Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Blog
8 Leestips en schrijftips voor leerlingen van groep 3 t/m 8

Op deze pagina vind je regelmatig nieuwe leestips en schrijftips voor thuis (om bijvoorbeeld een quarantaine door te komen) of in de klas.

1. Onze online verhalenserie Huisarrest

Maak kennis met Huisarrest, een elfdelige serie voorleesverhalen over kinderen die vanwege een virus hun huis niet mogen verlaten. De serie is geschreven en voorgelezen door elf bekende kinderboekenschrijvers (Simon van der Geest, Janneke Schotveld e.a.). Alle schrijvers filmden hun voorleessessie vanuit hun eigen huis. Huisarrest is heel geschikt voor leerkrachten om bij hun lessen klaar te zetten (groep 3 t/m 8) in een (online) lesdag. Bekijk hier alle 11 afleveringen!

2. Op schrijfreis naar Indonesië met Schoolschrijver Peter Vervloed

Beleef de inspirerende les van Peter Vervloed voor groep 7. Voordat je het weet heb je het gevoel dat je door de donkere nacht op zee bij Bali aan het peddelen bent, omringd door lichtjes. Mooie bonus: je haalt er ook nog een leuke schrijfopdracht uit!

3. Leestips en schrijftips voor ouders om thuis te gaan lezen en schrijven met de kinderen

Voor onze 10e verjaardag hebben we uitgedeeld: 10 leestips en schrijftips voor ouders. Deze 10 tips van onze Schoolschrijvers (Pieter Koolwijk, Rian Visser, Marcel van Driel e.a.) zijn voor ouders die het leesplezier en schrijfplezier met de kinderen thuis willen vergroten. 

4. Creatieve lees- en schrijfopdrachten van onze Schoolschrijvers

Hoe krijg je kinderen gemotiveerd aan de slag met lezen en schrijven? Daarvoor hebben bekende Schoolschrijvers zoals Corien Oranje, Annemarie van den Brink en Simone Arts 19 creatieve lees- en schrijfopdrachten gemaakt. De lees- en schrijfopdrachten zijn zelfstandig uit te voeren, en goed voor 10 tot 15 minuten schrijf- en/of leesplezier per dag. 

5. De nieuwste blogs van onze Schoolschrijvers, inclusief schrijfopdracht

Onze Schoolschrijvers vertellen in hun blogs hoe ze tot hun schrijfopdracht zijn gekomen en wat ze meemaken in de klas als ze ermee aan de slag gaan. De nieuwste blog is van Schoolschrijver Barbara Scholten en gaat over het belang van weerstand voor een verhaal.

6. Tip voor ouders die willen dat hun kind(eren) meer lezen

Wil je als ouder dat je kind meer leest? Dan heeft Schoolschrijver Selma Noort een simpele en doeltreffende tip voor je: samen lezen en samen praten. Alle kinderen willen aandacht. Laat ze dus merken dat jij lezen belangrijk en leuk vindt. Lees samen een boek: je kind leest jou voor en jij leest je kind voor. Vervolgens stel je vragen over het hoofdpersoon: zou je kind dat ook doen wat de hoofdpersoon doet? Of juist helemaal niet?

7. Boeken die wij aanraden om (aan elkaar) voor te lezen

De Nationale Voorleesdagen komen er weer aan, eind januari 2022. Daarvoor hebben wij 18 boeken geselecteerd die geknipt zijn om voor te lezen, boeken met humor, diversiteit en persoonlijke ontwikkeling. Niet het hele boek hoeft uit natuurlijk, laat de leerlingen proeven van de eerste hoofdstukken en geef ze de kans om vervolgens zelf het boek verder te lezen. Al is het maar om ze een idee te geven wat voor soort boeken ze interessant vinden.

8. Boekengids met favoriete boeken van onze Schoolschrijvers

In onze boekengids vind je een aantal favoriete boeken van Schoolschrijvers, die ze ook vaak gebruiken in hun lessen. De gids is gemaakt voor in de klas, maar komt natuurlijk ook thuis goed van pas!

Bonustip! Download onze 3 vakantieleesbingo’s

Speciaal voor de kerstvakantie heeft De Schoolschrijver 3 verschillende leesbingo’s gemaakt die je kunt downloaden. Laat de kinderen alle 14 vakjes afvinken wanneer ze een leesopdracht hebben uitgevoerd, en doe zelf als leerkracht of ouder ook mee.