Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Tip: zo financier je De Schoolschrijver in 2021

8 subsidies en regelingen voor het vergroten van het leesplezier en het versterken van de leesvaardigheid op school in 2021

(laatste update 07-02- 2021)

Scholen en bibliotheken kunnen geregeld een beroep doen op subsidies en regelingen voor cultuureducatie en leesbevordering. Wil je de leesvaardigheid op de basisschool verbeteren en onze lesprogramma’s boeken? Hieronder vind je een aantal suggesties om onze programma’s te financieren. De lijst is niet compleet, want er zijn vooral op lokaal niveau veel verschillende opties. Lees bij iedere suggestie goed de voorwaarden op de site van de subsidieverstrekker. We proberen deze pagina regelmatig te actualiseren met de belangrijkste gegevens.

1. Subsidie Leesoffensief – voor bibliotheken 
Aanvragen tot 31 maart 2021

Bibliotheken kunnen tot eind maart 2021 subsidie aanvragen voor extra leesbevordering, onder de naam Leesoffensief (LEESOF). Die subsidie is voor collectieuitbreiding en het vergroten van expertise, en voor leesbevorderende activiteiten op scholen. De KB wijst daarbij op de noodzaak om vooral jongens en/of meertalige kinderen interesseren voor lezen. Belangrijke informatie over de precieze doelgroepen en de voorwaarden van de regeling vind je bij Bibliotheeknetwerk.

2. Kortingsactie op lessen met live schrijver – Nederlands Letterenfonds
Kortingsactie tot 1 juli 2021

Basisscholen en bibliotheken kunnen tot uiterlijk 1 juli 2021 onze lessen en trainingen boeken met een professionele kinderboekenschrijver live voor de klas, met een korting die kan oplopen tot 500 euro per boeking.
De korting is van toepassing op alle De Schoolschrijver-lesprogramma’s met een live schrijver, en is mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds als steunmaatregel voor schrijvers. Het fonds vergoedt het honorarium voor de auteur tot maximaal 500 euro per boeking. Zelf aanvraagen hoeft niet, De Schoolschrijver regelt het hele traject. Voor meer informatie: zie onze actiepagina.

3. Cultuurbudget inzetten

Veel scholen vergeten in de drukte hun cultuurbudget op te maken. Dat is jammer, want daarmee kun je onze programma’s boeken – en desnoods voor een volgend jaar inplannen. De programma’s van De Schoolschrijver vallen onder de bestedingsmogelijkheden van bijvoorbeeld Cultuur met Kwaliteit (CmK).

4. Jeugdeducatiefonds (JEF)

Voor scholen die zijn aangesloten bij Jeugdeducatiefonds (JEF) hebben we speciale mogelijkheden met een uitgebreid taalprogramma voor zowel leerlingen als leerkrachten. Kijk hier voor de mogelijkheden.

5. Samenwerking met De bibliotheek op school 

Het kan voor scholen lonend zijn om eens af te spreken met de leesconsulenten van de bibliotheek in hun gemeente. Want veel bibliotheken hebben via De bibliotheek op school (dBos) toegang tot subsidies die inzetbaar zijn voor leesbevorderingsprogramma’s. Soms kan één bibliotheek tussen de tien en vijftig schoolklassen tegelijk een Schoolschrijver-programma aanbieden. Steeds meer leesconsulenten hebben ook trainingen gevolgd bij De Schoolschrijver en kunnen daarom deskundig advies geven over programmakeuze, boekentips, schrijversbezoeken en extra stimulerende oefeningen in lezen en schrijven.

6. Scholingsbudget voor leerkrachten

Leerkrachten op de basisschool hebben een scholingsbudget of persoonlijk opleidingsbudget waar ze per jaar een bepaald bedrag uit mogen opnemen om te besteden aan professionalisering. Dit wordt vaak via de scholenkoepels geregeld.  Dit budget kunnen ze bijvoorbeeld inzetten om het hele lerarenteam te trainen bij De Schoolschrijver. Natuurlijk kunnen alle trainingen tegenwoordig ook online plaatsvinden.  Lees hier alles over ons aanbod voor volwassenen. Tip: wil je weten of onze aanpak wat voor jouw school is? Houd dan onze agenda in de gaten. We organiseren regelmatig gratis sneak previews voor leerkrachten of leesconsulenten, waarbij je in een half uur live online wordt bijgepraat en waarin je praktijkvoorbeelden krijgt van een Schoolschrijver.

7. Landelijke overheid: lumpsumbudget en prestatiebox

De lumpsum is de financiële bijdrage van het Ministerie van OCW aan Nederlandse scholen.  Schoolbesturen kiezen zelf hoe ze dit geld inzetten, en ontvangen in de lumpsumbekostiging ook een bedrag voor de zogenoemde prestatiebox

8. Amsterdamse scholen: vouchers

In Amsterdam is jaarlijks budget beschikbaar gesteld voor culturele activiteiten voor alle leerlingen in het basisonderwijs. Elke Amsterdamse basisschool krijgt aan het begin van het schooljaar een bedrag per leerling toegekend. Op Voucherbeheer Amsterdam kan elke school zien hoeveel budget er totaal te besteden is.

Wat kun je met subsidie bij De Schoolschrijver ?

Wat onze adviseurs voor je kunnen doen is na een intakegesprek een voorstel maken voor effectieve invulling van extra taalonderwijs en ondersteuning van leesonderwijs. Vanaf 100 euro per klas kan er heel veel. Denk bijvoorbeeld aan

  • De Schoolschrijver maandprogramma’s. Rijk assortiment lessen voor groep 3 tot en met 8, voor een effectieve boost van ca 4 weken in lezen, leesmotivatie en schrijven. Digibordlessen, dus ook thuis in te zetten. Stapelbaar, en te combineren met live schrijver. Lees hier meer.
  • Academie: Teamtraining voor leerkrachten & leesconsulenten in onze aanpak. Ze leren lezen en schrijven bij kinderen te stimuleren en zelf aansprekende lessen te maken. Met opties rond o.a. leesmotivatie brengen, hulp bij nieuwkomersonderwijs, diversiteit in kinderboeken, hoe zelf onderwerpen verzinnen. Lees hier meer.
  • Een jaar lang, schoolbreed aan de slag met twee maandprogramma’s per leerjaar, plus schrijversbezoek, plus leerkrachtentraining? Dat kan vanaf september 2021 met onze Jaarlijn – in ontwikkeling.

Ideeën opgedaan? Neem contact op met onze adviseurs Marianne Bastianen en Rosan Limburg via interesse@deschoolschrijver.nl