Nieuws

Nieuws van De Schoolschrijver. Blijf op de hoogte, schrijf in voor onze nieuwsbrief.

Nieuws Vacature
Kom jij praktijkstage lopen bij ons?

De Schoolschrijver zoekt voor de periode januari tot en met juni 2019 een stagiair(e) (minimaal 4 maanden) voor 3 – 5 dagen per week.
Als stagiair(e) lever je een belangrijke dagelijkse bijdrage aan onze organisatie, waarbij je wordt begeleid door een aantal directe collega’s. Naast de algehele ondersteuning, draai je mee in de dagelijkse gang van zaken, notuleer je tijdens het wekelijkse kernteamoverleg, draai je mee in het marketingcommunicatieteam en ga je organisatorische klussen niet uit de weg. Lees meer

Nieuws
De Schoolschrijver ook in het buitenland!

De Schoolschrijver gaat de grenzen over; Simone Arts reisde dit weekend af naar Spanje. Zij mocht de vierde live les verzorgen in een aantal klassen op De Oranje-Dijkschool, een NTC school (Nederlandse Taal en Cultuur) in Barcelona. Op deze school krijgen de kinderen Nederlandse les. De afgelopen weken deden ze mee met De Schoolschrijver-maand Schrijfgeheimen. Via het digibord maakten ze kennis met verschillende Schoolschrijvers en dit weekend sloten ze de Maand feestelijk af met kinderboekenschrijver Simone in de klas!

Lees hieronder de reacties van de directrice, de leerkrachten en de kinderen:

‘De Schoolschrijver-maand was een groot succes! Zowel leerkrachten als leerlingen (en daardoor ook ouders) waren unaniem enthousiast. Zowel de digibordlessen als het bijbehorende lesmateriaal was uitdagend en inspirerend en de komst van Simone Arts, was de kers op de taart. Ze gaf de lessen vol passie en hield als van nature zeer goed rekening met het taalniveau van de leerlingen. Ze heeft een erg positieve benadering in de feedback wat betreft de verhalen van de leerlingen. Kortom: een dikke pluim!

Het maandprogramma is zeker voor herhaling vatbaar. Ik wil De Schoolschrijver-maand opnemen als vast onderdeel in het lesprogramma.’
Marijn van Kalken, Directrice Oranje-Dijkschool SNTC Barcelona

‘We kregen veel positieve reacties van kinderen en ouders. Zelfs kinderen die moeite hebben met het Nederlands hebben ontzettend hun best gedaan en zijn vooruit gegaan mbt het schrijven van een verhaal. Ook zijn er leerlingen die vragen of we het volgend jaar weer gaan doen. Kortom het was een supermaand waarin kinderen heel veel geleerd en geschreven hebben.’ Leerkracht groep 7-8

‘Het feit dat wij als leerkrachten de rode pen hebben laten liggen en niet op spelfouten hebben gelet, gaf de leerlingen meer durf!’ Maryse van der Heijden, leerkracht groep 5

‘De leukste les van De Schoolschrijver vond ik de les waarin we ideeën van elkaar gingen stelen als inspiratie voor het schrijven van een verhaal.’ Sofie, groep 7, 10 jaar

‘Ik heb veel geleerd over het beschrijven van personages en ook dat een verhaal spannender wordt als je de hoofdpersonen laat ‘botsen’.’ Nicolas, groep 8, 11 jaar

‘De Schoolschrijver heeft mij op het idee gebracht om mijn eigen boek te gaan schrijven. Ik vond het superleuk om Simone Arts te ontmoeten en verhalen te schrijven.’ Elise, groep 7, 10 jaar

‘Ik vind schrijven nu veel leuker, omdat ik meer inspiratie heb en ook omdat ik het nu beter kan.’ Catarina, groep 7, 10 jaar

Ook interesse in een De Schoolschrijver-maand? Kijk dan hier.

Nieuws
Gratis naar de NOT 2019 met De Schoolschrijver!

Van dinsdag 22 januari tot en met zaterdag 26 januari 2019 vindt de NOT plaats in de Jaarbeurs Utrecht; de grootste onderwijsbeurs van Nederland. We nodigen je van harte uit om langs te komen. Dagelijks is er een Schoolschrijver op onze stand aanwezig om zijn of haar ervaringen te delen over het programma van De Schoolschrijver. We zien je graag op de NOT 2019!

Vraag hier je gratis toegangskaart aan.

Nieuws
6 nieuwe Schoolschrijvers!

Vandaag was de training voor de zes nieuwe Schoolschrijvers: Barbara Scholten, Ellen Stoop, Enne Koens, Lisa Boersen, Marc ter Horst en Tiny Fisscher. Met deze basistraining zijn ze goed voorbereid om in januari aan het halfjaarprogramma te kunnen beginnen. Binnenkort volgt een uitgebreide introductie per kinderboekenschrijver en welke school hen in januari feestelijk zal onthalen.

Waarom een training voor onze Schoolschrijvers?

Schoolschrijvers werken in het hart van het onderwijs. Zij zijn professionals die we graag de kneepjes van het vak leren, zoals van didactiek en partnering met de leerkracht.

De ‘nieuwelingen’ kregen vandaag van Aby Hartog best practices en praktische informatie over het reilen en zeilen van het Schoolschrijverschap. Daarnaast kregen ze een training didactische vaardigheden van Lodewijk Ouwens, docent Willem de Kooning Academy (WdKA).
Doel van de training is dat de schrijvers een brug kunnen slaan tussen henzelf als kunstenaar en het onderwijs.

We wensen iedereen enorm veel plezier en inspiratie als Schoolschrijver.

Nieuws
NOT Innovatie Award, stem je ook?

Wij zijn er heel trots op dat we genomineerd zijn voor NOT Innovatie Award publieksprijs 2019, met De Schoolschrijver-maand. We zouden het heel erg waarderen als je je stem op ons wilt uitbrengen, zodat we lezen en schrijven nog beter op de kaart kunnen zetten. Zou je dat willen doen? Het kan via deze link. Kies voor de vierde van onderen bij ‘inzendingen PO’.

Dankjewel!

Nieuws
Zakelijk manager verrijkt stichting De Schoolschrijver

Irene Timmer (35) wordt per 1 november 2018 zakelijk manager bij stichting De Schoolschrijver. Timmer is momenteel zakelijk leider bij PS|theater, het stadsgezelschap van Leiden. Als zakelijk manager zal Timmer bijdragen aan de groeiplannen van De Schoolschrijver door middel van het ontwikkelen van nieuwe zakelijke initiatieven en financieringsmodellen. Timmer wordt verantwoordelijk voor het financiële beleid, fondsenwerving, personeelszaken en procesmanagement.

Irene Timmer:

Hoe maken we het mogelijk dat de prachtige en noodzakelijke programma’s van De Schoolschrijver op nog veel meer basisscholen in Nederland geïntegreerd kunnen worden? En hoe richten we onze organisatie in om onze ambities te realiseren? Met veel energie zal ik me op deze vragen (en meer) richten.

Annemiek Neefjes – oprichter & directeur stichting De Schoolschrijver:

Met de komst van Irene kunnen we nieuwe stappen zetten in het toekomstbestendig maken van De Schoolschrijver. Ik verheug me op de samenwerking met Irene.

Nieuws
Scholing Creatief Schrijven: nog enkele plekken beschikbaar

Op verzoek van Stichting Lezen bundelen stichting De Schoolschrijver en schrijfexpert Mariet Lems hun krachten met een scholing Creatief Schrijven voor leesconsulenten van de bibliotheek en leescoördinatoren op school. Ze geven uitleg over het belang van creatief schrijven (in relatie tot lezen) voor kinderen, ze staan stil bij het creatieve proces en de werking van het brein en delen resultaten uit recente onderzoeken.

Maar vooral gaan de deelnemers aan deze scholing volop zelf aan de slag, met als coach een live Schoolschrijver en/of Mariet Lems. Aan de hand van filmpjes, associatieve werkvormen en best practices ervaren ze o.a. hoe je verbeeldingskracht kunt ‘aanzetten’ en woorden vindt voor ervaringen en gedachten.

De scholingen vinden plaats in Den Bosch (i.s.m. Cubiss) en Bibliotheek Kampen (i.s.m. Rijnbrink). Drie lesmiddagen en een terugkomdag van elk 2,5 uur. Voor beide plaatsen zijn nog enkele plekken beschikbaar. De scholing start op 21 november in Kampen en op 14 november in Den Bosch. 

Aanleiding

Creatief schrijven staat opgenomen in de kerndoelen van het basisonderwijs: ‘De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten’, zo staat in kerndoel 9. Uit onderzoek blijkt echter dat het vormgeven van de lessen lastig gevonden wordt door leerkrachten (uit: ‘Zo fijn dat het niet fout kan zijn’ E. Koopman, 2017, Stichting Lezen). Een goede reden voor Cubiss en Rijnbrink om na te denken over een oplossing. Samen met Stichting Lezen ontwikkelden we de cursus Creatief Schijven.

Interesse & aanmelden

Voor inschrijving en meer informatie: zie www.cubiss.nl en www.rijnbrink.nl.

Nieuws
De Schoolschrijver meegenomen in aanbod Jeugdeducatiefonds

Vanaf deze maand kunnen gecertificeerde scholen van het Jeugdeducatiefonds een aanvraag bij dit fonds indienen voor een op maat gemaakt creatief taalprogramma van De Schoolschrijver.

Annemiek Neefjes – oprichter en directeur van De Schoolschrijver – zegt hierover het volgende: ‘We vinden in het Jeugdeducatiefonds een fantastische partner om met elkaar kansen voor kinderen te vergroten. We zijn er trots op dat het fonds in ons een organisatie ziet die verschil kan maken voor kinderen en met een bewezen effectieve aanpak kinderen ondersteunt in hun taalontwikkeling.’

De Schoolschrijver hoopt via deze weg nog meer scholen te bereiken en daarmee haar missie verder uit te dragen: ieder kind taalsterk maken en daarmee klaar voor de toekomst.

Speciaal aanbod

Tot het aanbod behoren twee De Schoolschrijver-maanden (groepen 4 t/m 8) en een training voor de leerkrachten van onze Academie.
Onze creatieve programma’s dragen bewezen bij aan de lees- en schrijfvaardigheid én het zelfvertrouwen van kinderen. Met dit aanbod ondersteunen wij scholen in het behalen van hun taaldoelen.

Het Jeugdeducatiefonds

Het Jeugdeducatiefonds heeft als missie het vergroten van de ontwikkelingskansen van kinderen met een minder gunstige achtergrond. Voor het vergroten van de kansen is het van belang om niet alleen de cognitieve ontwikkeling te stimuleren maar ook de brede vorming van kinderen mogelijk te maken. Het Jeugdeducatiefonds kiest er dan ook voor om een divers aanbod van producten en diensten te financieren.

Bekijk hier het aanbod van De Schoolschrijver voor het Jeugdeducatiefonds.

Nieuws
Prachtig artikel in MeerTaal

Wat een prachtig artikel in MeerTaal, het tijdschrift over taal in het Basisonderwijs. Renske Houweling vertelt hoe creatief schrijven kinderen motiveert om te lezen, en vooral hoe De Schoolschrijver daaraan bijdraagt. Wij zijn er trots op.

Een korte samenvatting:

Lezen wordt leuker als je zelf schrijft.
Het gedurende een maand of een half jaar wekelijks een kinderboekenschrijver op school inzetten, blijkt stimulerend voor de motivatie om zowel te gaan lezen als zelf te schrijven. Dit artikel beschrijft hoe de Stichting De Schoolschrijver op scholen hiermee aan de slag is.

Helaas mogen we niet het hele artikel publiceren. Om het toch te kunnen lezen verwijzen we je naar de site van MeerTaal

 

 

 

 

 

 

Nieuws
Leukste tips tijdens de Kinderboekenweek

Tijdens de Kinderboekenweek van 3 t/m 14 oktober, delen we iedere schooldag een superleuke tip van een Schoolschrijver. Via onze eigen Facebookpagina.

Volg ons dus dagelijks op Facebook en zet de lees- én schrijfmotor bij jouw klas aan.

 

Facebook
Twitter
Instagram