Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Pabotraining Creatief Schrijven en Lezen

Hoe draag als je pabostudent en aankomend leerkracht leesplezier over op kinderen op de basisschool? Pabostudenten lezen doorgaans weinig (kinder)boeken en hebben weinig kennis van aansprekende jeugdliteratuur. Maar kinderen op de basisschool lezen ook steeds minder vaak, en met minder plezier. Dat is niet goed voor hun leesvaardigheid en daarmee ligt laaggeletterdheid op de loer. Hoe geef je motiverende, creatieve taallessen en hoe breng je dat leesplezier de klas in? De pabotraining van De Schoolschrijver biedt uitkomst.

Dit leren pabostudenten tijdens de training

Speciaal voor de pabo biedt De Schoolschrijver een training die is gebaseerd op De Schoolschrijver-maand, een serie sprankelende lessen voor kinderen in groep 3 t/m 8 rondom creatief schrijven en lezen. In deze compacte pabotraining gaat de taaldocent met de studenten aan de slag met de digibordlessen van De Schoolschrijver. De studenten gaan zelf schrijven, maken kennis met een schat aan jeugdboeken en ontdekken hoe goed het werkt als je de verschillende taaldomeinen geïntegreerd aanbiedt in je taallessen. Daarna volgt een workshop met een Schoolschrijver. Resultaat: de studenten kunnen direct zelf inspirerende taallessen geven op hun stagescholen.

 • ze ervaren hoe creatief schrijfonderwijs en inspirerend leesonderwijs elkaar versterken
 • ze leren oefeningen zelf toepassen en met zelfvertrouwen uitdragen
 • ze krijgen inzicht in de lespraktijk van creatief schrijven. Hoe geef je stellessen die zinvol én inspirerend zijn? Hoe bedenk je onderwerpen, hoe geef je feedback?
 • ze leren jeugdboeken kennen en zien hoe ze fragmenten effectief kunnen inzetten
 • ze leren werken met een van de lesprogramma’s van De Schoolschrijver en zijn na training in staat dit programma zelf te geven op hun stageschool

Erg inspirerend, de schrijvers hebben de studenten aangesproken op een heel andere manier. Heel veel positieve reacties!
Taaldocent na een training bij Pabo InHolland, Alkmaar

Het programma van de pabotraining

De taaldocent krijgt toegang tot het De Schoolschrijver-lespakket en geeft de digibordlessen zelf, met behulp van de speciale handleiding voor pabodocenten. Na afloop van de laatste les volgt een workshop van 1,5 uur door een kinderboekenschrijver aan de deelnemende klassen. Deze Schoolschrijver heeft zelf ruime leservaring op basisscholen en beschikt over veel praktijkvoorbeelden die hij of zij kan bespreken met de klas.

Van de ouderejaars kregen we verontwaardigde berichten: waarom hebben wíj dat niet gekregen? Ook wij als collega ́s hebben genoten, het was heel inspirerend. Jullie programma sloot helemaal aan bij onze verwachtingen. Nu is het aan ons om dit vuurtje gaande te houden!
Pabo-opleidingsdocent InHolland, Alkmaar

Praktische informatie
 • De hele training kan door de taaldocent worden gegeven in één dagdeel (een ochtend of middag). Of de docent verspreidt de losse lessen over een periode van 4 tot 6 weken.
 • Inclusief handleiding pabodocenten en toegang tot online platform van De Schoolschrijver
 • Inclusief een afsluitende workshop een Schoolschrijver. Duur: 1,5 uur per klas 
 • Projectcoördinatie door De Schoolschrijver
 • Keuze van het te geven maandprogramma in overleg
 • Online varianten mogelijk voor lesgeven op afstand, zowel de digibordlessen als de workshop.
 • Maatwerk mogelijk: bijvoorbeeld voor een variant zonder auteursworkshop. Of bijvoorbeeld met nadruk op bepaalde thema’s (lezen, schrijven, dichten) of niveaugroepen mogelijk, zoals de niveaugroepen van de stage van de studenten

Bekijk hier de tarievenpagina

Ik wil dit structureel in ons curriculum, het liefst zelfs gespreid over een langere periode. Studenten halen hier zoveel uit! Dat wil je als Pabo borgen.
Pabo-opleidingsdocent Taal, Pabo-dag Iselinge Doetinchem

Heb je vragen over online mogelijkheden, over thema’s of wil je andere informatie? Onze adviseurs Marianne Bastianen en Rosan Limburg vertellen je graag meer. tel: 020-8463069 Of mail interesse@deschoolschrijver.nl.