Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Nieuws
Ontdek nu de leukste lessen voor de Nationale Voorleesdagen: Leesgeheimen (gr 5-8) en Op boekenreis! (gr 3-4)

Inspiratie voor de Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen (26 januari t/m 5 februari 2022) komen er weer aan! Een uitgelezen kans om aan de slag te gaan met de creatieve digitale lesprogramma’s van De Schoolschrijver en zo het lezen en schrijven van je klas en het taalplezier van je leerlingen te verbeteren. Onze Schoolschrijvers staan klaar voor live lessen in de klas als afsluiting van ieder maandprogramma, ook tijdens De Nationale Voorleesdagen en de Poëzieweek.

Op boekenreis! met groep 3-4
Maak jouw leerlingen van groep 3-4 nieuwsgierig naar boeken met het digibordprogramma Op boekenreis! en leer ze in zes lessen zelf hun verhalen te verzinnen. In de creatieve opdrachten laten Loes Riphagen en Thijs Goverde zien hoe je in boeken nieuwe werelden ontdekt. Op boekenreis! is een fundament voor later taalplezier en taalvaardigheid, voor kinderen die net beginnen met lezen en schrijven.

Leesgeheimen met groep 5-8: Ontdek welk boek jou raakt
Laat leerlingen van de groepen 5-6 en 7-8 in vier lessen ontdekken welk boek hen grijpt met Leesgeheimen. Hierin vertellen Schoolschrijvers, onder wie Tjibbe Veldkamp en Jozua Douglas, wat er met je kan gebeuren als je geraakt wordt door een bijzonder boek. En kun je zelf ook op die manier schrijven?

Gratis ideeën en opdrachten voor de Nationale Voorleesdagen

Nog tijd over voor een leuke schrijfles? We delen graag wat leestips en schrijfopdrachten van onze Schoolschrijvers – allemaal in de stijl van onze complete lesprogramma’s. Zo kun je kijken wat er bij de klas in de smaak valt.

Boekentips

Bekijk hier onze 18 boekentips met prachtige kinderboeken die wij aanraden om voor te lezen. Boeken met humor, diversiteit en persoonlijke ontwikkeling voor uren voorleesplezier. Niet het hele boek hoeft uit natuurlijk, laat de leerlingen proeven van de eerste hoofdstukken en geef ze de kans om vervolgens zelf het boek verder te lezen.

Schrijfopdrachten

Lezen wordt nog leuker als je zelf ook gaat schrijven. In deze 19 filmpjes geven Schoolschrijvers je een gouden schrijftip én we geven je er een gratis schrijfopdracht bij om te downloaden. Over superheld worden (Marcel van Driel), over situaties waarin je juist niet weet wat je wilt (Barbara Scholten). En in de opdracht van Aby Hartog ga je oefenen in vertellen waarom je een boek leuk vindt.

Inspiratie voor lezen en schrijven, het hele jaar door

Met een maandprogramma van De Schoolschrijver verbeter je in een paar lessen het lezen en schrijven van je klas en het taalplezier van je leerlingen. Bovendien krijg je als leerkracht zelf nieuwe ideeën voor inspirerende lesopdrachten. De digibordlessen en live lessen met bekende kinderboekenschrijvers zorgen voor een betere woordenschat, meer leesmotivatie en meer zelfvertrouwen bij lezen en schrijven.

Ontmoet De Schoolschrijver en schrijf je in voor een sneak preview

We vertellen je graag meer over De Schoolschrijver-maandprogramma’s tijdens onze gratis online sneak previews. Daar leggen we uit hoe onze aanpak werkt, wat er in onze programma’s gebeurt en vertelt een van de Schoolschrijvers hoe de kinderboekenschrijvers de leerkracht versterken. Wil je direct contact met een van onze adviseurs? We adviseren je graag over een passende keuze. Bel onze scholenadviseurs Marianne Bastianen en Rosan Limburg via 020 – 8463069 of mail ze via interesse@deschoolschrijver.nl. Of bestel direct!

Tip: via de subsidie van het Nationaal Programma Onderwijs mag je ook de maandprogramma’s van De Schoolschrijver schoolbreed inzetten om de lees- en schrijfvaardigheid van kinderen te verbeteren.