Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Onze lesprogramma’s
Taalplezier terug op de basisschool

De lesprogramma’s van De Schoolschrijver zijn voor basisscholen die de lees- en schrijfvaardigheid van hun leerlingen willen vergroten. 

Lesprogramma’s met kinderboekenauteurs

Tijdens onze programma’s brengen professionele kinderboekenschrijvers digitaal en/of live in de klas het enthousiasme voor lezen en schrijven over op de leerlingen. Dat doen ze door ze zelf te laten ontdekken welke boeken ze leuk vinden en ze hun eigen verhalen te laten vertellen. Zo verbeteren we samen lezen, schrijven en taalplezier.

Voor leerkrachten en leesconsulenten bieden we naast de lesprogramma’s ook Academie-trainingen aan ten behoeve van deskundigheidsbevordering zoals inspiratie hoe je in je klas de lees- en schrijfmotivatie kunt vergroten.

Onze lesprogramma’s
 • Leerlijn Lezen en Schrijven (voorheen Jaarlijn) – Een heel schooljaar aan de slag met digitale lesprogramma’s, met in de hoofdrol tientallen bekende kinderboekenschrijvers.
 • De Schoolschrijver-maand – Keuze uit acht maandprogramma’s met een Schoolschrijver in de klas. Voor basisscholen die schrijven, leesplezier en leesvaardigheid naar een hoger niveau willen tillen.
 • Maatwerk – Met een maatwerkprogramma van De Schoolschrijver kan je geheel naar eigen wens een lees- en schrijfprogramma voor jouw school samenstellen.
 • Het Halfjaarprogramma (intensief traject) – Een interventie waarbij De Schoolschrijver zich een half schooljaar lang aan de leerlingen, hun ouders en hun leerkrachten verbindt. Met name gericht op scholen met taalzwakke leerlingen.

Lees hieronder verder de toelichting per lesprogramma.

De Leerlijn Lezen en Schrijven

Vanaf schooljaar 2022-2023 bieden we de methodiek de Leerlijn Lezen en Schrijven aan (voorheen Jaarlijn). Het alternatief voor begrijpend lezen en voortgezet technisch lezen. De Leerlijn biedt meer aandacht voor lezen, schrijven en taalplezier het gehele schooljaar door met daarbij een hoofdrol voor de leukste kinderboekenschrijvers. Schoolbreed inzetbaar voor groep 3 tot en met 8. Met inspirerende digibordlessen, een Academie-training voor leerkrachten en een live les door een ervaren kinderboekenschrijver in de klas (Schoolschrijver). Een doorgaande effectieve leerlijn die aansluit bij het referentiekader taal. Met heel veel aandacht voor woordenschat, leesbegrip, leesvoorkeur, zelf verhalen leren schrijven en heel veel lezen (actuele kinderboeken).

Impressie opbouw Leerlijn Lezen en Schrijven (planning live les kinderboekenschrijver en Academie in overleg):

De Schoolschrijver-maand

Met een van de 8 maandprogramma’s van De Schoolschrijver voor groep 3-8 verbeter je in een paar lessen het lezen en schrijven van je klas en het taalplezier van je leerlingen. Bovendien krijg je als leerkracht zelf nieuwe ideeën voor inspirerende lesopdrachten. De digibordlessen en live lessen van bekende kinderboekenschrijvers zorgen voor een betere woordenschat, meer leesmotivatie en meer zelfvertrouwen bij lezen en schrijven. Goed inzetbaar tijdens belangrijke schoolthema’s zoals de Kinderboekenweek, de Voorleesdagen of de Poëzieweek.

Maatwerk

Bij Maatwerk komt een Schoolschrijver in de klas om het taalplezier en daarmee de lees- en schrijfvaardigheid van de leerlingen sterk te vergroten. Binnen het maatwerkprogramma kan een Schoolschrijver worden geboekt voor programma’s met een korte of langere looptijd, onder schooltijd, naschools, in de weekenden of in de vakanties, afhankelijk van de vraag en het doel.

Het Halfjaarprogramma

Het Halfjaarprogramma van De Schoolschrijver is speciaal ontwikkeld voor basisscholen met een hoog percentage leerlingen met een taal- en/of leesachterstand. Het is een intensief interventietraject voor scholen die écht een omslag willen maken en daar met ons en met samenwerkingspartners (zoals bibliotheken) in willen investeren. Het programma wordt in een beperkt aantal scholen in een selectie van regio’s ingezet.

De resultaten van onze lesprogramma’s

De resultaten rond lezen en schrijven van kinderen die meededen aan onze lesprogramma’s gaan vooruit. Dit blijkt uit evaluaties op deelnemende scholen een uit onderzoeken. Het is te zien dat leerlingen:

 • Meer leesplezier krijgen;
 • Vooruitgang boeken in het schrijven van verhalen;
 • Een beter taalgevoel krijgen, woordenschat vergroten, meer leesbegrip;
 • Meer creativiteit en probleemoplossend vermogen ontwikkelen;
 • Hun zelfvertrouwen om te lezen, te schrijven en te vertellen vergroten.
Reacties leerkrachten en schoolhoofden

‘De kinderen zijn super enthousiast over boeken, lezen, schrijven, gedichten en nog veel meer! Ze hebben ook meer inzicht gekregen en zijn beter gaan scoren bij bijvoorbeeld AVI en de Drie-Minuten-Toets.’

‘In onze taalmethode zijn bijna alle lessen stellessen, en over de inhoud en het niveau van die lessen zijn we zeer ontevreden. Wij hebben ze daarom laten vervallen voor de Schoolschrijver-lessen.’

‘Ik merk het toegenomen enthousiasme bij de kinderen. Het kost geld, maar iedere school zou dit minstens één keer moeten doen.’

Bekijk meer ervaringen.

Financiering
 • Onze programma’s, waaronder de Leerlijn, sluiten goed aan op de menukaart met interventies van het Nationaal Programma Onderwijs en kunnen daarmee worden gefinancierd.
 • Boek voor 1 juli een programma of training met een Schoolschrijver in 2022 en profiteer tot 500 euro korting! Zoals bijvoorbeeld voor de Kinderboekenweek. En als je nu een maandprogramma en een Academie-training boekt, maak je kans op 500-1000 euro korting.
Contact en informatie

Vraag nu een gratis demo aan voor de Leerlijn via interesse@deschoolschrijver.nl. Of doe een van onze gratis proeflessen van de maandprogramma’s in de klas, daarmee maken jij en jouw leerlingen in een half uurtje kennis met onze aanpak.

Wil je persoonlijk advies en/of meer informatie over ons aanbod? Tijdens onze online sneak previews vertelt een Schoolschrijver je alles over onze lesprogramma’s. Je kunt ook altijd contact opnemen met onze schooladviseurs Marianne Bastianen en Rosan Limburg door tijdens kantooruren te bellen naar 020 – 8463069. Of mail ons op interesse@deschoolschrijver.nl