Wo 17 april: Congres Lezen Centraal. Met deelsessie ‘Leessucces – de aanpak van De Schoolschrijver’

Verdieping • De Schoolschrijver: een nieuwe manier van lees- en taalonderwijs

Lezen Centraal

Op 17 april is het zover! Het jaarlijkse congres ‘Lezen Centraal’ georganiseerd door Stichting Lezen met dit jaar een inspirerende ‘deelsessie’ van De Schoolschrijver. Lezen Centraal biedt informatie en inspiratie om over de drempel te stappen en samen met het team en de (voor)leesconsulent de weg in te slaan naar een motiverende en effectieve (voor)leesaanpak. De deelsessie van De Schoolschrijver – die start om 14:50 – is voor iedereen die op een nieuwe manier aan de slag wil met zijn lees- en taalonderwijs en nog op zoek is hoe.

Deelsessie Lezen Centraal: ‘Leessucces – de aanpak van De Schoolschrijver’

Het team van De Schoolschrijver heeft een belangrijke missie: ieder kind taalsterk. Ze ontwikkelden de afgelopen jaren samen met schoolteams, wetenschappers en kinderboekenauteurs een bewezen effectieve aanpak met een centrale rol voor lezen binnen het taalonderwijs. Deze aanpak – met leesplezier als motor – is terug te voeren op vier elementen: zet kinderboeken en andere rijke teksten centraal, kinderboekenauteurs zijn een krachtige inspirator voor kinderen, lezen en schrijven versterken elkaar als je ze geïntegreerd aanbiedt en koppel de lessen aan kennis van de wereld. Dit resulteerde onder meer in de Leerlijn Lezen en Schrijven, een lees- en taalmethode waarmee de taaldoelen via het lezen worden behaald.

Annemiek Neefjes – oprichter en directeur van De Schoolschrijver – neemt je op woensdag 17 april om 14:50 graag mee in onze bewezen effectieve aanpak, samen met hoofd Ontwikkeling lesprogramma’s Liesbeth Delgijer. Ze doen dit samen met directeur Nicolette Dronkers en leerkracht Kim Haring-Zeijpveld van Obs Vuurvogel die het effect van onze aanpak bij de leerlingen zelf dagelijks ervaren. 

Je gaat tijdens de sessie ook zelf aan de slag en ervaart de kracht van onze aanpak middels een inspirerende les uit de Leerlijn: schrijf mee met kinderboekenschrijver Anna Woltz en hang aan de lippen van Jozua Douglas. Natuurlijk is er volop ruimte voor vragen.

Bezoek op 17 april de deelsessie om 14:50 voor meer informatie! Geen kaartje of al interesse gekregen en op zoek naar meer informatie? Neem contact op met Annemiek via annemiek@deschoolschrijver.nl of 06-23424600 of met onze schooladviseurs via interesse@deschoolschrijver.nl of 020-8463069.

Nieuwe manier van lees- en taalonderwijs: de Leerlijn Lezen en Schrijven

De Leerlijn Lezen en Schrijven is dé complete leesmethodiek voor begrijpend- en voortgezet technisch lezen in het basisonderwijs, voor groep 3-8. De Leerlijn is de eerste methodiek waarin lezen en schrijven in samenhang wordt aangeboden. Met een belangrijke rol voor kinderboekenschrijvers en hedendaagse jeugdliteratuur als gids en motivator in de digibordlessen; schrijvers zoals Enne Koens, Bibi Dumon Tak, Iven Cudogham en Simon van der Geest.

Alle lesactiviteiten sluiten aan bij brede kennisthema’s; bieden de mogelijkheid tot integratie met wereldoriëntatie; er is een groot en divers aanbod van kant-en-klare rijke teksten (fictie en non-fictie); en deze teksten worden meerdere malen gelezen en verdiept volgens de close reading-aanpak.

Ben je benieuwd naar het lesmateriaal van de Leerlijn en wil je een aantal lessen zelf uitproberen? Schrijf je dan in voor de gratis Probeerweken. Je krijgt vier weken lang gratis toegang tot tien lessen uit de Leerlijn om zelf uit te proberen in de klas. De Probeerweken bevatten naast ‘Voorleeslessen’ ook ‘Lees-het-zelflessen’ en ‘Lees-en-schrijflessen’. Ervaar zelf hoe snel het (voor)leesplezier wordt aangewakkerd en de leesvaardigheid verbetert bij de leerlingen met de complete Leerlijn Lezen en Schrijven voor groep 3-8. Wil je eerst meer informatie lees dan hier meer of schrijf je in voor een gratis sneak preview.

‘Je moet maar durven: één effectieve leesmethode die al het oude lesmateriaal overbodig maakt’, aldus Aleid Truijens in de Volkskrant

Leerlijn Lezen en Schrijven

Doe de gratis Probeerweken, bepaal zelf je startmoment!