Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Tips
Vakantieleesbingo’s voor de kerstvakantie

Het is belangrijk dat we allemaal blijven lezen tijdens de vakantie, zodat het leesniveau niet omlaag gaat. Speciaal voor de kerstvakantie heeft De Schoolschrijver daarom 3 verschillende leesbingo’s gemaakt (download-knop onder de afbeelding). Laat de kinderen alle 14 vakjes afvinken wanneer ze een leesopdracht hebben uitgevoerd, en doe zelf als leerkracht of ouder ook mee.

Als experts in effectief en creatief taalonderwijs weten wij goed hoe je kinderen moet laten warmlopen voor lezen en schrijven. Interesse in ons aanbod? Download nu een gratis proefles, of volg online een gratis sneak preview voor meer inspiratie en informatie.


Tips
Interview

afbeelding Tip Janny

Verzin samen goede vragen

Deze tip is van Schoolschrijver Janny van der Molen: Bedenk samen met de kinderen een aansprekend onderwerp waarover ze (een) ouder(s), grootouders of iemand anders kunnen interviewen.

Verzin daarna samen goede vragen: een goed interview bestaat niet alleen uit vragen, maar ook uit doorvragen. Daar moet je goed voor luisteren! Oefen in een klas met vrijwilliger.

Laat de kinderen de antwoorden van de geïnterviewde opschrijven. Als je de interviewtjes wilt bundelen, schrijf de ouders dan een brief of beter nog: bel ze op en leg uit wat je van de kinderen verwacht zodat hun kind kunnen helpen. Mijn ervaring is dat kinderen de opdracht pittig vinden, maar ook superleuk!

Tips
Dichten over de toekomst

afbeelding Tip Gonneke

Hoe is het om later oud te zijn?

Deze tip is van Schoolschrijver Gonneke Huizing: Op de afbeelding staan een paar regels uit het gedicht Een kinderspiegel van Judith Herzberg.

Het is een mooi gedicht om in de klas te bespreken, en vervolgens erover te fantaseren hoe het is om later oud zijn. Laat de kinderen een opsomming maken van hun wensen voor de toekomst. Daarna schrijven alle leerlingen zelf een gedicht, met als titel De kinderspiegel van…

Je kunt ook nog een lijst tekenen, om het gedicht zo mooi mogelijk op te kunnen hangen.

 

Tips
Voorlezen

tip afbeelding Fiona

Voorlezen is leuk (en nuttig)

Deze tip is van Schoolschrijver Fiona Rempt: Jammer dat veel ouders en leerkrachten stoppen met voorlezen als kinderen zelf kunnen lezen. Tot zeker12 jaar blijft voorgelezen worden leuk én nuttig. Uit onderzoek is gebleken dat het naast de taalvaardigheid ook goed is voor de ontwikkeling van de concentratie, het sociale leven, het empathisch vermogen en zelfs de rekenvaardigheid.

Maar de allerbelangrijkste reden om veel voor te lezen is ook de meest voor de hand liggende: het is gezellig en mooie verhalen kun je je leven lang met je mee dragen. Doen dus. En ook: laat de kinderen aan elkaar voorlezen!

Tips
In alles schuilt een verhaal

Misschien wel als piraat?

Deze tip is van Anja Vereijken: Ook tijdens de vakantie kun je verhalen verzinnen en schrijven. Misschien stap je in de bus, de trein of het vliegtuig. Vraag jezelf dan eens af wie er voor jou op jouw plek zat. Wat voor iemand is hij of zij? Waar ging deze persoon naartoe en waarom? Wat maakt die persoon bijzonder, wat heeft hij of zij beleefd tijdens de reis?

Vier jij je vakantie thuis, bedenk een plek waar je graag nog eens heen zou willen reizen en op welke manier. Misschien wel als piraat, varend op de woeste zee tijdens een storm. Of vliegend als een vogel richting de zon. Of hoog boven de bergtoppen op de rug van een draak. Fantaseer, bedenk, beleef en schrijf!

Tips
Voor de liefste moeder

acrostichon moederdag 5

Dit naamdicht maakte een leerling van de Bienekebolders in Moergestel.

Deze tip is van Schoolschrijver Annemarie Bon: Alle vaders opgelet! Bij Moederdag hoort een verwenontbijtje op bed, bloemen en een cadeautje. Maar moeders hart verover je natuurlijk pas echt met een gedicht. Schrijf samen eens een naamdicht. Bij zo’n gedicht vormen de beginletters van de zinnen verticaal samen een naam, een wens of in dit geval iets liefs. Dit naamdicht maakte een leerling van de Bienekebolders in Moergestel.

Tips
Dobbel je beginzin

Dobbel je beginzin

Deze tip is van Marlies Slegers: Knutsel drie dobbelstenen die vrij groot zijn. Je kunt ook vierkante doosjes gebruiken.

Beplak 1 dobbelsteen met zes verschillende personages, bijvoorbeeld een piepkleine piraat, een circusclown
Beplak een andere dobbelsteen met zes verschillende acties at een vlieg, maakte een salto
En tenslotte beplak je de derde dobbelsteen met zes verschillende locaties, zoals in de woestijn, naast het hamsternest etc. Laat de kinderen dobbelen en zo maken ze zinnen, waarop ze voort kunnen borduren.

Kan voor verschillende groepen en alle leeftijden toegepast worden.

Tips
Stop kinderen in het verhaal

Foto bij Tip! van de week

Vervang je de namen door de namen van kinderen

Deze tip is van Schoolschrijver Eus Roovers: Pak een bestaand verhaal en bij het voorlezen vervang je de namen van de personages door de namen van kinderen uit de klas. Maak ook een schemaatje op het bord van de originele en de nieuwe namen, dan kun je tijdens het voorlezen af en toe spieken. Je zult merken dat de kinderen ineens veel meer betrokken zijn bij het verhaal; ze spelen nu immers zelf de hoofdrol.

Grappig is ook dat je leuke details van de kinderen er meteen bij kan verzinnen. Desgewenst kun je het nog uitbreiden door de kinderen het verhaal ook te laten uitbeelden. Zo zijn ze niet alleen de personages in het verhaal, maar ook nog eens de levende illustraties tijdens het voorlezen. Succes verzekerd! En ook voor alle ouders: verander de namen in je voorleesboek eens door familieleden. Het werkt!

 

Tips
Speel met taal

afbeelding Tip Aby

Speel, speel, met woorden!

Deze tip is van Schoolschrijver Aby Hartog: Speel! Met knikkers, met touwtjes, met je vrienden, met de hond, maar ook met taal. Bedenk rijmwoorden bij de namen van al je familieleden en vrienden, hussel de letters van hun namen door elkaar en kijk of je er nieuwe woorden mee kunt maken, probeer hun namen van achter naar voren te lezen; bedenk nieuwe woorden voor dingen die al lang bestaan, bedenk nieuwe woorden voor dingen die nog niet bestaan; neem een woord in gedachten en laat iemand anders raden welk woord dat is; probeer een enorm lang woord te bedenken dat toch echt iets betekent; en speel, speel, met woorden!

Als je meer over taalspelletjes wilt lezen kijk dan hier: http://www.abyhartog.nl/wordpress/category/taalspelletjes/ of leen/koop een boek over taalspelletjes.

 

Tips
Timo en het toverstokje

De app Timo en het toverstokje is gratis.

Deze tip is van Schoolschrijver Rian Visser: Timo en het toverstokje is een gratis prentenboek-app voor op je tablet. Timo tovert met zijn toverstokje al zijn huisgenoten om in dieren.

Het verhaal wordt voorgelezen door Gerda Havertong, maar je kunt ook je eigen stem opnemen! Tijdens het lezen zie je op elke pagina een leuke animatie.

Timo en het toverstokje, iPad
Timo en het toverstokje, Android