Stichting Bevordering van Volkskracht uit Rotterdam bestaat 100 jaar en trakteert!

Nieuws • Gratis maandprogramma lezen en schrijven voor alle groepen 6 in Rotterdam, investeren in lees- en schrijfvaardigheid

Ter ere van het 100-jarige bestaan van Stichting Bevordering van Volkskracht mogen alle groepen 6 van de basisscholen in Rotterdam binnen onderstaand postcodegebied zich aanmelden voor een gratis maandprogramma lezen en schrijven van De Schoolschrijver. 

De mogelijkheid tot aanmelden is verlengd en kan tot 16 december! Het lesprogramma zal plaatsvinden vanaf maart 2023. Een prachtige kans om kinderen enthousiast en gemotiveerd te maken om kinderboeken te gaan lezen en zelf verhalen te schrijven. En heel belangrijk de lees- en schrijfvaardigheid van de kinderen te vergroten. Dus meld je hier aan voor 16 december, er doen al ruim 2.500 kinderen mee!

In het kort

✅ Gratis maandprogramma lezen en schrijven van De Schoolschrijver

✅ Voor alle groepen 6 in Rotterdam binnen onderstaande postcodegebied

✅ Vier digibordlessen en de vijfde les live met een kinderboekenschrijver

✅ Gratis Academie-training met kinderboekenschrijver Sanne Rooseboom

✅ Bij deelname boekenpakket t.w.v. 100 euro cadeau voor de school!

✅ Feestelijke schrijfwedstrijd met bijzondere schrijfopdracht

Scholen uit de volgende postcodegebieden komen in aanmerking:

Een bijzondere samenwerking

Stichting Bevordering van Volkskracht is in 1923 door Willem Simon Burger opgericht met als doel ‘de Rotterdammers krachtiger te maken’. De keuze voor een samenwerking met De Schoolschrijver is een logische: zij maakt kinderen taalsterk met lesprogramma’s die het plezier in lezen en schrijven vergroten door de inzet van kinderboeken en hun schrijvers. Een aanpak die werkt vanuit de gedachte dat taalplezier en zelfvertrouwen de juiste basis vormen voor het lerend vermogen van ieder kind.

Selma Klinkhamer, Bestuurslid Jeugd, Educatie en Onderwijs van Volkskracht motiveert de samenwerking met De Schoolschrijver zo: “Rotterdam telt ruim 90.00 laaggeletterden, onder wie veel kinderen en jongvolwassenen. Voor de ontwikkeling van deze groep en het tegengaan van kansenongelijkheid zijn een goede leesmotivatie en leesvaardigheid onmisbaar”. 

Ook Annemiek Neefjes, oprichter en directeur van De Schoolschrijver, is erg trots op deze samenwerking. “Samen met Stichting Bevordering van Volkskracht bundelen we onze krachten om samen een positief verschil te maken voor kinderen. Met deze unieke samenwerking kunnen wij de hele regio Rotterdam een effectief lesprogramma aanbieden. Samen met bekende kinderboekenschrijvers jagen we het plezier aan in het lezen en schrijven en stimuleren we de verbeeldingskracht van kinderen. Het leesplezier vormt bij ons altijd het vertrekpunt”.

Het cadeau aan Rotterdam!

Uit het lesaanbod van De Schoolschrijver is het programma Van kop tot staart gekozen. Met dit programma leren kinderen in vier digibordlessen van kinderboekenschrijvers een verhaal met een fantasievolle inhoud en een kloppende structuur te schrijven. Gaandeweg leren ze ook allerlei nieuwe schrijvers én leuke kinderboeken kennen. Speciaal voor het 100-jarige jubileum van Volkskracht ronden we het maandprogramma af met een feestelijke schrijfwedstrijd. Leerlingen ontvangen hiervoor een vijfde, extra gratis les, die live in de klas gegeven wordt door een kinderboekenschrijver. Schrijvers die deelnemen zijn onder meer Chinouk Thijssen, Mark Sekreve, Maranke Rinck, Marte Jongbloed, Claudia Jong, Annejan Mieras, Rashid Novaire Kraan, Mylo Freeman, Iven Cudogham, Marlies Slegers en Marlies Verhelst. 

Ter voorbereiding op het maandprogramma ontvangen alle leerkrachten een gratis inspiratietraining van bekende Schoolschrijver Sanne Rooseboom in de Centrale Bibliotheek te Rotterdam op donderdag 16 en dinsdag 21 februari 2023.

Informatie en voorwaarden

  • Aanmelden als school kan via het webformulier
  • De looptijd voor inschrijving voor het maandprogramma: verlengd tot 16 december 2022
  • Deze actie is enkel voor scholen die vallen binnen bovenstaand postcodegebied
  • Deze actie geldt voor alle basisscholen, inclusief SBO en SO

Contact – pers

Over Stichting Bevordering van Volkskracht

De Rotterdamse cargadoor Willem Simon Burger vond bijna 100 jaar geleden dat er een fonds moest komen voor Rotterdammers met Volkskracht. Zijn inzet: “Bevordering van den geestelijken en lichamelijken welstand der mingegoede bevolking van Rotterdam”. Een ruime doelstelling die Volkskracht en alle inmiddels gelieerde stichtingen nog steeds in staat stel om donaties te doen op een breed terrein en aan zeer uiteenlopende projecten. Het maakt daarbij niet uit of de aanvrager nu arm of rijk is, jong of oud, links of rechts, Volkskracht is er voor iedereen.