Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Dichtgeheimen

Dichtgeheimen is een ideaal lesprogramma om te starten met poëzie lezen, schrijven én voordragen op de basisschool. Een toepasselijke tijd om Dichtgeheimen uit te voeren is rond de Poëzieweek van 28 januari tot 3 februari 2021.

Leer gedichten schrijven van echte dichters

Gedichten kunnen je raken. Ze nemen je mee naar verre werelden, maken je vrolijk of een beetje verdrietig. Ze laten zien hoe je woorden op een heel andere manier kunt gebruiken, brengen je op ideeën of zetten je aan het denken over jezelf.

In Dichtgeheimen (groep 5-8) openen Schoolschrijvers hun geheime gereedschapskist en laten zij zien hoe je kunt spelen met taal als je zelf gaat dichten. Ze delen hun eigen favoriete gedichten met kinderen en lezen die voor. Wat maakt dat ze die zo mooi, spannend of leuk vinden? Hoe kun je dat zelf ook leren? Door al deze voorbeelden van inspirerende zinnen, nieuwe woorden en boeiende beelden kan het niet anders of leerlingen ontdekken hun eigen poëziesmaak en krijgen superveel zin om zelf gedichten te schrijven. En natuurlijk leren de dichters hen hoe ze de gedichten zo mooi mogelijk voor kunnen dragen! Iedereen kan het!

Gratis sneak previews: schrijf je in!

Meer weten over Dichtgeheimen? We hebben een aantal sneak previews gepland. Tijdens deze korte online presentaties kun je via Zoom zelf live ondervinden wat een De Schoolschrijver-les inhoudt.

Op maandag 7 december ontmoet je tijdens de sneak preview Rian Visser, een van de dichters uit Dichtgeheimen. Zij geeft voorbeelden van opdrachten die de kinderen ook krijgen en ze vertelt welk effect de lessen hebben. Onze adviseur basisonderwijs van De Schoolschrijver beantwoordt daarna de praktische vragen en licht de rol van de leerkracht en/of de leesconsulent toe. Deelname is gratis.

Sessie 1 maandag 7 december van 15.30 tot 16.00. Wegens grote belangstelling is deze sessie al vol. 

Sessie 2  maandag 7 december van 16.30 tot 17.00 heeft nog plaats. Schrijf je hier in.

Op maandag 11 januari is er een gratis sneak preview over poëzielessen met De Schoolschrijver voor groep 3-4 én groepen 5-8 . Tijdens deze korte online presentatie kun je via Zoom zelf ondervinden wat een De Schoolschrijver-les inhoudt. Schoolschrijver Brenda Heijnis, dichter uit Dichtgeheimen én uit Taalkabaal (voor groep 3-4) vertelt hoe de lessen in hun werk gaan en geeft voorbeelden. Onze adviseur beantwoordt daarna de praktische vragen en licht de rol van de leerkracht en/of de leesconsulent toe.

Sessie 1 Dichtgeheimen en Taalkabaal: maandag 11 januari van 15.30 tot 16.00. Schrijf je hier in

Sessie 2 Dichtgeheimen en Taalkabaal: maandag 11 januari van 16.30 tot 17.00. Schrijf je hier in

Dichtgeheimen Groep 5-6

In groep 5-6 maken kinderen kennis met de (favoriete) gedichten van Joke van Leeuwen, Pim Lammers en Annemarie van den Brink. Welke bijzondere woorden, klanken en vormen zijn er te ontdekken in gedichten? En hoe kun je zelf een gedicht schrijven? En waarover? Kinderen ontdekken: mijn gedicht mag een stem krijgen. Spoken word-dichter Babs Gons geeft tips voor hoe ze gebruik kunnen maken van hun stem en gezicht bij het voordragen van een gedicht.

Dichtgeheimen Groep 7-8

Ted van Lieshout geeft tips hoe je ook van iets heel gewoons een bijzonder gedicht kunt maken. Brenda Heijnis gebruikt herinneringen in haar gedichten en Rian Visser is dol op vergelijkingen. De dichters dagen kinderen uit om zelf met taal te spelen. Welke mooie gedichten komen daardoor tot stand? Mooie gedichten mogen de wereld in. Spoken word-dichter Gershwin Bonevacia legt uit hoe leerlingen de woorden van hun gedicht een persoonlijk geluid kunnen geven op het podium.

Groep 3-4: Taalkabaal

Als je ook beginnende lezers wilt bereiken met taalspelletjes, rijm, en interesse voor lezen op een speelse manier wil aanwakkeren, kun je ook kiezen voor het maandprogramma voor groep 3-4: Taalkabaal. Zo kun je met de hele school aan de slag!

Basispakket
 • voor 5 klassen: € 500 (€ 100 per klas):
 • 4 interactieve lessen van 60 minuten
 • voor groep 5-6 of voor groep 7-8
 • met werkbladen en handleidingen
 • tips voor wie de leesconsulent wil inschakelen
Pluspakket
 • voor 5 klassen: € 1095 (€ 219 per klas)*
 • les 4 door LIVE SCHOOLSCHRIJVER in de klas
 • 4 interactieve lessen van 60 minuten
 • voor groep 5-6 of voor groep 7-8
 • met werkbladen en handleidingen
 • tips voor wie de leesconsulent wil inschakelen

* Kosten voor een Pluspakket kunnen variëren, afhankelijk van het aantal klassen waar de live schrijver in de klas komt. Veel scholen kiezen voor 5 klassen. Hier zie je het complete prijsoverzicht.

Financiering

Scholen kunnen informeren bij hun lokale bibliotheek of leesconsulent over het samen inschakelen van De Schoolschrijver. Bibliotheken beschikken regelmatig over subsidies voor leesbevordering, zoals de Leesoffensief-regeling via de Bibliotheek op school (dBos) .

Of overleg met de cultuuraanbieder of de cultuurgelden van de school kunnen worden ingezet voor een De Schoolschrijver-programma, als Cultuureducatie met kwaliteit. Alle scholen hebben recht op dit geld. 

Door het geven van De Schoolschrijver-maand zijn de kinderen heel gemotiveerd om met het schrijven aan de slag te gaan, en daardoor ben ik ook gemotiveerder om dat soort lessen te gaan maken voor de kinderen. (Juf Samantha, ’t Prisma Rijswijk)

Voor vragen of meer informatie:
Bel 020 – 8463069 tijdens kantooruren of mail naar interesse@deschoolschrijver.nl

Bestel hier De Schoolschrijver-Maand!

Instagram