Zo helpen we jouw basisschool

70% van de kinderen in Nederland verlaat de basisschool met onvoldoende schrijfvaardigheid. Dat moet en kán anders. De Schoolschrijver zet bekende kinderboekenschrijvers in om meer leesplezier in de klas te brengen. Leerlingen worden ook beter in verhalen schrijven. Een goede taalbeheersing brengt hen verder in de maatschappij.

Dit is wat we bieden:

Ons intensieve traject is een interventie waarbij De Schoolschrijver zich een half schooljaar lang aan de leerlingen, hun ouders en hun leerkrachten verbindt. Met name gericht op scholen met taalzwakke leerlingen.

De Schoolschrijver Academie is ons professionaliseringsaanbod van teamtrainingen voor leerkrachten.

De Schoolschrijver-maand, een maand een Schoolschrijver in de klas, voor álle basisscholen die schrijven, leesplezier en taalvaardigheid naar een hoger niveau willen tillen.

 

Halfjaarprogramma: weg met leesachterstand!

De Schoolschrijver heeft een programma ontwikkeld voor basisscholen die met creatief taalonderwijs de leesachterstand van leerlingen willen wegwerken.

Een half schooljaar lang verbindt De Schoolschrijver zich aan leerlingen, ouders en leerkrachten. Schoolbreed gaan we aan het werk om lezen, schrijven en taal duurzaam te verbeteren. Het intensieve traject sluit aan bij de kerndoelen en kan als vervanging van reguliere taallessen dienen.

Een halfjaar lang een echte kinderboekenauteur op school

Het intensieve traject bestaat uit:

 • De Schoolschrijver in de klas – De Schoolschrijver werkt klassikaal samen met alle leerlingen van drie groepen;
 • De Academie – Leerkrachten krijgen van ‘hun’ Schoolschrijver een inspirerende workshop vol praktische tips om zelf creatieve taallessen te geven;
 • De Oudersalon – De Schoolschrijver vertelt op een ouderavond meer over het traject om ook de ouders erbij te betrekken.

In de Talentenklas krijgt een deel van de leerlingen na afloop van de klassikale lessen een extra cursus creatief schrijven. Daarnaast heeft de Schoolschrijver ‘vrije uren’ om bij speciale gelegenheden inzetbaar te zijn voor de hele school. Met een feestelijk slotprogramma, buiten of in de school, sluiten we het traject af met leerlingen, leerkrachten en ouders. Uiteraard wordt de Schoolschrijver ook officieel ingewijd. Aan het intensieve traject gaat een introductiecampagne op school vooraf met flyers en posters.

Het intensieve traject wordt voorafgegaan door een introductiecampagne op school met flyers en posters, en door de officiële inwijding van de Schoolschrijver.

De aanpak van De Schoolschrijver werkt

Uit de evaluaties op scholen blijkt dat leerlingen:

 • meer leesplezier krijgen en hun leesachterstand wegwerken;
 • vooruitgang boeken in het schrijven van verhalen;
 • een beter taalgevoel krijgen;
 • meer creativiteit en probleemoplossend vermogen ontwikkelen;
 • hun zelfvertrouwen vergroten.

Meer over de resultaten en onze maatschappelijke impact lees je in ons jaarverslag 2016-2017.

Schoolschrijvers komen wanneer mogelijk uit de stad of de regio zelf. Zo wordt de auteur makkelijker rolmodel.

Schoolschrijvers komen wanneer mogelijk uit de stad of de regio zelf. Zo wordt de auteur makkelijker rolmodel.

 

Wat vinden anderen?

‘De kinderen zijn super enthousiast over boeken, lezen, schrijven, gedichten en nog veel meer! Ze hebben ook meer inzicht gekregen en zijn beter gaan scoren bij bijvoorbeeld AVI ende Drie-Minuten-Toets.’

‘In onze taalmethode zijn bijna alle lessen stellessen, en over de inhoud en het niveau van die lessen zijn we zeer ontevreden. Wij hebben deze lessen daarom laten vervallen voor de Schoolschrijver-lessen.’

‘Deze vorm van taalonderwijs vinden wij heel stimulerend en creatief. Het geeft de leerlingen meer plezier in het verwerken en het bezig zijn met taal en lezen.’

Meer weten?

Ben je benieuwd naar wat De Schoolschrijver voor jouw school kan betekenen? Neem dan contact op met Martijn Kramer of gebruik het contactformulier.

Gezamenlijke afsluiting van de Amsterdamse scholen die deelnamen aan het half De Schoolschrijver in de Stadsschouwburg Amsterdam 2017 ©chrisvanhouts

Kinderen van Amsterdamse scholen presenteren hun verhalen tijdens de gezamenlijke afsluiting van alle deelnemende Amsterdamse scholen aan het intensieve programma van De Schoolschrijver (2017) ©chrisvanhouts

De Schoolschrijver Academie: iets voor jou?

Wil jij jouw leerlingen leren schrijven en lezen vanuit inspiratie en motivatie? In onze trainingen laten Schoolschrijvers je als geen ander ervaren:

 •       hoe je van leerlingen enthousiaste schrijvers maakt;
 •       hoe je van leerlingen nieuwsgierige lezers maakt en aanzet tot lezen;
 •       hoe je met kinderen een verdiepend gesprek aangaat over verhalen;
 •       hoe je het leesklimaat in de klas en op school verbetert.

Onze kinderboekenauteurs hebben als Schoolschrijver ervaring in het basisonderwijs. Alle trainingen zijn ontwikkeld vanuit de praktijk  en de opdrachten zijn in de praktijk getoetst.

anna van praag

Anke Kranendonk

Voor wie?
– Leerkrachten van groep 3 t/m 8
– Leesprofessionals zoals leescoördinatoren, leesconsulenten en bibliotheekmedewerkers
– Pabo-studenten
– Leerkrachten in het nieuwkomersonderwijs

Tijdens alle trainingen ga je zelf aan de slag met schrijven, krijg je praktische handvatten en leer je veel van voorbeelden uit de praktijk.

Vragen of hulp nodig?
Bel 020-8463069 of stuur ons een mail

Bekijk de brochure
Lees hier reacties van deelnemers

De Schoolschrijver-maand

Wil je schrijven, leesplezier en taalvaardigheid naar een hoger niveau willen tillen op school? En wil je dat op een verrassende, innovatieve manier doen? Maak dan kennis met De Schoolschrijver-maand, met de allerbeste kinderboekenauteurs. Zij delen hun schrijfgeheimen en boekentips met de leerlingen en maken hen enthousiast voor de magie van taal, een maand lang. Succes verzekerd! Je kunt De Schoolschrijver-maand op elk moment van het schooljaar inzetten in de klas.

Wat is De Schoolschrijver-maand?

 • vier interactieve lessen met Schoolschrijvers: drie via het digibord en les vier live in de klas;
 • unieke schrijfopdrachten en leestips van de Schoolschrijvers;
 • werkbladen voor de leerlingen;
 • een aansprekende leeromgeving: zonder uitgebreide voorbereiding snel aan de slag.

Het was echt verrijking, puur verrijking op de schrijflessen.

Wat maakt De Schoolschrijver-aanpak uniek?

 • De creatieve Schoolschrijver-aanpak maakt kinderen al jaren aantoonbaar taalsterker.
 • De inzet van kinderboekenschrijvers in de klas zorgt voor een grotere woordenschat en betere taalbeheersing.
 • Zelfvertrouwen bij kinderen neemt toe en angst voor het schrijven verdwijnt.
 • Het helpt je in het behalen van de taaldoelen. Je kunt zelfs delen uit je methode overslaan.

Maandprogramma voor groep 4-5-6

De leerlingen gaan met diverse Schoolschrijvers op zoek naar schrijfgeheimen. Kinderboekenschrijver Gideon Samson verklapt hoe zijn ideeën soms zomaar ‘over straat wandelen’, Janneke Schotveld onthult het geheim van een goed personage en Selma Noort legt uit hoe je een verhaal extra spannend maakt. Met voorleesfragmenten uit eigen boeken en die van andere schrijvers. In de laatste les komt een Schoolschrijver in de klas. De leerlingen kunnen hem of haar van alles vragen en natuurlijk gaat hij/zij met de kinderen schrijven.

Maandprogramma voor groep 6-7-8

Schoolschrijvers inspireren de kinderen met schrijfgeheimen. Lydia Rood denkt dat de beste onderwerpen misschien wel verborgen zitten in jezelf. Maren Stoffels heeft zo haar eigen ideeën over een goed recept voor een verhaal. En Gideon Samson geeft tips voor hoe je een verhaal geloofwaardig(er) maakt. Met voorleesfragmenten uit eigen boeken en die van andere schrijvers. In de laatste les komt een Schoolschrijver naar de school en gaat met iedere klas een uur aan de slag.

De tips in het filmpje van De Schoolschrijver waren zo duidelijk dat ik dacht ‘o ja, we kunnen aan de slag.

Wat kost De Schoolschrijver-maand?

Je betaalt per klas:

1 of 2 klassen € 495
3 klassen € 695
4 klassen € 895
5 klassen of meer offerte op maat

Dit bedrag is een all-in tarief, zonder extra kosten. Bij afname van een De Schoolschrijver-maand en Academie hanteren we een aangepast tarief. Informeer naar de mogelijkheden.

De Schoolschrijver-maand ook bij jou op school?

Neem contact met ons op om voor meer informatie. Mailen of bellen mag ook via: info@deschoolschrijver.nl of telefoon 020-8463069. We kunnen je dan een offerte op maat bieden, voor het aantal klassen dat wil deelnemen.

Lees ook de
brochure over De Schoolschrijver-maand en de Academie.
resultaten pilot Schoolschrijver-maand en de Academie

Tips

Tientallen tips van Schoolschrijvers! Voor niet-lezers, allerkleinsten, buitenspelers, boekenwormen, rappers en toekomstdichters. Maak ook jouw leerlingen enthousiast voor de magie van taal, met de hulp van De Schoolschrijver.

Lees ze allemaal…