Boekentips voor de Kinderboekenweek 2022

Inspiratie • Duik met deze Gi-Ga-Groene boeken in de Gi-Ga-Groene Kinderboekenweek van 2022!

Groep 1-2

Van Bigkikker tot Neushoornvogel Marlies Verhelst

Heeft een bigkikker een krulstaart? Zit er een vin op de rug van de tijgerhaai? En is een neushoornvogel een neushoorn met vleugels of een vogel met een neushoornkop? Op weg naar de dierentuin stelt Kai zich voor hoe deze dieren eruitzien. Hij kan niet wachten om ze in het echt te bekijken!

Een oogstrelend mooi prentenboek waarin de grenzeloze verbeeldingskracht van kinderen centraal staat. Fantaseer jij mee?


Scheten uit de schoorsteen – Marc ter Horst

In ‘Scheten uit de schoorsteen’ vind je alle antwoorden over klimaatverandering, op kleuterniveau. Op luchtige toon legt Marc ter Horst klimaatverandering uit. Dit doet hij op humoristische en hoopvolle wijze, maar zonder de feiten te bagatelliseren. ‘Scheten uit de schoorsteen’ is een verhelderend verhaal over de problemen én oplossingen voor ons klimaat.


Groep 3-4

Raaf en Papegaai: Naar de laatste wildernis – Li Lefébure

Een avontuurlijk verhaal om samen te lezen. Boordevol weetjes en prachtige illustraties. Voor lezers vanaf 6 jaar. Raaf en Papegaai willen naar de plek waar de zon in de zomer niet ondergaat: Lapland. De vrienden genieten van de prachtige natuur, als Papegaai plotseling geprikt wordt en ontzettende jeuk krijgt. Wanneer hij hoort dat er een kruid is dat de jeuk weghaalt, gaan ze samen op zoek. Een groep lemmingen en een eland helpen Raaf en Papegaai. Lukt het de twee vrienden het kruid te vinden en Papegaai te verlossen van zijn jeuk?


Toen rups een vlinder werd – Bette Westera en Naomi Tieman

Op een vroege morgen, als Rups in zijn coconnetje zit te wachten tot hij een vlinder wordt, ontmoet hij Eendagsvlieg. Zij is net aan de eerste en laatste dag van haar leven begonnen en heeft geen tijd om met hem mee te wachten. Eenmaal uit zijn cocon gekropen wil Vlinder dolgraag aan Eendagsvlieg laten zien hoe mooi hij is geworden. Maar waar is ze gebleven?


Groep 5-6

Wonderbos – Jan Paul Schutten 

Wie houdt er nu niet van een mooi bos? Bijvoorbeeld tijdens een winterwandeling, op een kraakheldere herfstochtend met prachtig gekleurde bladeren of in de gonzende drukte van de zomer. Er is altijd wat te bekijken.

Maar is er ook zoveel dat we níet zien! Omdat het onder de grond zit, heel klein is of helemaal niet gezien wil worden… Wonderbos laat niet alleen de schoonheid van de bossen zien, maar ook van al die dingen die we normaal gesproken missen. Al kijkend, bladerend en lezend ontdek je hoe bijzonder de natuur is. In dit boek ontdek je spannende geheimen die het bos meestal voor ons verbergt. Daarna zal een boswandeling nooit meer hetzelfde zijn!


Een bos vol confetti – Ineke Kraijo & Marlies Verhelst

Wil je varen met de fluisterboot? Kampeer je graag? Heb je al eens bevers gespot? Ga je mee wadlopen of foto’s maken in het bos? En waarover dromen zwerfstatiegeldflessen?

In dit theaterleesboek staan heel veel verhalen én moppen over de natuur. Ieder kiest een eigen rol en beleeft z’n eigen groene avontuur.


Groep 7-8

De geheime tuin – Frances Hodgson Burnett 

Mary staarde naar het roestige ding in haar handen. Een sleutel. ‘Misschien lag hij daar wel tien jaar begraven,’ fluisterde ze. ‘Misschien is hij wel van de tuin!’

Ze mocht overal komen, hadden ze gezegd, alleen niet in die ene kamer, en in die ene tuin. Maar Mary hoort geluiden, in de verboden kamer. Inbeelding, zeggen ze. En: verboden! Over de muur van de geheime tuin ziet Mary steeds dezelfde vogel vliegen. Mary houdt niet van verboden en ook niet van geheimen…

Kan zij de geheimen ontrafelen?


Spinder – Simon van der Geest 

Drie jaar geleden heeft Hidde een geheime kelder ontdekt onder zijn huis. Niemand weet ervan, alleen hij en zijn grote broer. Hidde heeft daar zijn insectenlaboratorium gebouwd, met krekels, sprinkhanen, glimwormen, neushoornkevers, noem maar op. Maar nu heeft zijn grote broer een nieuw drumstel en wil hij de kelder inpikken. En dus is het oorlog.
Hidde maakt geen enkele kans, maar hij heeft één wapen: het geheim dat de broers al een paar jaar bewaren. Een verschrikkelijk geheim.