Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Bibliotheken krijgen extra subsidie voor Leesoffensief
Succesvolle leesbevordering voor honderden kinderen

Goed nieuws: bibliotheken kunnen nu een Leesoffensief-subsidie aanvragen. Tip: zet de subsidie in om samen met De Schoolschrijver van basisschoolkinderen enthousiaste en sterke lezers en verhalenschrijvers te maken. De Schoolschrijver biedt kant en klare educatieve programma’s én trainingen voor leerkrachten en leesconsulenten. Leerkrachten geven de programma’s gemiddeld een 8,3 als beoordeling, kinderen zelfs een 9!

Bibliotheken kunnen tot eind maart 2021 subsidie aanvragen voor het stimuleren van lezen en voorlezen onder de naam Leesoffensief (LEESOF). Die subsidie is voor collectieuitbreiding en het vergroten van expertise, en voor leesbevorderende activiteiten op scholen. De KB wijst daarbij op de noodzaak om vooral jongens en/of meertalige kinderen interesseren voor lezen. Belangrijke informatie over de precieze doelgroepen en de voorwaarden van de regeling vind je bij Bibliotheeknetwerk.

Complete lesprogramma’s met schrijvers en talloze kinderboeken

Met de subsidie kun je een compleet lesprogramma aanschaffen: De Schoolschrijver-maand. Hiermee bereik je als bibliotheek algauw tientallen klassen en honderden kinderen in één klap. In een maandprogramma hebben didactisch geschoolde kinderboekenauteurs de hoofdrol en komen talloze kinderboeken aan bod. Alle Schoolschrijvers zijn ervaren lees- en schrijfbevorderaars. Je kunt kiezen uit zeven verschillende maandprogramma’s.

Dit krijg je bij een Maand

Vier digibordlessen van een uur (groep 5 t/m 8) of zes digibordlessen van 30 minuten (groep 3-4). Variant: tegen een meerprijs wordt de laatste les verzorgd door een Schoolschrijver live in de klas.

  • Digibordlessen zelfstandig uitvoerbaar door de leerkracht
  • Vervanging van lessen stellen en andere taalonderdelen
  • Maand past in kerndoelen van taalonderwijs
  • Inclusief werkbladen en handleiding
  • Het hele jaar inzetbaar
  • Boekenhandleidingen met boekentips
  • Nieuwsbrief voor ouders met boekentips

In elke les heeft een andere Schoolschrijver de hoofdrol. Ze spreken de kinderen aan, lezen voor, geven opdrachten en tips, waardoor de kinderen enthousiast aan de slag gaan. Denk aan Enne Koens, Marc ter Horst, Sanne Rooseboom, Bibi Dumon Tak, Fred Diks, Ted van Lieshout en Maranke Rinck.

Hoeveel subsidie heb je nodig voor de Maand?

Als bibliotheek kun je met scholen in jouw regio een aantal De Schoolschrijver-maanden ineens boeken, zodat je voor één bedrag zoveel mogelijk kinderen bedient. Hier een aantal voorbeeldmenu’s met een eerste prijsindicatie. De definitieve prijs kan nog variëren, afhankelijk van het aantal gewenste live bezoeken en het aantal klassen/scholen.

Maand-menu A: bereik ca. 125 kinderen
Eén school – 5 klassen
Alleen digibordlessen: € 500,-
Digibordlessen en laatste les door live schrijver: € 1095,- *

Maand-menu B: bereik ca. 625 kinderen
Meerdere scholen – 25 klassen
Alleen digibordlessen: € 2500,-
Digibordlessen en laatste les door live schrijver: € 5095,-*

Maand-menu C: bereik ca. 1125 kinderen
Meerdere scholen – 45 klassen
Alleen digibordlessen: € 4500,-
Digibordlessen en en laatste les door live schrijver: € 9095,-*

Meer expertise met onze Academie training

Onze groepstraining voor volwassenen (leesconsulenten en/of leerkrachten) kun je los boeken of in combinatie met bovenstaande menu’s.
In deze training ervaar je dat schrijven en lezen elkaar versterken. Je eigen verbeeldingskracht krijgt een boost, je gaat zelf schrijven en je krijgt veel praktische voorbeelden en opdrachten die je kunt toepassen in de klas.

De training is live op locatie (3 uur) of live online (2 uur). Prijsoverzicht:
groep t/m 15 personen: € 795,- (ex 21% BTW)
groep van 16 t/m 25 personen: € 995,- (ex 21% BTW)

Informatie en boekingen

Rosan Limburg, onze adviseur bibliotheken, staat je graag te woord over de verschillende mogelijkheden van de Maand en levert een passende offerte. Ze kan je ook adviseren over de praktische organisatie van de samenwerking met meerdere scholen over een open inschrijving. Veel antwoorden vind je ook in de Toolkit dBos: Instructie bij het inzetten van het Maandprogramma van Stichting De Schoolschrijver voor leesconsulenten.

Mail Rosan via interesse@deschoolschrijver.nl of bel 020 – 8463069

* Bij een boeking van een les door een schrijver live op school gaan we uit van inzet in minimaal 5 klassen per school. Minder is niet mogelijk. Voor een programma met uitsluitend digibordlessen geldt er uiteraard geen minimum aantal klassen.