Blijven voorlezen, ook in groep 3-8, is van groot belang voor de taalontwikkeling

Inspiratie • Vergroot ook de taalvaardigheid van je leerlingen met de lesprogramma’s van De Schoolschrijver tijdens de Nationale Voorleesdagen

Van voorlezen naar ‘doorlezen’

De Nationale Voorleesdagen 2024 zijn afgelopen. Het draait hierbij om voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. Ook als kinderen al goed zelf kunnen lezen, is het nog heel goed om voor te lezen. Zo help je ze om hun woordenschat en kennis uit te breiden. Bovendien heeft voorlezen een positief effect op het tekstbegrip en ontwikkelen kinderen naast hun taalgevoel ook een beter inlevingsvermogen. Wil je tips en inspiratie voor het voorlezen aan de midden- en bovenbouw? Bekijk dan deze pagina.

Maak van de Nationale Voorleesdagen een schoolbrede Nationale VoorleesMAAND

Rond de Nationale Voorleesdagen krijg je een uitgelezen kans om aan de slag te gaan met de lesprogramma’s van De Schoolschrijver waarin (voor)lezen centraal staat. Maak van de Voorleesdagen een Voorleesmaand met De Schoolschrijver voor een duurzaam resultaat. Daarbij bieden we de mogelijkheid om het lesprogramma feestelijk af te sluiten met een live kinderboekenschrijver (Schoolschrijver) in de klas. De ervaren Schoolschrijver dient als inspirator voor kinderen en als fijne gids voor de leerkracht op het gebied van lezen en schrijven.

Voor de Nationale Voorleesdagen zijn twee maandprogramma’s van De Schoolschrijver zeer geschikt om in te zetten:

Op boekenreis!  voor groep 3-4

Maak jouw leerlingen nieuwsgierig naar (actuele) boeken en schrijvers met het digitale lesprogramma Op boekenreis! en leer ze in zes lessen van een half uur zelf hun eigen verhalen te verzinnen. Met inspirerende lesopdrachten laten Loes Riphagen en Thijs Goverde zien hoe je in verschillende boeken nieuwe werelden ontdekt. Op boekenreis! biedt een waar fundament voor taalplezier en taalvaardigheid, voor kinderen die net beginnen met lezen en schrijven.

Leesgeheimen voor groep 5-8

Laat leerlingen van groep 5-8 in vier lessen van een uur ontdekken welk boek hen echt grijpt met het digitale lesprogramma Leesgeheimen. Hierin vertellen kinderboekenschrijvers zoals Tjibbe Veldkamp en Jozua Douglas, wat er met je kan gebeuren als je echt geraakt wordt door een bijzonder boek. En dan is de vraag kun je zelf ook op die manier (leren) schrijven?

Voorlezen voor groep 1-2

En voor de jongste lezers (gr 1-2) bieden we voorlezen door echte Schoolschrijvers (kinderboekenschrijvers).

Extra! Gratis inspiratie voor de Nationale Voorleesdagen

Graag delen we leestips en schrijfopdrachten van onze Schoolschrijvers voor de Nationale Voorleesdagen – allemaal tekenend voor onze aanpak en in de stijl van onze lesprogramma’s.

Onze lees- en schrijftips

Op deze pagina vind je gratis inspirerende lees- en schrijftips waarmee je je leerlingen zelf enthousiast kan maken voor lezen en schrijven! Er staan proeflessen op voor groep 3-4, 5-6 en 7-8, een mooie boekengids, onze voorleesserie (Huisarrest) en 19 inspirerende lees- en schrijfopdrachten van Schoolschrijvers.

Voorleesserie Huisarrest voor gr 3-8

Onze populaire voorleesserie Huisarrest was een groot succes tijdens de lockdowns en is reeds 150.000 keer bekeken. Elf kinderen mogen vanwege een virus niet naar buiten en niet naar school. Omdat ze zich vervelen vertellen ze elkaar verhalen door het open raam. De afleveringen zijn van en met de elf Schoolschrijvers Maren Stoffels, Anna van Praag, Pieter Koolwijk, Marcel van Driel, Janny van der Molen, Pim Lammers, Sanne Rooseboom, Simon van der Geest, Enne Koens, Abdelkader Benali en Janneke Schotveld. 

Huisarrest is heel geschikt voor leerkrachten om bij hun lessen klaar te zetten. In ongeveer tien minuten per keer maken de kinderen kennis met telkens een andere kinderboekenschrijver. Iedere schrijver geeft ook een boekentip na afloop. Bekijk de serie hier.

Lees- en schrijfopdrachten voor gr 3-8

Lezen wordt nog leuker als je zelf ook gaat schrijven. In deze 19 filmpjes geven Schoolschrijvers je een gouden lees- of schrijftip én we geven je er een gratis lesopdracht bij om te downloaden. Over superheld worden (Marcel van Driel), over situaties waarin je juist niet weet wat je wilt (Barbara Scholten). En in de opdracht van Aby Hartog ga je oefenen in vertellen waarom je een boek leuk vindt.

Bezoek een gratis sneak preview

Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

Doe een gratis proefles!

Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

Heb je vragen?

Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl