Dit is De Schoolschrijver

De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenauteurs in om leerlingen op basisscholen taalsterk te maken en daarmee klaar voor de toekomst. De Schoolschrijvers delen hun liefde voor verhalen schrijven en de magie van taal. Ze maken van taallessen een spannend avontuur.

Kinderen verbeteren niet alleen hun taalvaardigheid. Ze gaan ook vooruit in zelfreflectie, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Ze vergroten hun kansen om later volwaardig te kunnen meedoen in de maatschappij.

Een betere toekomst begint met taal

De Schoolschrijver is er voor alle basisscholen die hun leerlingen meer leesplezier willen geven en hun schrijfonderwijs willen verdiepen. Dat doen we op drie manieren:

  • Intensief traject: Dit halfjaarprogramma is ontwikkeld voor basisscholen met veel taalzwakke kinderen. Een half schooljaar lang gaan we aan de slag met creatief taalonderwijs om taalachterstanden weg te werken. Leerlingen, ouders en leerkrachten doen aan het programma mee.
  • De Schoolschrijver-maand: Ons maandprogramma is bedoeld voor alle basisscholen die schrijven, leesplezier en taalvaardigheid naar een hoger niveau willen tillen. In vier interactieve lessen delen Schoolschrijvers hun schrijfgeheimen en boekentips met de kinderen.
  • De Schoolschrijver Academie: Inspirerende trainingen voor leerkrachten waarin Schoolschrijvers praktische tips geven om zelf creatieve taallessen te geven.
Onze doelen

Stichting De Schoolschrijver is een maatschappelijke organisatie die sinds 2010 bijdraagt aan het terugdringen van laaggeletterdheid. We willen:

  • zoveel mogelijk kinderen op de basisschool in aanraking brengen met de rijkdom van taal en literatuur, en hun woordenschat vergroten;
  • creativiteit en literatuur inzetten om het taalonderwijs leuker, slimmer en beter maken;
  • kinderen leren te vertrouwen op hun eigen talenten en creativiteit;
  • leerkrachten een nieuwe aanpak leren waarmee ze hun leerlingen een nog betere start kunnen geven.

Meer weten? Lees dan ons jaarverslag 2016-2017.

Wie zijn wij?

Aan De Schoolschrijver zijn 53 Schoolschrijvers verbonden. Abdelkader Benali is onze ambassadeur.

Achter de Schoolschrijvers staat een team medewerkers dat vanuit Amsterdam de organisatie draaiende houdt.
Ook bij ons werken? Kijk dan hier of er vacatures zijn.


Annerose Louwaard ontwerper en ontwikkelaar
annerose@deschoolschrijver.nl

Paula Schneider coördinator Amsterdam
paula@deschoolschrijver.nl

Anne Mars secretariaat
anne@deschoolschrijver.nl

Babette Zwitserlood coördinator halfjaarprogramma
babette@deschoolschrijver.nl

Martijn Kramer zakelijk coördinator
martijn@deschoolschrijver.nl

Annemiek Neefjes directeur en oprichter
annemiekneefjes@deschoolschrijver.nl

 

Bestuur

Het bestuur van De Schoolschrijver bestaat uit:

Pieter de Jong voorzitter sinds 2016
Rob van Schaik algemeen bestuurslid sinds 2014
Mark Fuchs penningmeester sinds 2014
Jochem Streefkerk secretaris sinds 2016

Partners & financiers

Lokale partners van De Schoolschrijver

Buiten Amsterdam werkt De Schoolschrijver met lokale partners. Dit schooljaar zijn dat Biblionet Groningen, Bibliotheekservice Fryslân, Bibliotheek Rotterdam, Bibliotheek Schiedam, Cubiss (Noord-Brabant en Limburg), het Kinderboekenmuseum Den Haag en de lokale bibliotheken in de provincies Friesland, Groningen, Limburg en Noord-Brabant.

Financiers schooljaar 2017-2018

ABN AMRO Foundation, Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), Burgerweeshuis Haarlem, Cultuurfonds Eindhoven, Elisabeth Strouven Fonds, Fonds 1818, Fonds 21, Fonds Schiedam Vlaardingen, Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe, Gemeente Schiedam, Het Amsterdamsche Fonds, ING Nederland fonds, Janivo stichting, Kinderfonds van Dusseldorp, Loket Leefbaarheid, Levi Lassen, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Nieuwe Stads Weeshuis Leeuwarden, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Pro Juventute Steunstichting ‘s-Gravenhage, Friesland, Simke Kloostermanstichting, Sint Laurensfonds, Steunfonds Amsterdam, Madurodam Kinderfonds, Thomas van Villanova, De Versterking, Henriëtte Fonds, IMC Goede doel, Mundo Crastino Meliori, Talud, Van der Mandele, Volkskracht – Van Leeuwen Lignac, Vriendenloterij, VSBfonds, Weeshuis Doopsgezinden en Zonnige Jeugd.

sponsorlogos-juni-2018

Wij bedanken ook:

Het ABC, Kidsweek, Mazars Foundation, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Stadsschouwburg Amsterdam, Stichting Lezen.

En: Abdelkader Benali, Actief Ouderschap, LKCA, Mocca, Nederlandse Boekenbon BV, De Schrijverscentrale, Uitgeverij Leopold, Uitgeverij Zwijsen, VoorleesExpress en vele anderen.

De Schoolschrijver is door de overheid erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat de organisatie zich voor minimaal 90 procent inzet voor het algemeen nut. ANBI-instellingen zijn bovendien volledig vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Klik hier voor meer informatie over onze status.

Wilt u ook De Schoolschrijver steunen?

In de media – 8ste editie

De Schoolschrijver krijgt landelijk, regionaal en lokaal veel aandacht in de media. We hebben een selectie voor je gemaakt van recente berichten (Slot programma, per regio Start intensief traject van De Schoolschrijver) in kranten, op internet en in radiointerviews.

Slotprogramma’s 2017-2018
De Late Avond – Radio interview met Marlies Verhelst en Sanne Rooseboom waarin ze vertellen over hun afgelopen halfschooljaar als Schoolschrijvers op de Schiedamse Islamitische Basisschool Ababil en de openbare basisschool De Peperklip (12 juni 2018 – vanaf minuut 10:50 tot 16:10)
Friesch Dagblad – Bijzondere afsluiting van De Schoolschrijver in Friesland met een boekpresentatie en in aanwezigheid van de commissaris van de Koning Arno Kruk! (Friesland – regionale afsluiting – 31 mei 2018)
RTV1– Basisschool De Badde neemt afscheid van Schoolschrijver Fabien van der Ham (Groningen – regionale afsluiting – 23 mei 2018)
RTV NH Tijdens het slotprogramma in de Stadsschouwburg Amsterdam kwam RTV NH langs om 2 leerlingen van De Vier Windstreken en hun Schoolschrijver Lydia Rood te interviewen. (Amsterdam – landelijke afsluiting -1 juni 2018)
Eindhovens Dagblad Het afscheid van Schoolschrijver Annemarie Bon op basisschool Tweelingen gaat niet zonder dikke knuffels en lovende woorden. (Eindhoven– schoolafsluiting – 5 juni 2018)

Regio Amsterdam
Amsterdam FM –met directeur Annemiek Neefjes naar aanleiding van de start van het Intensieve traject. (19 jan 2018)
RTV NH – Live radio-uitzending met Schoolschrijver Fiona Rempt, Erik van Muiswinkel en een vijftal leerlingen van de JP Coen school.

Regio Den Haag
Unity.nu – Kinderboekenschrijvers ingezet om Leidse leerlingen taalsterk te maken.  (19 jan 2018)
Den Haag FM – Radio-interview Paula Schneider – coördinator De Schoolschrijver intensief programma Amsterdam (na 10 minuten). (22 jan 2018)
RTV Discus (link volgt) – interview met de zojuist gehuldigde Schoolschrijver Ineke Mahieu in de schoolbieb – voor haar geen onbekende plek…
Leidse Courant – Leiden doet dit jaar voor het eerst mee. Schoolschrijver Selma Noort wordt warm onthaald!!
De Schoolschrijver van start op OBS Erasmus – De Posthoorn  (23 jan 2018)

Regio Friesland
De Friese media onthaalt de Friese Schoolschrijvers hartelijk! Maar de Schoolschrijvers zelf pakken het ook goed aan. Hier een tipje van de sluier: Leukste filmpje van Friesland hier te zien met de Schoolschrijver Tialda Hoogeveen!
Drie Schoolschrijvers van start in gemeente Heerenveen – Heerenveense Courant. (11 jan 2018)
Sa! – Uitgebreid interview met Tialda Hoogeveen over leesplezier en Schoolschrijvers in Friesland (24 jan 2018)
Heerenveense courant  – Lida Dijkstra als Schoolschrijver geïnstalleerd op OBS het Vogelnest (25 jan 2018)

Regio Groningen
RTV Noord – Zieke Schoolschrijver Corien Oranje trekt persaandacht! Schoolschrijver heeft dubbel pech. (22 jan 2018)
Westerwolde Actueel – Artikel met foto-album van feestelijk onthaal Schoolschrijver Gonneke Huizing. (25 jan 2018)
Ter Apeler Courant – De Schoolschrijver aan de slag op drie basisscholen (21 jan 2018)
De Woudklank– Schoolschrijver moet leerlingen aan het lezen en schrijven krijgen – Gorredijk (22 jan 2018)

Regio Limburg
Cubiss – De eerste en nieuwe Schoolschrijver heeft een mooie entree gemaakt op haar school in Meerssen. Zij wist de kinderen direct te verrassen…niet met woorden, maar wel met een dier. Van deze feestelijke start heeft onze regiopartner, Cubiss Limburg, een mooi verslag gemaakt.
RTV Limburg – Li Lifebure mocht de eerste week gelijk plaatsnemen in het programma Avondgasten bij L1 om uitgebreid te vertellen over haar Schoolschrijverschap. (25 jan 2018)
RTV Maastricht – Bezoek van RTV M aan groep 7 van basisschool Op ‘t Hwagveld in Meerssen. (29 maart 2018)

Regio Noord-Brabant
RTV Brabant – Warm onthaal voor Schoolschrijver Anja Vereijken door zingende leerlingen!
Eindhovens Dagblad  – Twee basisscholen geven gezamenlijk aftrap van De Schoolschrijver in Noord-Brabant.
Eindhovens Dagblad – maart ’18 – Kinderen lezen zich te pletter

Regio Rotterdam
Op de voorpagina in Jong 010 – dé Rotterdamse kinderkrant. Bezoek aan les vanSchoolschrijver Maranke Rink groep 7 van basisschool Mozaïek.

Regio Schiedam
Stadsomroep Schiedam – Radio-interview met de twee Schoolschrijvers van deze 8ste editie in Schiedam: Marlies Verhelst en Sanne Rooseboom. (mei 2018)
Het onthaal was groots en feestelijk! Beide Schoolschrijvers kregen hun eigen interview om meer te vertellen over het schoolschrijverschap, hun school en ieders aanpak.
Stadsomroep Schiedam – Radio-interview met Schoolschrijver Sanne Rooseboom.
Stadsomroep Schiedam – TV-interview met Schoolschrijver Marlies Verhelst in het programma Wenneker live.
Stadsomroep Schiedam – TV-interview met Schoolschrijver Sanne Rooseboom in het programma Wenneker live (v.a. minuut 29).

Eerdere edities stond De Schoolschrijver in onder andere NRC Handelsblad, Het Parool, Trouw, de Volkskrant, was te zien in onder andere het televisieprogramma Koffietijd! en haalde diverse vakbladen. Een aantal media loopt het komend halve schooljaar mee met een Schoolschrijver . Nieuwe artikelen volgen dus!

 

Meer weten?

Wil je meer weten over De Schoolschrijver en wat we doen om kinderen taalsterk te maken en daarmee klaar voor de toekomst? Neem dan contact met ons op.

Volg ons op Facebook of Twitter en meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Verantwoordingsplicht – AVG
De Schoolschrijver zal uw contactgegevens nooit met derden delen. U kunt altijd via de ‘unsubscribe’ link onder onze nieuwsbrief u uitschrijven. Of stuur een mail aan info@deschoolschrijver.nl met uw verzoek tot uitschrijving.

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

nieuwsbrief voorjaar 2018
nieuwsbrief december 2017
nieuwsbrief van november 2017
zomernieuwsbrief van juli 2017
speciale nieuwsbrief van mei 2017
nieuwsbrief van april 2017
nieuwsbrief van maart 2017
uitnodigingsmail voor het intensieve traject

Voor de pers

Wil je meer weten over hoe De Schoolschrijver laaggeletterdheid tegengaat?

Neem voor meer informatie contact op met Paula Schneider, p.schneider@deschoolschrijver.nl.

Pers- en interviewverzoeken rondom het halfjaarprogramma van De Schoolschrijver lopen via myrddin@deschoolschrijver.nl.

Laatste persberichten

1.000 leerlingen manifesteren taalplezier in de Stadsschouwburg Amsterdam (1 juni 2018)
50 kinderboekenschrijvers leveren succesvolle strijd voor taalsterke kinderen (24 mei 2018)
Unieke samenwerking voor indringende jeugdroman over pesten: Justins Rivaal (Leopold, mei 2018)
Erik van Muiswinkel presenteert Start 8ste editie van De Schoolschrijver (22 jan 2018)

We hebben een toolkit met overzicht persberichten, logo’s, affiches, teksten en ander beeldmateriaal.

 

 

 

 

Vacatures bij De Schoolschrijver

Organisatiebeschrijving

De Schoolschrijver is een ambitie-gedreven organisatie die in korte tijd uitgroeide tot voorbeeld in de letteren-educatie, twee prijzen kreeg, genomineerd werd voor de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2018 (‘Nobelprijs voor de jeugdliteratuur’) en volop media-aandacht weet te genereren.

Onze missie: kinderen taalsterk maken opdat ze volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Wij geloven dat lezen en creatief schrijven – de kracht van verhalen – een fundamentele verandering teweeg kan brengen in de relatie van een kind tot zijn wereld. Door taalbegrip en talige expressie kunnen kinderen zich persoonlijk ontplooien, sterke relaties bouwen en hun kansen op school en in de maatschappij verbeteren.

Om onze missie te verwezenlijken ontwikkelt De Schoolschrijver effectrijke programma’s voor kinderen in het basisonderwijs, met inzet van de beste kinderboekenauteurs en met innovatieve ICT-toepassingen. Naast een programma van een half schooljaar, voor scholen met een hoog percentage laagtaalvaardige kinderen, ontwikkelt De Schoolschrijver modulaire programma’s voor alle basisscholen.

Vacature(s)
Vacature –Projectcoördinator Amsterdam 8 – 16 uur per week
(geplaatst 8 juni 2018)

Jij bent als Projectcoördinator Amsterdam verantwoordelijk voor het halfjaarprogramma in Amsterdam. Samen met de Projectcoördinator Landelijk zorg je ervoor dat het programma wordt uitgevoerd, signaleer je mogelijkheden voor verbetering en voer je deze ook door. Je stuurt de trajectbegeleiders aan, die de Schoolschrijvers op de scholen begeleiden. Daarnaast verricht je een aantal productionele werkzaamheden, zoals bijeenkomsten en trainingen met kinderboekenschrijvers en onze regionale partners en de jaarlijkse slotbijeenkomst in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Wat ga je doen?
Werven en contact onderhouden met basisscholen Amsterdam;

Lees hier de gehele vacature.

Vacature – Zakelijk manager 30 – 36 uur per week (geplaatst 31 mei 2018)

De zakelijk manager is een aanpakker die helpt onze groeiplannen realiseren. Met het vergroten van ons bereik, vergroot De Schoolschrijver haar maatschappelijke waarde. Bovendien zorgt groei voor een stijging van de omzet die ten goede komt aan het realiseren van onze missie.

De zakelijk manager maakt deel uit van het kernteam dat verder bestaat uit marketingcommunicatie, productontwikkeling en landelijke coördinatie van onze programma’s.

Lees hier de gehele vacature.

Stage – Praktijkstage manager 3 – 5 dagen per week geplaatst 15 mei 2018)

Schoolschrijver zoekt per september een stagiair(e) voor minimaal 4 maanden (langer is mogelijk), 3 – 5 dagen per week. Als stagiair(e) lever je een belangrijke dagelijkse bijdrage aan onze organisatie, waarbij je wordt begeleid door een aantal directe collega’s. Naast de algehele ondersteuning, draai je mee in de dagelijkse gang van zaken, notuleer je tijdens het wekelijkse kernteamoverleg, draai je mee in het marketingcommunicatieteam en ga je organisatorische klussen niet uit de weg.

Lees hier de gehele stage-vacature.