Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Pabodag Creatief schrijven en lezen

Een boek lezen? Nederlandse jongeren, ook Pabo-studenten, doen dat steeds minder en minder graag. Al op de basisschool, vanaf groep 6, daalt het leesplezier van kinderen. Het helpt natuurlijk niet als juffen en meesters zelf weinig lol beleven aan boeken lezen en verhalen verzinnen. Maar het tij kan gekeerd worden. Met inzet van de leukste kinderboekenschrijvers, in programma’s die de verbeelding wakker kussen en de schrijfmotor aanzetten…

Leesplezier en schrijfdurf

Speciaal voor Pabo’s biedt De Schoolschrijver een inspiratiedag die ervoor zorgt dat studenten met plezier gaan lezen, nieuwsgierig worden naar boeken en echt gevoel krijgen bij ‘creatief schrijven’. De dag is een compacte variant van De Schoolschrijver-maand, een serie van 4 samenhangende lessen voor kinderen in groep 3 t/m 8 rondom creatief schrijven en lezen. In één bruisende dag op jouw Pabo ervaren studenten hoe het is om zelf te schrijven, zelfs als je (denkt dat je) geen fantasie hebt.

Erg inspirerend, de schrijvers hebben de studenten aangesproken op een heel andere manier. Heel veel positieve reacties!
Pabo-studenten, Pabo-dag InHolland, Alkmaar

Programma

In de ochtend: de studenten worden ondergedompeld in het maandprogramma Schrijfgeheimen.
In de middag:
diverse kinderboekenschrijvers gaan met de studenten aan de slag.

Van de ouderejaars kregen we verontwaardigde berichten: waarom hebben wíj dat niet gekregen? Ook wij als collega ́s hebben genoten, het was heel inspirerend. Jullie programma sloot helemaal aan bij onze verwachtingen. Nu is het aan ons om dit vuurtje gaande te houden!
Pabo-opleidingsdocent, Pabo-dag InHolland, Alkmaar

Ik wil dit structureel in ons curriculum, het liefst zelfs gespreid over een langere periode. Studenten halen hier zoveel uit! Dat wil je als Pabo borgen.
Pabo-opleidingsdocent Taal, Pabo-dag Iselinge Doetinchem

Er is een voortdurende, natuurlijke koppeling tussen schrijven en (voor)lezen en ruime aandacht voor de transfer naar de klas en de rol van de leerkracht als inspirator. Het resultaat? Meer leesplezier en schrijfdurf, vanuit vertrouwen in de eigen verbeeldingskracht en professionaliteit: iets wat de aanstaande juffen en meesters direct meenemen naar hun stageschool.

Echt heavy om te ontdekken hoe weinig de studenten lezen! Maar ik denk dat we als Schoolschrijvers, samen met de fantastische Pabo-docenten, echt een verschil hebben gemaakt deze dag. Een fijne wetenschap!
Kinderboekenschrijver Maren Stoffels, Pabo-dag InHolland.

Heb je vragen (ook over online mogelijkheden) of wil je informatie? Onze adviseurs vertellen je graag meer. tel: 020-8463069 – interesse@deschoolschrijver.nl.