Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
De Schoolschrijver op de pabo
Een dag(deel) aan de slag met De Schoolschrijver-aanpak

Hoe draag je als aankomend leerkracht leesplezier over op kinderen op de basisschool? Hoe geef je als leerkracht motiverende, creatieve taallessen en hoe breng je dat leesplezier de klas in? De Schoolschrijver biedt uitkomst!

Speciaal voor pabo’s biedt De Schoolschrijver een compleet programma waarin studenten aan de slag gaan met een lesprogramma en een workshop van De Schoolschrijver. De taaldocent laat de studenten kennis maken met de aanpak van De Schoolschrijver aan de hand van digibordlessen. De studenten gaan zelf schrijven, maken kennis met een schat aan jeugdboeken en ontdekken hoe goed het werkt als je de verschillende taaldomeinen geïntegreerd aanbiedt in je taallessen. Daarna volgt een workshop door een Schoolschrijver. Resultaat: de studenten zijn zelfstandig in staat om een taalles te geven op hun stageschool, gebaseerd op De Schoolschrijver-aanpak. 

Wat levert De Schoolschrijver-aanpak de pabostudenten op?
  • Ze ervaren zelf hoe creatief schrijfonderwijs en inspirerend leesonderwijs elkaar versterken
  • Ze leren hoe je effectieve feedback kunt geven op schrijfopdrachten van leerlingen
  • Ze leren jeugdboeken kennen en zien hoe ze fragmenten effectief kunnen inzetten
  • Ze leren werken met een van de lesprogramma’s van De Schoolschrijver en zijn na de workshop in staat dit programma zelf te geven op hun stageschool
Hoe ziet het programma voor pabo’s eruit?

1. Kennismaking met de lessen van De Schoolschrijver [duur: 1,5-3 uur]

De taaldocenten gaan met de studenten aan de slag met een lesprogramma van De Schoolschrijver, waaronder: Zin in verzinnen (groep 3-4), Van kop tot staart (groep 5-6) of Leesgeheimen (groep 7-8).

2. De Schoolschrijver-aanpak in de klas [duur: 1,5 uur]

Workshop door een Schoolschrijver waarin wordt teruggegrepen op het lesprogramma en de koppeling wordt gemaakt naar de klas. Centrale onderwerpen: feedback geven en geïntegreerd taalonderwijs.

3. Uitvoeren van een proefles [duur: 30-60 minuten tijdens de stage]

De studenten zijn na het volgen van de lessen en de workshop in staat om zelfstandig een De Schoolschrijver-proefles uit te voeren op hun stageschool.

Kosten

Kosten per programma per klas (maximaal 20 studenten): 645 euro.

Ervaringen van pabo’s

Erg inspirerend, de schrijvers hebben de studenten aangesproken op een heel andere manier. Heel veel positieve reacties!
Taaldocent na een training bij Pabo InHolland, Alkmaar

Ik wil dit structureel in ons curriculum, het liefst zelfs gespreid over een langere periode. Studenten halen hier zoveel uit! Dat wil je als Pabo borgen.
Pabo-opleidingsdocent Taal, Pabo-dag Iselinge Doetinchem

Heb je vragen over de (online) mogelijkheden, praktische invulling of wil je andere informatie? Onze schooladviseurs Marianne Bastianen en Rosan Limburg vertellen je graag meer. Bel: 020-8463069 of mail interesse@deschoolschrijver.nl.