Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
De Schoolschrijver-effecten 8ste editie

De 8ste editie van De Schoolschrijver- het intensieve taaltraject van een half schooljaar – op 50 scholen heeft ook dit keer weer heel wat Schoolschrijver-effecten tot gevolg. Het uit zich in zichtbare ontroerende momenten, verhalen, gedichten, tekeningen of bijvoorbeeld in een omhelzing.

Lees hier het persbericht van de landelijke afsluiting op vrijdag 1 juni in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Schoolschrijver-effecten zijn de gewenste, maar nooit van te voren uit te denken positieve gevolgen. Soms komen ze tijdens de lessen aan het licht, soms na een paar dagen of weken.
Zo sprongen de tranen in de ogen van een jongetje na de speurtocht in de bibliotheek toen zijn zelf uitgekozen boek weer in de kast moest. Hij hield het stevig tegen zich aangedrukt en kon heel goed aan de Schoolschrijver Lida Dijkstra uitleggen waarom: ‘Dit is boekenliefde!!’
Of de stoere jongen die halverwege de les verzucht:’Dit is leuker dan alles – ik zou hier zelfs gym voor laten zitten.’

Maar ook na een paar maanden. Simone Arts kon deze editie ook met een gerust hart afsluiten toen ze de laatste les een creatieve opdracht gaf, die je fantasie in één klap aanzet. De kans dat het effect dat een leerling uitte alleen die ene leerling, is toegedaan, is nihil: ‘Dit is de leukste dag van mijn leven!’

Zelfs na jaren zien we het effect: 6 juni komt – wederom – een boek uit waar de wortels van het ontstaan geschoten zijn tijdens het Schoolschrijver-traject van Lydia Rood op basisschool De Knotwilg: Justins Rivaal. De boekpresentatie vond plaats tijdens het landelijk slotprogramma in de Stadsschouwburg Amsterdam 1 juni jl.

Einde in zicht 8ste editie

Het halfjaar programma loopt ten einde. Bij de meeste scholen vindt het afscheid van hun Schoolschrijver eind mei plaats. De eerste regio die afscheid neemt van hun Schoolschrijvers is regio Den Haag. Op vrijdag 18 mei nemen de vijf deelnemende scholen uit deze regio in het Kinderboekenmuseum op feestelijke wijze en met presentaties en een expositie van de leerlingen. Vrijdag 1 juni is de afsluiting voor 16 Amsterdamse scholen en hun Schoolschrijvers in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Terugblik

Binnenkort blikken we met een aantal beelden nog even terug op deze mooie tijd met een beeldimpressie uit de 8 regio’s.
Meer Schoolschrijver-effecten zijn te vinden op onze Facebook pagina of in onze tweets.

De Schoolschrijver: bewezen effectief
Persbericht: 11.000 taalsterke kinderen!
8ste De Schoolschrijver in de media