofd productontwikkeling en innovatie
omvang 0,8 – 1 fte | salaris € 3.694 – € 4.083 | ingangsdatum per direct

Je bent verantwoordelijk voor de visie op, de ontwikkeling van en realisatie van het (digitale) productaanbod. Het productaanbod sluit aan op behoeftes in het basisonderwijs en op (technologische) ontwikkelingen, en is schaalbaar zodat commerciële doelstellingen worden gerealiseerd. Ook draag je zorg voor een efficiënt en bij de scholenmarkt aansluitend ICT-platform. Je kent de ontwikkelingen in het basisonderwijs en de lettereneducatie en bent gewend agile, creatief en oplossingsgericht te werken.

Plaats van functie in de organisatie

Je leidt het team met ontwikkelaars en programma-coördinatoren (5 personen) en werkt hier nauw mee samen. Je maakt deel uit van het managementteam en legt verantwoording af aan de directeur.

Werkzaamheden

 • productontwikkeling leiden en mede-uitvoeren, van idee tot marktintroductie;
 • op basis van (markt)onderzoek en kennis van het veld, het opstellen en bewaken;
 • van jaarplannen (inclusief verbeterplannen ICT-platform) en bijbehorende budgetten;
 • (markt)onderzoek (laten) doen naar strategische en technologische ontwikkelingen op het gebied van leerconcepten en toepassingen in het basisonderwijs;
 • onderhouden van relevante netwerken;
 • (laten) opzetten van effectenonderzoek en monitor-instrumentarium en uitkomsten doorvertalen naar productaanpassingen;
 • proactief aansturen, coachen en inspireren van het team productontwikkeling en innovatie;
 • proactief meedenken over en meeschrijven aan productinnovatie-subsidieaanvragen

Profiel

 • minimaal HBO-werk- en denkniveau en vijf jaar ervaring in een vergelijkbare functie
 • visie op en ervaring met digitalisering van onderwijs en educatie
 • kennis van effectieve (digitale) didactiek en leereffecten
 • een netwerk in onderwijs- en educatieve technologie
 • commercieel inzicht en klantgericht
 • data minded, agile driven
 • ervaring in het basisonderwijs is een pré
 • affiniteit met letteren en cultuur
 • geen 9-tot-5 mentaliteit, creatief, initiatiefrijk

Wij bieden

Een veelzijdige en verantwoordelijke functie binnen een ambitieuze scale-up organisatie. Werken bij De Schoolschrijver betekent werken binnen een innovatieve organisatie, in een kleinschalig team met een duidelijke missie: een taalsterke toekomst voor ieder kind.

We bieden jou de ruimte om ons productaanbod verder te versterken en uit te breiden, zodat we met ons unieke, creatieve aanbod een stevige plek verwerven binnen het basisonderwijs. De Schoolschrijver is gevestigd aan het WG-Plein 104 in Amsterdam en is goed bereikbaar met fiets, OV en auto.

Reageren

Stuur je mail/brief met CV vóór 4 januari 2021 naar sollicitatie@deschoolschrijver.nl.
Wil je meer informatie, dan kun je contact opnemen met Annette Bik, zakelijk manager, via annette@deschoolschrijver.nl of 06-21577270. De gesprekken staan gepland op 13, 20 en 25 januari 2021. 

De Schoolschrijver streeft een brede diversiteit in haar team na en nodigt daarom graag kandidaten met diverse achtergronden uit om te solliciteren. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.