Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Op boekenreis! lesprogramma voor groep 3-4
Lees, schrijf en taalplezier

Met het lesprogramma Op boekenreis! maak je leerlingen van groep 3-4 nieuwsgierig naar boeken, en leer je ze zelf hun eerste verhalen maken. Op boekenreis! is een fundament voor later taalplezier en taalvaardigheid, voor kinderen die net beginnen met lezen en schrijven.

Interesse? Doe nu een gratis proefles in de klas, maak een half uurtje live kennis met onze programma’s tijdens een online sneak preview met een Schoolschrijver of ga direct naar het bestelformulier.

Boeken leren kennen en zelf verhalen vertellen

In 6 interactieve digibordlessen van 30 minuten gaat de klas samen met de leerkracht op boekenavontuur. De virtuele reisleiders zijn kinderboekenschrijvers Loes Riphagen (ze is ook illustrator) en Thijs Goverde. Zij laten in de leukste video’s en opdrachten zien hoe je in boeken nieuwe werelden en allerlei personages ontdekt. Ze introduceren het ene na het andere boek, vol verhalen die je grijpen en niet meer loslaten, en moedigen je aan zelf op ontdekking te gaan. 

De leerlingen werken aan de hand van opdrachten ook aan hun eerste, eigen verhaaltjes. Zo ontdekken ze wat ze allemaal al kunnen met woorden, en dat geeft zelfvertrouwen en zin in nog meer spelen met taal.

De leerdoelen van Op boekenreis!
  • Leerlingen van groep 3-4 krijgen een positieve associatie met boeken lezen
  • Ze leren hoe ze een boek uit kunnen kiezen
  • Ze ervaren dat ze in boeken allerlei werelden en personages kunnen ontdekken
  • Ze ontdekken dat zij ook verhalen in zich hebben 
  • Ze leren een eigen verhaal te uiten en over te brengen
De opbouw van het programma Op boekenreis!

Les 1: Hoe kun je op reis in boeken? Thijs Goverde laat zien hoe hij in een onderwaterwereld verdwijnt.
Les 2: Als je een boek leest, kun je van alles meemaken in je hoofd. Maar kan dan ook echt alles?
Les 3: Hoe maak je zelf een boekenwereld waarin anderen kunnen verdwijnen?
Les 4: Het is voor iedereen anders naar welke boekenwereld je op reis wil gaan, en wat je daar allemaal mee wil maken. Loes Riphagen laat zien dat zij het liefst op reis gaat naar dierenwerelden.
Les 5: In boeken kun je allerlei figuren tegenkomen: van pratende dieren tot gewone mensen. Wie wil jij ontmoeten?
Les 6: Hoe maak je een verhaal in een boekenwereld?

Optioneel in pluspakket: extra 7e les met een LIVE SCHOOLSCHRIJVER in de klas

Drie tips

Tip 1: Wil je Op boekenreis! helemaal onvergetelijk maken? Boek dan ook een zevende slotles die een Schoolschrijver live in de klas komt verzorgen. Kinderen vinden het geweldig om een echte kinderboekenschrijver te ontmoeten en ontwikkelen nog sneller een voorliefde voor boeken.

Tip 2: Op boekenreis! kun je inzetten als opstap naar het programma Leesgeheimen voor groep 5-6 in volgend schooljaar.

Tip 3: Bekijk hier alvast de (voorlees)boekenlijst van Op boekenreis! en zie hoeveel geweldige boeken in de lessen voorbijkomen. Download boekenlijst

Contact en meer informatie

Lees hier alles over de tarieven. Meer weten? Bel 020 – 8463069 tijdens kantooruren met onze schooladviseurs Marianne Bastianen en Rosan Limburg. Of mail ons op interesse@deschoolschrijver.nl. Direct bestellen kan ook via: Bestel De Schoolschrijver-Maand!