Maak van de Poëzieweek een PoëzieMAAND met De Schoolschrijver

Inspiratie • Schoolbreed spelen met taal rond de Poëzieweek met De Schoolschrijver

Tip! Leesstart kortingsactie: boek voor 1 februari 2023 voor dit schooljaar een maandprogramma voor groep 3 of 4 (zoals Taalkabaal) mét live kinderboekenschrijver en krijg tot 450 euro korting. Lees hier de voorwaarden.

Poëzieweek 2023

Werken aan gemotiveerde en vaardige lezers. Maak van de Poëzieweek een PoëzieMAAND met De Schoolschrijver. De Poëzieweek is er weer van 26 januari t/m 1 februari 2023 en vormt een mooie aanleiding om je leerlingen kennis te laten maken met de wondere wereld van poëzie. Ook op andere momenten in het jaar zijn de lessen in poëzie goed inzetbaar als je schoolbreed wilt werken aan gemotiveerde lezers en schrijvers. Daarbij bieden we de mogelijkheid om het lesprogramma feestelijk af te sluiten met een live dichter (Schoolschrijver) in de klas.

In onze maandprogramma’s voor groep 3-8 onthullen Schoolschrijvers hun ‘dichtgeheimen’ en geven leerlingen tips voor het schrijven van een geweldig gedicht. Daarna gaat de leerkracht met de klas aan de slag met de unieke lees- en schrijfopdrachten. Zo ontdekken kinderen wat zij leuke gedichten vinden en leren ze vol overgave te experimenteren met woorden. Het wordt nog leuker omdat ze hun eigen gedichten ook leren voordragen en schrijven. Dat geeft nog meer zelfvertrouwen.

De lessen zorgen voor een betere woordenschat, meer leesmotivatie en meer zelfvertrouwen bij lezen en schrijven. Daarbij bieden we de mogelijkheid om het lesprogramma feestelijk af te sluiten met een live dichter (Schoolschrijver) in de klas. De ervaren Schoolschrijver dient als inspirator voor kinderen en als fijne gids voor de leerkracht op het gebied van lezen en schrijven.

De volgende lesprogramma’s zijn zeer geschikt om schoolbreed aan de slag gaan met poëzie!

Taalkabaal voor groep 3-4

Laat je leerlingen van groep 3-4 ontdekken hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken met het maandprogramma Taalkabaal. Met dit programma krijgen kinderen die beginnen met lezen en schrijven een fundament aangereikt voor taalplezier en taalvaardigheid. In zes digibordlessen van 30 minuten geven kinderboekenschrijvers Erik van Os, Aby Hartog en Brenda Heijnis de leukste voorbeelden en opdrachten rond poëzie; we gaan liedjes zingen, rijmpjes lezen en taalspelletjes spelen – we maken Taalkabaal!

Dichtgeheimen voor groep 5-8

Met het maandprogramma Dichtgeheimen maken de kinderen uit de groepen 5-6 en 7-8 kennis met poëzie. Zij gaan gedichten lezen, schrijven én zelf voordragen. In vier digibordlessen delen Schoolschrijvers, onder wie Joke van Leeuwen, Pim Lammers en Gershwin Bonevacia, hun favoriete gedichten. De dichters onthullen hun geheime schrijftips en leren de kinderen hoe ze hun zelfgeschreven gedichten voor kunnen dragen.

Voorlezen voor groep 1-2

En voor de jongste lezers (gr 1-2) bieden we voorlezen van poëzie door echte Schoolschrijvers (dichters en kinderboekenschrijvers).

Academie-Training voor leerkrachten: ‘Ik zie, ik zie Poëzie’

Naast een lesprogramma rond poëzie bieden we ook een inspirerende teamtraining aan. Hoe kun je als leerkracht poëzie inzetten in de klas? Met onze populaire Academie-Training ‘Ik zie, ik zie Poëzie!’ ga je aan de slag met werkvormen en opdrachten rondom poëzie. Eerst ontdekken hoe onze lesprogramma’s en trainingen in zijn werk gaan? Schrijf je in voor de gratis online kennissessie op dinsdag 23 november met Schoolschrijver Annemarie van den Brink.

Extra! Gratis inspiratie rond poëzie

We delen graag wat leestips en schrijfopdrachten van onze Schoolschrijvers – allemaal in de stijl van onze rijke lesprogramma’s.

7 tips voor het maken van een gedicht

Met de leerlingen op een leuke manier met poëzie aan de slag? Gebruik de zeven inspirerende tips van dichter en Schoolschrijver Bibi Dumon Tak. Bekijk de zeven tips hier.

19 Lees- en schrijfopdrachten

Lezen wordt nog leuker als je zelf ook gaat schrijven. In deze 19 filmpjes geven Schoolschrijvers je een gouden schrijftip én we geven je er een gratis schrijfopdracht bij om te downloaden. Over superheld worden (Marcel van Driel), over situaties waarin je juist niet weet wat je wilt (Barbara Scholten). En in de opdracht van Aby Hartog ga je oefenen in vertellen waarom je een boek leuk vindt.

Bezoek een gratis sneak preview

Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

Doe een gratis proefles!

Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

Heb je vragen?

Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl