Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Richtlijnen auteursbezoek Covid-19

Per 28 April 2021

Auteursbezoek aan scholen

Voor opdrachten die onze auteurs op scholen gaan uitvoeren, gelden de richtlijnen van het RIVM. Wij gaan ervanuit dat elke school deze voorschriften respecteert. In lijn met deze voorschriften geven wij nog enkele praktische richtlijnen mee aan de school en de auteur:

 1. De school ventileert zo goed mogelijk conform het RIVM advies. Aanvullend wordt door de school, voorafgaand aan het bezoek van de auteur en zoveel als mogelijk tijdens het bezoek en de pauze(s), de ruimte geventileerd.
 2. Kinderen en leerkrachten met klachten die bij COVID-19 passen, kunnen het bezoek van de auteur niet bijwonen. Kinderen en leerkrachten met iemand in het huishouden met klachten die bij COVID-19 passen of met iemand in het huishouden die positief is getest op COVID-19, kunnen het bezoek van de auteur niet bijwonen.
 3. Alle volwassenen houden 1,5 meter afstand van de auteur. Alle kinderen houden zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand van de auteur. Er worden door de auteur geen handen geschud, high-fives of ellebogen gegeven.
 4. De contactpersoon van de school brengt de auteur van tevoren op de hoogte van een eventuele looproute voor externe bezoekers, laat de auteur weten welke ingang moet worden gebruikt en of hij of zij bij die ingang wordt opgehaald of zelf de looproute moet vinden.
 5. De auteur neemt zelf een mondkapje en desinfectiegel mee en wast zijn/haar handen voor en na het bezoek. 
 6. De auteur deelt materialen uit, bekijkt werkstukken van kinderen of signeert boeken, alleen als dat veilig en zoveel als mogelijk op 1,5 meter afstand kan worden gedaan. Denk dus goed na over een geschikte constructie. Bijvoorbeeld een tafel die 1,5 meter diep is of een spatscherm tussen de auteur en kind/leerkracht. Door de auteur te bekijken werkstukken of te signeren boeken worden voorzien van de naam van het kind.
 7. Het maken van foto’s of selfies met de auteur is niet mogelijk, tenzij door het spatscherm.
 8. Als de auteur op school een computer en muis moet gebruiken, worden deze door de school vooraf gedesinfecteerd.
 9. De contactpersoon van de school laat de auteur weten of er een pauzeruimte beschikbaar is en onder welke voorwaarden. De auteur krijgt een eigen kan koffie/thee en water.
 10. De contactpersoon van de school deelt bovenstaande maatregelen vooraf met alle betrokkenen.

Auteursbezoek aan openbare organisaties (o.a. bibliotheken)

Voor opdrachten die onze auteurs bij openbare organisaties gaan uitvoeren, gelden de richtlijnen van het RIVM. Wij gaan ervanuit dat elke ontvangende organisatie deze voorschriften respecteert. In lijn met deze voorschriften geven wij nog enkele praktische richtlijnen mee aan de organisatie en de auteur:

 1. De organisatie ventileert zo goed mogelijk conform de RIVM eisen. Aanvullend wordt door de organisatie, voorafgaand aan het bezoek van de auteur en zoveel als mogelijk tijdens het bezoek en de pauze(s), de ruimte geventileerd.
 2. Bezoekers aan en medewerkers van de organisatie met klachten die bij COVID-19 passen, kunnen het bezoek van de auteur niet bijwonen. Bezoekers en medewerkers met iemand in het huishouden met klachten die bij COVID-19 passen of met iemand in het huishouden die positief is getest op COVID-19, kunnen het bezoek van de auteur niet bijwonen.
 3. Alle bezoekers en medewerkers houden 1,5 meter afstand van de auteur. Er worden door de auteur geen handen geschud, high-fives of ellebogen gegeven.
 4. De contactpersoon van de organisatie brengt de auteur van tevoren op de hoogte van een eventuele looproute voor externe bezoekers, laat de auteur weten welke ingang moet worden gebruikt en of hij of zij bij die ingang wordt opgehaald of zelf de looproute moet vinden.
 5. De auteur neemt zelf een mondkapje en desinfectiegel mee en wast zijn/haar handen voor en na het bezoek. 
 6. De auteur deelt materialen uit, bekijkt opdrachten van deelnemers of signeert boeken, alleen als dat veilig en op 1,5 meter afstand kan worden gedaan. Denk dus goed na over een geschikte constructie. Bijvoorbeeld een tafel die minimaal 1,5 meter diep is of een spatscherm tussen auteur en deelnemer. Door de auteur te bekijken opdrachten of te signeren boeken worden voorzien van de naam van de deelnemer.
 7. Het maken van foto’s of selfies met de auteur is niet mogelijk, tenzij door het spatscherm.
 8. Als de auteur op de locatie een computer en muis moet gebruiken, worden deze door de organisatie vooraf gedesinfecteerd.
 9. De contactpersoon van de organisatie laat de auteur weten of er een pauzeruimte beschikbaar is en onder welke voorwaarden. De auteur krijgt een eigen kan koffie/thee en water.
 10. De contactpersoon van de organisatie deelt bovenstaande maatregelen vooraf met alle betrokkenen.