Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Blog Nieuws
Jouw Kinderboekenweek 2022 geregeld met De Schoolschrijver-maand en met een live kinderboekenschrijver

Tip: Boek voor 1 oktober een programma of training met een Schoolschrijver in 2022 en profiteer tot 500 euro korting! Zoals bijvoorbeeld voor de Kinderboekenweek 2022.

De Kinderboekenwéék…? Maak er een Kinderboekenmaand van en haal De Schoolschrijver-maand in huis met een hoofdrol voor bekende kinderboekenschrijvers (Schoolschrijvers) zoals Simon van der Geest of Maren Stoffels. Met een van onze 8 makkelijk uitvoerbare maandprogramma’s voor groep 3-8 zet je direct de lees- en schrijfmotor van je leerlingen aan en vergroot je de lees- en schrijfvaardigheid van je klas in mum van tijd. Bovendien krijg je als leerkracht zelf nieuwe ideeën voor inspirerende lesopdrachten.

Maak vrijblijvend kennis met onze lesprogramma’s en krijg inspiratie tijdens een sneak preview (kennismaking) op:

✅ Donderdag 8 september, vanaf 15:30 of 16:15 uur, schrijf je hier in.

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen

De periode rond de komende Kinderboekenweek 2022 met als thema Gi-ga-groen (5-16 oktober) is ideaal om in de klas meer aandacht te geven aan lezen en schrijven. De 4-6 digibordlessen en live lessen met bekende kinderboekenschrijvers zoals Pieter Koolwijk of Janneke Schotveld zorgen voor een betere woordenschat, meer leesmotivatie en meer zelfvertrouwen bij lezen en schrijven. En als feestelijke finale is er de optie: slotles met een LIVE SCHOOLSCHRIJVER in de klas. Wacht niet te lang want de agenda’s van de schrijvers lopen al vol.

Interesse gekregen hoe een maand eruit ziet voor de Kinderboekenweek? Meld je dan nu direct aan voor een sneak preview. Of bestel hem direct via de bestelpagina.

8 maandprogramma’s met kinderboekenschrijvers in de hoofdrol
 • Groep 3-4: Op boekenreis!: kinderen worden nieuwsgierig naar boeken, en leren zelf hun eerste verhalen te maken
 • Groep 3-4: Zin in Verzinnen: leren hoe je samen verhalen verzint, personages tekent en alles opschrijft. Met aansprekende schrijf- en tekenopdrachten
 • Groep 3-4: Taalkabaal: hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken. Liedjes zingen, rijmpjes lezen, moppen vertellen en taalspelletjes spelen
 • Groep 5-8: Leesgeheimen: komen leerlingen in aanraking met verschillende soorten boeken. Zo ontdekken ze wat hen zelf aanspreekt
 • Groep 5-8: Schrijfgeheimen: op zoek naar de ingrediënten die ze kunnen gebruiken om zelf een verhaal te schrijven
 • Groep 5-8: Dichtgeheimen: ontdekken kinderen wat ze zelf het leukst vinden en leren ze vol overgave te experimenteren met woorden
 • Groep 5-8: Echt waar: maken leerlingen kennis met boeken over bestaande mensen of feiten (non-fictie)
 • Groep 5-8: Van kop tot staart: leren kinderen een zelf bedacht verhaal te schrijven, met een fantasievolle inhoud en een kloppende structuur
Onze maandprogramma’s in het kort
 • 4 lessen via digibord van 60 minuten voor groep 5-6 en 7-8
 • 6 lessen via digibord van 30 minuten voor groep 3-4
 • Hoofdrol voor kinderboekenschrijvers (Schoolschrijvers)
 • Kan o.a. de stellessen vervangen; sluit goed aan bij taaldoelen
 • Direct effect op motivatie en prestaties leerlingen
 • Inclusief werkbladen en handleiding
 • Inclusief boekenlijstjes en tips voor inzet van de leesconsulent
 • Handvatten tot doorzetten effectieve aanpak na afloop
 • Optie: extra slotles met een LIVE SCHOOLSCHRIJVER in de klas

Succes verzekerd met de Maand en bovendien zal je ervaren dat met onze aanpak ook na de Kinderboekenweek het schrijf- en leesplezier in de klas blijft. De technieken kun je naadloos toepassen tijdens je eigen lessen. Kijk wat De Schoolschrijver-maand voor jouw school kan betekenen.

Heb je al andere plannen voor de Kinderboekenweek?

Geen nood, onze maandprogramma’s zijn het hele jaar schoolbreed inzetbaar voor groep 3 tot en met 8. In vier tot zes kant-en-klare digitale lessen, met een hoofdrol voor kinderboekenschrijvers, help je het lees- en schrijfplezier van je klas met sprongen vooruit. Extra feestelijk: de slotles van een maandprogramma kan als onvergetelijke finale worden verzorgd door een bekende kinderboekenschrijver (een Schoolschrijver) live in de klas.

Gratis ideeën en opdrachten voor de Kinderboekenweek

Lezen wordt nog leuker als je zelf ook gaat schrijven. In deze 19 filmpjes geven Schoolschrijvers je een gouden lees- of schrijftip én we geven je er een gratis schrijfopdracht bij om te downloaden. Over superheld worden (Marcel van Driel), over situaties waarin je juist niet weet wat je wilt (Barbara Scholten). En in de opdracht van Aby Hartog ga je oefenen in vertellen waarom je een boek leuk vindt.

Ontmoet De Schoolschrijver en schrijf je in voor een sneak preview

We vertellen je graag meer over De Schoolschrijver-maandprogramma’s tijdens onze gratis online sneak previews. Daar leggen we uit hoe onze aanpak werkt, wat er in onze programma’s gebeurt en vertelt een van de Schoolschrijvers hoe de kinderboekenschrijvers de leerkracht versterken. Wil je direct contact met een van onze adviseurs Marianne Bastianen of Rosan Limburg – dan kun je ze hier een mailtje sturen of een bericht sturen: