Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Taalkabaal

Lezen en schrijven met groep 3-4

Met taal kun je superveel doen! Liedjes zingen, rijmpjes lezen, moppen vertellen en zelfs spelletjes spelen. In dit maandprogramma laten kinderboekenschrijvers Erik van Os, Aby Hartog en Brenda Heijnis leerlingen van groep 3-4 ontdekken hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken. In zes korte videolessen geven ze hen de leukste voorbeelden en opdrachten, en daarna gaat de leerkracht zelf met de groep aan de slag. Voor je het weet, klinkt er een heleboel taalkabaal door de klas!

Met dit programma krijgen kinderen die beginnen met lezen en schrijven een fundament aangereikt voor taalplezier en taalvaardigheid. Ze ontdekken wat ze allemaal al kunnen met woorden, en dat geeft zelfvertrouwen. Grote kans dat ze na Taalkabaal blijven vragen om liedjes, rijmpjes, moppen en taalspelletjes!

Taalkabaal is een mooie voorloper op het lesprogramma Dichtgeheimen (groep 5-6 en 7-8), waarin kinderen kennismaken met gedichten lezen, schrijven én zelf voordragen. Het is heel toepasselijk om de programma’s uit te voeren rond de Poëzieweek van 28 januari tot 3 februari 2021. Zo gaat de hele school spelen met taal!

Sneak preview Taalkabaal én Dichtgeheimen

Op maandag 11 januari is er een gratis sneak preview over poëzielessen met De Schoolschrijver voor groep 3-4 én groepen 5-8 . Tijdens deze korte online presentatie kun je via Zoom zelf ondervinden wat een De Schoolschrijver-les inhoudt. Schoolschrijver Brenda Heijnis, dichter uit de lesprogramma’s Taalkabaal en Dichtgeheimen (groepen 5-6 en 7-8) vertelt hoe de lessen in hun werk gaan en geeft voorbeelden. Onze adviseur beantwoordt daarna de praktische vragen en licht de rol van de leerkracht en/of de leesconsulent toe.

Sessie 1 Taalkabaal en Dichtgeheimen: maandag 11 januari van 15.30 tot 16.00. Schrijf je hier in

Sessie 2 Taalkabaal en Dichtgeheimen: maandag 11 januari van 16.30 tot 17.00. Schrijf je hier in

Basispakket
 • voor 5 klassen: € 500 (€ 100 per klas):
 • 6 digibordlessen van 30 minuten
 • voor groep 3-4
 • met werkbladen, lijst met boekentips en handleidingen
 • tips voor wie de leesconsulent wil inschakelen
Pluspakket
 • voor 5 klassen: € 1095 (€ 219 per klas):
 • les 7 door LIVE SCHOOLSCHRIJVER in de klas
 • 6 digibordlessen van 30 minuten
 • voor groep 3-4
 • met werkbladen, lijst met boekentips en handleidingen
 • tips voor wie de leesconsulent wil inschakelen

Wil je De Schoolschrijver-maand in meer/minder dan 5 klassen inzetten? Klik hier voor het prijsoverzicht.

Financiering

Scholen kunnen informeren bij hun lokale bibliotheek of leesconsulent over het samen inschakelen van De Schoolschrijver. Bibliotheken beschikken regelmatig over subsidies voor leesbevordering, zoals de Leesoffensief-regeling via de Bibliotheek op school (dBos) .

Of overleg met de cultuuraanbieder of de cultuurgelden van de school kunnen worden ingezet voor een De Schoolschrijver-programma, als Cultuureducatie met kwaliteit. Alle scholen hebben recht op dit geld. 

De Schoolschrijver heeft voor basisscholen die aangesloten zijn bij het Jeugdeducatiefonds (JEF) een aanbod op maat.

Door het geven van De Schoolschrijver-maand zijn de kinderen heel gemotiveerd om met het schrijven aan de slag te gaan, en daardoor ben ik ook gemotiveerder om dat soort lessen te gaan maken voor de kinderen. (Juf Samantha, ’t Prisma Rijswijk)

Bestel De Schoolschrijver-Maand!

Terug naar algemene informatie over de Maandprogramma’s

Voor vragen of meer informatie:
Bel 020 – 8463069 tijdens kantooruren of mail naar interesse@deschoolschrijver.nl

Instagram