Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
19 gratis lees- en schrijfopdrachten voor meer lees- en schrijfplezier thuis én in de klas

Hoe krijg je kinderen in het basisonderwijs gemotiveerd aan de slag met lezen en schrijven, en hoe vergroot je hun leesvaardigheid? Daarvoor hebben bekende Schoolschrijvers 19 creatieve lees- en schrijfopdrachten gemaakt om thuis en/of in de klas te doen. De lees- en schrijfopdrachten zijn zelfstandig uit te voeren, en goed voor 10 tot 15 minuten schrijf- en/of leesplezier per dag.

Alle opdrachten zijn voorbeelden van de effectieve Jaarlijn Lezen en Schrijven of de 8 maandprogramma’s van De Schoolschrijver. Deze digitale maandprogramma’s, gegeven door kinderboekenschrijvers, kunnen op elk moment worden ingezet, bijvoorbeeld tijdens de Poëzieweek of de Kinderboekenweek. Interesse gekregen? Volg dan online een gratis sneak preview of stuur een berichtje naar interesse@deschoolschrijver.nl.

 

Klassenchallenge: Ieps praten, 10-15 min, groep 3 t/m 8
Hoe lang houdt jouw klas het vol om tijdens de eerstvolgende online les Ieps te praten? Samen lol hebben gegarandeerd! Nog leuker: andere klassen uitdagen om ook mee te doen. De klas die het het langst volhoudt wint de prijs ‘Liengst Ieps prieten’.

Wat als – Schrijfopdracht, ‘Wat als…’ is een handige beginzin om inspiratie te vinden voor een nieuw verhaal. Schoolschrijver Annemarie van den Brink legt dit uit en geeft er een schrijfopdracht bij. Geschikt voor groep 3 t/m 8, 10 min.

Schrijfopdracht ‘Absoluut geen hond!’, groep 5 t/m 8, 15 min.
Iedereen wil wel iets wat niet kan/mag/lukt. Jouw leerlingen gaan dit gebruiken om een verhaal te schrijven. De opdracht is van Schoolschrijver Barbara Scholten. 

Schrijfopdracht: een spannend deurtje, 10-15 min, groep 3 t/m 8
Zijn jouw kinderen het thuiszitten zat? Gelukkig is er deze schrijfopdracht van Corien Oranje om naar een geweldige plek te transformeren. Met een beetje fantasie komen de kinderen op een prachtige plek uit én gaan ze schrijven.

Schrijfopdracht: spanning zonder actie, 10-15 min, groep 5 t/m 8
Kan een verhaal zonder actie spannend zijn? Jazeker! Schoolschrijver Claudia Jong legt uit hoe precies en plakt er een leuke schrijfopdracht aan vast.

Zintuigenopdracht, 10-15 min, groep 3 t/m 8
Deze (be)schrijfopdracht voor thuis prikkelt alle zintuigen! Schoolschrijver Fabien van der Ham laat jouw leerlingen ruiken, zien, horen, voelen, proeven én schrijven. 

Saaie-boekenopdracht, 10-15 min, groep 5 t/m 8
Lees je een saai boek? Of heb je al je boeken thuis alweer uit? Schoolschrijver Simone Arts heeft een idee om zo’n boek weer leuk te maken! En de kinderen schrijven er daarna meteen op los.

Verander je lievelingsboek, 10 min, groep 3 t/m 8
Wat als de hoofdpersoon uit jouw lievelingsboek een situatie anders had aangepakt? En hoe anders dan precies? Schoolschrijver Anja Vereijken heeft een opdracht bedacht waarbij je leerlingen hun fantasie de vrije loop kunnen laten.

Annemarie Bon

Dagboekschrijfopdracht, 15 min, groep 3 t/m 8
De schrijfopdracht van Annemarie Bon kunnen leerlingen van alle leeftijden de komende weken IEDERE dag toepassen. Het is een prachtige afsluiter van de dag, in 15 minuten. 

Marcel van Driel

Superheldenschrijfopdracht, 30 min, groep 3 t/m 8
Ieder kind wil wel een superheld(in) zijn! Met dit gegeven heeft Marcel van Driel een mooie schrijfopdracht bedacht. Geschikt voor alle klassen, hier zijn ze wel een half uur mee zoet. 

Nog meer lees- en schrijfopdrachten

Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met de allerleukste opdrachten van de Schoolschrijvers. Blijf kijken…!