
De Schoolschrijver biedt programma’s rond lezen en schrijven voor alle basisscholen die hun leerlingen willen helpen betere lezers en sterke schrijvers te worden. In alle programma’s dragen kinderboekenschrijvers (Schoolschrijvers) hun liefde voor taal en hun beste tips over op leerlingen, leerkrachten, leesconsulenten en ouders.
Onze programma’s voor het basisonderwijs
- Leerlijn Lezen en Schrijven (doorgaande effectieve leerlijn, voorheen Jaarlijn)
- De Schoolschrijver-maand (lesprogramma’s van 4 tot 7 lessen)
- Maatwerk (programma naar wens samen te stellen)
- Halfjaarprogramma (intensief traject van half schooljaar)
- De Schoolschrijver Academie-training (diverse trainingen voor leerkrachten en leesconsulenten)
-> Meer informatie over De Schoolschrijver en onze lesprogramma’s? Bekijk onze nieuwe brochure.
Voor basisscholen die aangesloten zijn bij het Jeugdeducatiefonds (JEF) hebben we een aanbod op maat.
Of het nu gaat om de Leerlijn, een maandprogramma of een Academie-training, we vertellen er graag meer over tijdens een van onze gratis online sneak previews. Gerichte vragen? Dan kun je een-op-een afspreken met een van onze schooladviseurs Marianne Bastianen of Rosan Limburg via interesse@deschoolschrijver.nl of 020–8463069.
Of vraag een gratis demo aan voor de Leerlijn via interesse@deschoolschrijver.nl. Of doe een van onze gratis proeflessen van de maandprogramma’s met je klas.
Waarom De Schoolschrijver werkt
De programma’s van De Schoolschrijver helpen kinderen op de basisschool taalvaardig en taalsterk te maken, en laten ze ervaren wat leesplezier is. En dat werkt. Lees hier meer over het wetenschappelijk onderzochte effect van De Schoolschrijver-aanpak.
In schooljaar 2021 bereikten we maar liefst 190.000 kinderen en 5.700 leerkrachten. Lees hier de enthousiaste reacties.
Betere taalvaardigheid, meer leesplezier
Het aantal basisschoolleerlingen dat in Nederland laag scoort op taalvaardigheid neemt toe. Bijna één op de vijf jongeren dreigt laaggeletterd te worden. Eén derde van de kinderen op de basisschool vindt lezen niet leuk en slechts een kwart beleeft er plezier aan. En ongeveer de helft van alle vo-leerlingen in Nederland vindt lezen (helemaal) niet leuk.
Stichting De Schoolschrijver is een maatschappelijke organisatie die sinds 2010 bijdraagt aan het terugdringen van laaggeletterdheid. We willen:
- Zoveel mogelijk kinderen op de basisschool in aanraking brengen met de rijkdom van taal en literatuur, en hun woordenschat vergroten;
- Creativiteit en literatuur inzetten om het taalonderwijs leuker, slimmer en beter maken;
- Kinderen leren te vertrouwen op hun eigen talenten en creativiteit;
- Leerkrachten een nieuwe aanpak leren, waarmee zij hun leerlingen een nog betere start kunnen geven.
Onze organisatie
De missie van De Schoolschrijver: kinderen taalsterk maken opdat ze volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Wij geloven dat lezen en creatief schrijven – de kracht van verhalen – een fundamentele verandering teweeg kan brengen in de relatie van een kind tot zijn wereld. Door taalbegrip en talige expressie kunnen kinderen zich persoonlijk ontplooien, sterke relaties bouwen en hun kansen op school en in de maatschappij verbeteren.
Om onze missie te verwezenlijken ontwikkelt De Schoolschrijver programma’s voor kinderen in het basisonderwijs, met inzet van de beste kinderboekenauteurs en met innovatieve ICT-toepassingen. Meer weten? Lees dan ons jaarverslag.
De drive van directeur Annemiek Neefjes
Elf jaar geleden richtte Annemiek Neefjes stichting De Schoolschrijver op. In een persoonlijke toelichting vertelt ze waarom en kijkt ze terug op wat er bereikt is. Ook vertelt ze wat ze met De Schoolschrijver wil bereiken over 10 jaar.
Prijzen en nominaties
- Nominatie voor de Joy of Reading Award 2021
- Nominatie als Nederlandse inzending voor de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018.
- ABN AMRO MeesPierson Filantropie Award (2016)
- De VvL-penning voor de grote inzet voor het bevorderen van de leescultuur op scholen, van de Vereniging van Letterkundigen (2013).
- Nominatie voor de Gouden C, een prijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor ‘een project dat je mee moet maken’ (2013).
De Schoolschrijver is door de overheid erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat de organisatie zich voor minimaal 90 procent inzet voor het algemeen nut. ANBI-instellingen zijn bovendien volledig vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Klik hier voor meer informatie over onze status.