Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Plezier in creatief taalonderwijs

Hoe zorg je ervoor dat leerlingen structureel met meer plezier aan hun lees-, schrijf- en taalontwikkeling werken?

De Schoolschrijver en het ABC slaan de handen ineen voor een training voor professionals.
Een Schoolschrijver is een kinderboekenschrijver die werkt in het hart van het basisonderwijs. De schrijver geeft in de training vanuit zijn professie inspirerende handreikingen en direct toepasbare tips voor creatief lees-, schrijf- en taalonderwijs. Het ABC geeft het team inzicht in hoe het geleerde in relatie staat tot de referentieniveaus voor taal en lezen en de (leerlijnen van) de eigen taal- en leesmethode. Samen met het team wordt de vraag beantwoord: ‘Hoe kan motiverend lezen en schrijven een structurele plek krijgen in het taalonderwijs op school?’

Voor wie?

Voor leerkrachten groep 3 t/m 8, taalcoördinatoren en cultuurcoördinatoren die op een creatieve manier het taalonderwijs op hun school willen professionaliseren.

Praktisch

De trainingen vinden plaats op de school, en zijn mogelijk op elke (studie)dag. De tijd, de locatie en de inhoud van de trainingen worden afgestemd met de school.

De training ‘Plezier in creatief taalonderwijs’ bestaat uit twee sessies. Daar tussenin zitten ca. 4 tot 6 weken.

Studiedagdeel 1

De Schoolschrijver-aanpak: hoe zorg je ervoor dat je leerlingen een stelopdracht een fantastische opdracht vinden? Hoe zorg je dat leerlingen meer diverse boeken kiezen? Op deze eerste trainingsdag krijg je inzicht in hoe lezen en schrijven elkaar versterken. Je oefent met concrete opdrachten waarmee je na deze training aan de slag gaat in de klas. Training van 3 uur door een Schoolschrijver.

Studiedagdeel 2 bestaat uit twee delen:

  • Door De Schoolschrijver (2 uur)
    In het eerste deel van de training blik je samen met een Schoolschrijver (zoals: Anneke Scholtens, Anna van Praag of Anke Kranendonk) terug op de toepassing van De Schoolschrijver-aanpak in de afgelopen periode. Wat zijn je ervaringen met De Schoolschrijver-aanpak in de klas: wat werkte goed? Zijn er variaties op de werkvormen denkbaar? Wat kan er anders? De Schoolschrijver denkt mee en geeft tips.
  • Door een taalspecialist van het ABC (2 uur)
    Het tweede deel van de training is gericht op de leerlijn schrijven: de referentieniveaus en de taalmethode. Welke doelen wil ik behalen en hoe kan ik de aanpak van De Schoolschrijver integreren in het curriculum? De taalspecialist van Het ABC reikt handvatten aan om motiverend lezen en schrijven een structurele plek te geven in het taalonderwijs op jouw school.

Prijzen

De training Plezier in creatief taalonderwijs is een teamtraining (7 uur).
Totaalprijs voor 0 t/m 15 deelnemers: € 1.590,- (excl 21% BTW)
Totaalprijs voor 16 t/m 25 deelnemers: € 1.790,- (excl 21% BTW)
Meer dan 25 deelnemers: kosten in overleg

inschrijven

Wil je meer weten over deze training? Neem dan contact met ons op.

Bekijk alle trainingen van de Schoolschrijvers.

Instagram