De vier beste tips voor lezen en schrijven in de klas, thuis of op vakantie

Inspiratie • Kinderen inspirerend en betekenisvol aan de slag zetten met lezen en schrijven.

Opdrachten, filmpjes en lessen

Hoe kun je kinderen van groep 3 tot en met 8 inspirerend en betekenisvol aan de slag zetten met lezen en schrijven, niet alleen op school maar ook thuis of op vakantie? Als experts in effectief en creatief taalonderwijs weten wij goed hoe je kinderen kunt laten warmlopen voor lezen en schrijven. Daarom zetten we hier voor leerkrachten, leesconsulenten én ouders een aantal mogelijkheden op een rij om kinderen te stimuleren om een boek te pakken of een verhaal te schrijven. Alle tips zijn voorbeelden van of verwant met onze lesprogramma’s voor basisscholen. Interesse? Download nu een gratis proefles, of volg online een gratis sneak preview voor meer inspiratie en informatie.

Tip 1: 19 lees- en schrijfopdrachten voor meer lees- en schrijfplezier thuis, in de klas en op vakantie

De Schoolschrijvers hebben negentien (!) inspirerende lees- en schrijfopdrachten gemaakt voor thuis of in de klas. Doe bijvoorbeeld de Superheldenopdracht met Marcel van Driel. Of houd net als Annemarie Bon een dagelijks dagboekritueel, voor een mooie dagafsluiting. De opdrachten zijn zelfstandig uit te voeren, en goed voor tien tot vijftien minuten schrijf- en/of leesplezier per dag. En je kunt ze naar wens nog uitbouwen naar meer. Bekijk hier de hele serie gratis lees- en schrijfopdrachten.

Tip 2: Huisarrest, de online verhalenserie over kinderen in quarantaine

Laat je elke dag tien minuten voorlezen door bekende kinderboekenschrijvers! Huisarrest is de elfdelige online verhalenserie, gemaakt door De Schoolschrijver. Het gaat over kinderen die in quarantaine moeten vanwege een virus. Geschreven, thuis gefilmd en voorgelezen door tien Schoolschrijvers. Maren Stoffels doet aflevering 1. In de dagen erna volgen onder anderen Anna van Praag, Janny van der Molen, Simon van der Geest en Abdelkader Benali. Bekijk hier alle elf afleveringen. Bonus: elk verhaal wordt afgesloten met een boekentip, en die boeken zijn ook online te leen als je (gratis) lid wordt van de Jeugdbibliotheek.

Tip 3: Onderwijs op afstand met bijvoorbeeld Van kop tot staart en Zin in verzinnen

Scholen die kiezen voor onderwijs op afstand, kunnen goed uit de voeten met de effectieve en creatieve lesprogramma’s Zin in verzinnen (zes lessen, groep 3-4) en Van kop tot staart (vier lessen, groep 5-6 en groep 7-8), maar ook de andere vijf maandprogramma’s zijn goed inzetbaar. Met video’s van bekende kinderboekenschrijvers met schrijfopdrachten en leesfragmenten. Ze zijn ook op afstand te verzorgen door de leerkracht, eventueel aangevuld met een online slotles van een van de Schoolschrijvers zelf.

Wil je meer informatie of advies, neem dan contact op met onze schooladviseurs Marianne of Rosan via interesse@deschoolschrijver.nl, of volg binnenkort een van de gratis online sneak previews over deze maandprogramma’s.

Tip 4: Boeken voor kinderen, om zelf te lezen of voor te lezen

In onze populaire boekengids vind je een aantal favoriete boeken van Schoolschrijvers, die ze ook vaak gebruiken in hun lessen. Alle boeken zijn te lenen via de Online Bibliotheek. Als je lid bent van de bibliotheek (tot 18 jaar is dat gratis!) kun je op deze website de boeken online, als e-book en/of als luisterboek lenen. En weet je niet waar je moet beginnen in het aanbod aan kinderboeken? Vraag medewerkers van jouw lokale boekhandel of bibliotheek eens om tips. Bij sommige bibliotheken kun je online boeken reserveren en ze daarna afhalen. Leesconsulenten helpen je graag aan tips. Een alternatieve bron van boeken is de online Jeugdbibliotheek – lid worden is gratis voor kinderen. En online lenen kan dan ook!