Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Als de school dicht is: de 4 beste tips voor lezen en schrijven thuis

Opdrachten, filmpjes en lessen op afstand

De scholen zijn tijdelijk gesloten en de bibliotheken zijn dicht. Hoe kun je kinderen van groep 3 tot en met 8 in deze tijd inspirerend en betekenisvol aan de slag zetten met lezen en schrijven? Als experts in creatief taalonderwijs weten wij goed hoe je kinderen laat warmlopen voor lezen en schrijven. Daarom zetten we hier voor ouders, bibliotheken en leerkrachten een aantal mogelijkheden op een rij om kinderen ook thuis te stimuleren. We voegen regelmatig nieuwe tips en opdrachten toe. Zo help je ze dagelijks bij het maken van hun leeskilometers en het ontwikkelen van een sterke taalvaardigheid.

Tip 1: Gratis lees- en schrijfopdrachten voor thuis én in de klas

De Schoolschrijvers hebben inspirerende lees- en schrijfopdrachten gemaakt voor thuis of in de klas. We publiceren hier regelmatig nieuwe opdrachten! Doe de Superheldenopdracht met Marcel van Driel. Of houd net als Annemarie Bon een dagelijks dagboekritueel, voor een mooie dagafsluiting. De opdrachten zijn zelfstandig uit te voeren, en goed voor 10 tot 15 minuten schrijf- en/of leesplezier per dag. En je kunt ze naar wens nog uitbouwen naar meer. Ook leuk als tussendoortje tijdens een online lesdag. Bekijk hier de hele serie gratis opdrachten. Alle opdrachten zijn voorbeelden uit onze Schoolschrijver-lesprogramma’s voor basisscholen.

Tip 2: Huisarrest, de online verhalenserie over kinderen in quarantaine

Laat je elke dag tien minuten voorlezen door bekende kinderboekenschrijvers! Huisarrest is onze tiendelige online verhalenserie over kinderen die in quarantaine moeten vanwege een virus. Geschreven, thuis gefilmd en voorgelezen door tien Schoolschrijvers. Maren Stoffels doet aflevering 1. In de dagen erna volgen onder anderen Anna van Praag, Janny van der Molen, Simon van der Geest en Abdelkader Benali. Volg hier alle verhalen. Bonus: elk verhaal wordt afgesloten met een boekentip, en die boeken zijn ook online te leen als je (gratis) lid wordt van de Jeugdbibliotheek.

Tip 3: Onderwijs op afstand met Van Kop tot Staart en Zin in Verzinnen

Scholen die kiezen voor onderwijs op afstand, kunnen uit de voeten met de lesprogramma’s Van Kop tot Staart (4 lessen, groep 5-6 en groep 7-8) en Zin in Verzinnen (zes lessen, groep 3-4). Met video’s met bekende kinderboekenschrijvers, schrijfopdrachten en leesfragmenten. De reguliere lessen zijn enigszins aangepast in duur en uitleg. Zo zijn ze ook op afstand te verzorgen door de leerkracht, eventueel aangevuld met een online slotles van een van de Schoolschrijvers zelf. Interesse? Stuur een berichtje aan onze adviseur basisonderwijs Marianne Bastianen voor meer informatie: interesse@deschoolschrijver.nl

Update: we ontvingen van een aantal basisscholen al bericht dat ze met onderwijs online ook goed uit de voeten kunnen met het materiaal van de reguliere maandprogramma’s van vier lessen, zoals Leesgeheimen of Schrijfgeheimen.

Tip 4: Boeken voor kinderen, om zelf te lezen of voor te lezen

Weet je niet waar je moet beginnen in het aanbod aan kinderboeken? We geven je hier binnenkort een aantal mooie boekentips en leeslijstjes. Bestel ze online bij de boekhandel, of leen ze bij de bibliotheek: bij sommige bibliotheken kun je online reserveren en ze daarna afhalen. Een alternatieve bron van boeken is de online Jeugdbibliotheek – lid worden is gratis voor kinderen. En online lenen kan dan ook!