vacature onderwijskundige

Lezen en schrijven bevorderen op de basisschool

Inspiratie • Hoe maak je leerlingen van groep 3-8 enthousiast voor lezen en schrijven?

Stel je voor dat je net een les over lezen of creatief schrijven hebt afgerond en je leerlingen roepen dat ze niet willen stoppen? Ze willen meer lezen, doorschrijven, en ze ruziën over wie de besproken boeken als eerste mag lenen. Dit ervaren leerkrachten regelmatig wanneer ze onze lesprogramma’s hebben ingezet in de klas. 

Van taalplezier naar taalvaardigheid

Eén van de belangrijkste aspecten van het bevorderen van lezen en schrijven op de basisschool is het vergroten van taalplezier. Door het spelen met taal tijdens de lesprogramma’s van De Schoolschrijver werken leerlingen aan hun woordenschat en taalvaardigheden, hun zelfvertrouwen en creativiteit.

Bekende kinderboekenschrijvers in de klas

De basis van de lesprogramma’s van De Schoolschrijver zijn de digibordlessen van een halfuur tot een uur. De lesvideo’s en de interactieve opdrachten worden gebracht door de Schoolschrijvers: bekende kinderboekenschrijvers als Jozua Douglas, Manon Sikkel, Bibi Dumon Tak, Maren Stoffels, Janneke Schotveld, Simon van der Geest en Lydia Rood. Zij geven de kinderen unieke en inspirerende opdrachten, tips en adviezen en lezen ze voor uit hun favoriete boeken.

Leesmotivatie en schrijfmotivatie vergroten

De leerlingen krijgen de ruimte hun eigen verhalen te vertellen, ze leren schrijven van een andere kant bekijken dan iets waar ze regels voor moeten stampen – een middel waarmee ze zich kunnen uitdrukken. Ze mogen hun eigen verhalen en personages verzinnen, vertellen over wat ze zelf meemaken en leren de boeken en verhalen kennen die aansluiten bij hun interesses en bij wie ze zijn! Het is vervolgens voor de leerlingen (en de leerkrachten) een grote verrassing hoe enthousiast lezen en schrijven ze maakt.

vacature coordinator

Onze lesprogramma’s

De lesprogramma’s van De Schoolschrijver zijn voor alle basisscholen die de lees- en schrijfvaardigheid van hun leerlingen willen vergroten.

Maandprogramma’s voor groep 3-4:

Met een maandprogramma van De Schoolschrijver verbeter je in een paar lessen het lezen en schrijven van je klas en het taalplezier van je leerlingen. Bekijk hier de tarievenpagina.

Taalkabaal – Met het programma Taalkabaal krijgen kinderen die beginnen met lezen en schrijven een fundament aangereikt voor taalplezier en taalvaardigheid.

Zin in verzinnen – Zin in verzinnen stimuleert kinderen in groep 3-4 om verhalen te maken en het maakt ze nieuwsgierig naar boeken.

Op boekenreis! – Met het lesprogramma Op boekenreis! maak je leerlingen van groep 3-4 nieuwsgierig naar boeken, en leer je ze zelf hun eerste verhalen maken.

Maandprogramma’s voor groep 5-8:

Leesgeheimen – In Leesgeheimen komen leerlingen in aanraking met verschillende soorten boeken. Zo ontdekken ze wat hen zelf aanspreekt.

Dichtgeheimen – Dichtgeheimen is een lesprogramma over poëzie lezen, schrijven én voordragen. Schoolschrijvers delen hun favoriete gedichten en gaan met de leerlingen aan de slag met gedichten schrijven.

Van kop tot staart – Bij het lesprogramma Van kop tot staart leren kinderen een verhaal schrijven, met een fantasievolle inhoud en een kloppende structuur.

Echt waar?  In Echt waar? maken de leerlingen kennis met non-fictie: boeken over feiten of bestaande mensen. Ook ontdekken ze hoe ze op een aantrekkelijke manier over waargebeurde dingen kunnen schrijven.

De Leerlijn Lezen en Schrijven

De Leerlijn Lezen en Schrijven (voorheen Jaarlijn) voor groep 3-8 is hét alternatief voor begrijpend lezen en voortgezet technisch lezen. Met deze methodiek, waarmee je je leerlingen structureel helpt sterke lezers en schrijvers te worden, zorg je elke dag voor meer lees- en schrijfplezier in de klas. Kinderen worden nieuwsgierig gemaakt naar verhalen en ondergedompeld in een rijke taalomgeving. De Leerlijn is schoolbreed inzetbaar van groep 3 tot en met 8 en sluit aan bij de taaldoelen Nederlands.

Bezoek een gratis sneak preview

Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten wordt je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

Doe een gratis proefles!

Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

Heb je vragen?

Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl