Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Echt waar? Breng feiten tot leven (groep 7 en 8)

Hoe een monument of oorlogsgraf het startpunt kan zijn voor een bijzonder verhaal. Lees hoe Adopteer een monument van Nationaal Comité 4 en 5 mei en De Schoolschrijver-maand Echt waar? elkaar versterken.

De Schoolschrijver-maand is ook goed in te zetten voor thuisonderwijs. De leerkrachten ontvangen de filmpjes en printwerkbladen uit de lessen die kinderen thuis kunnen doen.

Breng de feiten tot leven door de kinderen een waargebeurd verhaal te laten schrijven over het monument. Maar hoe schrijf je over een gebeurtenis waar je zelf niet bij bent geweest of over een oorlogsslachtoffer dat niet meer leeft? En hoe kun je op een geloofwaardige en eerbiedige manier fantasie toevoegen aan een waargebeurd verhaal?

Echt waar?
Echt waar?

Tijdens de 4 interactieve lessen van De Schoolschrijver-maand Echt waar? nemen kinderboekenschrijvers Janny van der Molen, Marc ter Horst en Lysette van Geel de leerlingen mee in het proces van het schrijven van een waargebeurd verhaal gebaseerd op de feiten. De schrijvers geven veel tips over hoe je een non-fictie onderwerp aantrekkelijk maakt voor de lezer en hoe je met veel inlevingsvermogen en een beetje fantasie de ontbrekende informatie zo geloofwaardig mogelijk op kan schrijven. De leerlingen ontwikkelen tevens een kritische blik en ontdekken dat je niet alles wat je leest zomaar voor waar kunt aannemen.


De Schoolschrijver-maand is voor ons een unieke kans om taal, woorden, schrijven, lezen en woordenschatuitbreiding levendiger te maken door het te koppelen aan oorlog en vrede hier in de buurt. Een win-winsituatie voor de ontdekkend leren, taal en geschiedenis ontwikkeling, burgerschapszin, waardoor de inhoud meer en waardevollere resultaten oplevert! – Jantje Nieboer, locatiedirecteur van basisschool OBS De Dreske uit Roswinkel

Wat levert het op?

Diverse verhalen over het geadopteerde monument, geschreven vanuit verschillende perspectieven en personages. Kinderen raken op deze manier nog meer betrokken bij de lokale geschiedenis. Ook zul je merken dat kinderen gemotiveerder zijn om te schrijven en te lezen.

Met een Schoolschrijver-maandprogramma kun je in 4 interactieve lessen het lees- en schrijfplezier van je klas enorm vergroten. Je vervangt simpelweg vier standaard stellessen door het maandprogramma Echt waar?. Bovendien zul je merken dat kinderen meer zin hebben om te schrijven en meer belangstelling tonen voor boeken. Deelname aan dit programma kan al vanaf € 100,- per klas.

Lees hier verder over Echt waar?

De samenwerking is tot stand gekomen in het kader van 75 jaar Vrijheid: