Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Schrijver in de klas

De Schoolschrijver biedt lesprogramma’s rond lezen en schrijven voor basisscholen. In de programma’s dragen kinderboekenschrijvers hun liefde voor taal en hun beste tips over op leerlingen, leerkrachten, leesconsulenten, ouders.

Lesprogramma’s met een kinderboekenschrijver in de hoofdrol

Elke Schoolschrijver is kinderboekenschrijver en opgeleid om leerlingen van groep 3 t/m 8 enthousiast te maken voor lezen en schrijven. De leerlingen krijgen van de Schoolschrijvers les in verhalen vertellen en inzicht in welke kinderboeken bij hen passen, waar die over gaan en waar (bibliotheek) ze gelijksoortige andere boeken kunnen vinden.

Een schrijver in de klas werkt stimulerend

Leerlingen die aan onze programma’s deelnemen, krijgen niet alleen meer plezier in lezen en verhalen schrijven. Ze lezen vaker, worden ook taalsterker en krijgen meer zelfvertrouwen. Een kinderboekenauteur weet de rijkdom, kracht en magie van taal over te brengen. De Schoolschrijvers werken samen met de leerkrachten en maken de taallessen tot een spannend avontuur. We laten regelmatig onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de effecten van onze programma’s. Daaruit blijkt dat een Schoolschrijver in de klas stimulerend werkt. De Schoolschrijver-programma’s helpen de leerkracht de taaldoelen te behalen.

Onze lesprogramma’s

De programma’s van De Schoolschrijver helpen kinderen op de basisschool taalvaardig en taalsterk te maken, en laten ze ervaren wat leesplezier is:

De Schoolschrijvers

De lesvideo’s en de interactieve opdrachten worden gebracht door bekende kinderboekenschrijvers als Jozua Douglas, Manon Sikkel, Bibi Dumon Tak, Maren Stoffels, Janneke Schotveld, Simon van der Geest en Lydia Rood. Deze Schoolschrijvers praten tegen de kinderen, geven ze adviezen en lezen voor uit hun favoriete boeken. Met hun inbreng gaat de leerkracht met de leerlingen aan de slag. De laatste les kan vakkundig worden verzorgd door een schrijver live voor de klas! Bekijk hier alle Schoolschrijvers.

Het effect van De Schoolschrijver

De Raad voor Cultuur (RvC) in haar advies aan het Ministerie van OCW mei 2018:

“Voor kinderen blijkt de aanwezigheid van een heuse schrijver bijzonder stimulerend te werken, zowel op het gebied van creatief schrijven, als op het gebied van het lezen van literatuur. Ook de prestaties in het vak taal gaan erop vooruit.

Bekijk hier ervaringen van scholen en bibliotheken.

Starten met één van onze lesprogramma’s met een Schoolschrijver op jouw school?

Vragen over onze lesprogramma’s of wil je meer informatie ontvangen? Bel tijdens kantooruren met onze schooladviseurs Marianne Bastianen en Rosan Limburg op 020-8463069 of mail ons op interesse@deschoolschrijver.nl. Je kunt ook deelnemen aan een gratis online sneak preview of onderstaand formulier invullen en verzenden.