19 gratis lees- en schrijfopdrachten voor meer lees- en schrijfplezier thuis én in de klas

Inspiratie • Krijg kinderen in het basisonderwijs gemotiveerd aan de slag met lezen en schrijven

Meer lees- en schrijfplezier thuis én in de klas

Hoe krijg je kinderen in het basisonderwijs gemotiveerd aan de slag met lezen en schrijven, en hoe vergroot je hun leesvaardigheid? Daarvoor hebben bekende kinderboekenschrijvers (Schoolschrijvers) zoals Simone Arts, Corien Oranje, Barbara Scholten en Marcel van Driel, 19 creatieve lees- en schrijfopdrachten gemaakt om thuis en/of in de klas te doen. De lees- en schrijfopdrachten zijn zelfstandig uit te voeren en goed voor 10 tot 15 minuten schrijf- en/of leesplezier per dag.

Effectieve aanpak De Schoolschrijver

Alle 19 opdrachten zijn voorbeelden van de effectieve aanpak en motiverende lesprogramma’s van De Schoolschrijver zoals de complete leesmethodiek de Leerlijn Lezen en Schrijven of de 9 korte maandprogramma’s lezen en schrijven. Met een belangrijke rol voor kinderboekenschrijvers in de digibordlessen als gids en motivator. Van zowel de Leerlijn als de maandprogramma’s zijn gratis proeflessen voor groep 3-8 beschikbaar.

Lees- en schrijfopdrachten nr. 1-10

Opdr. 1: Klassenchallenge: Ieps praten, 10-15 min, groep 3 t/m 8, met Simone Arts. Hoe lang houdt jouw klas het vol om tijdens de eerstvolgende online les Ieps te praten? Samen lol hebben gegarandeerd! Nog leuker: andere klassen uitdagen om ook mee te doen. De klas die het het langst volhoudt wint de prijs ‘Liengst Ieps prieten’.

Opdr. 2: Wat als – Schrijfopdracht, ‘Wat als…’ is een handige beginzin om inspiratie te vinden voor een nieuw verhaal. Schoolschrijver Annemarie van den Brink legt dit uit en geeft er een schrijfopdracht bij. Geschikt voor groep 3 t/m 8, 10 min.

Opdr. 3: Schrijfopdracht ‘Nooit meer naar school’, groep 5 t/m 8, 15 min. Iedereen wil wel iets wat niet kan/mag/lukt. Jouw leerlingen gaan dit gebruiken om een verhaal te schrijven. De opdracht is van Schoolschrijver Barbara Scholten

Opdr. 4: Schrijfopdracht: een spannend deurtje, 10-15 min, groep 3 t/m 8. Zijn jouw kinderen het thuiszitten zat? Gelukkig is er deze schrijfopdracht van Corien Oranje om naar een geweldige plek te transformeren. Met een beetje fantasie komen de kinderen op een prachtige plek uit én gaan ze schrijven.

Opdr. 5: Schrijfopdracht: spanning zonder actie, 10-15 min, groep 5 t/m 8. Kan een verhaal zonder actie spannend zijn? Jazeker! Schoolschrijver Claudia Jong legt uit hoe precies en plakt er een leuke schrijfopdracht aan vast.

Opdr. 6: Zintuigenopdracht, 10-15 min, groep 3 t/m 8. Deze (be)schrijfopdracht voor thuis prikkelt alle zintuigen! Schoolschrijver Fabien van der Ham laat jouw leerlingen ruiken, zien, horen, voelen, proeven én schrijven. 

Opdr. 7: Saaie-boekenopdracht, 10-15 min, groep 5 t/m 8. Lees je een saai boek? Of heb je al je boeken thuis alweer uit? Schoolschrijver Simone Arts heeft een idee om zo’n boek weer leuk te maken! En de kinderen schrijven er daarna meteen op los.

Opdr. 8: Verander je lievelingsboek, 10 min, groep 3 t/m 8. Wat als de hoofdpersoon uit jouw lievelingsboek een situatie anders had aangepakt? En hoe anders dan precies? Schoolschrijver Anja Vereijken heeft een opdracht bedacht waarbij je leerlingen hun fantasie de vrije loop kunnen laten.

Annemarie Bon

Opdr. 9: Dagboekschrijfopdracht, 15 min, groep 3 t/m 8. De schrijfopdracht van Annemarie Bon kunnen leerlingen van alle leeftijden de komende weken IEDERE dag toepassen. Het is een prachtige afsluiter van de dag, in 15 minuten. 

Marcel van Driel

Opdr. 10: Superheldenschrijfopdracht, 30 min, groep 3 t/m 8. Ieder kind wil wel een superheld(in) zijn! Met dit gegeven heeft Marcel van Driel een mooie schrijfopdracht bedacht. Geschikt voor alle klassen, hier zijn ze wel een half uur mee zoet. 

Bezoek een gratis sneak preview

Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

Doe een gratis proefles!

Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

Heb je vragen?

Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl