Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Zo helpen we jouw basisschool

70% van de kinderen in Nederland verlaat de basisschool met onvoldoende schrijfvaardigheid. Dat moet en kán anders. De Schoolschrijver zet bekende kinderboekenschrijvers in om meer leesplezier in de klas te brengen. Leerlingen worden ook beter in verhalen schrijven. Een goede taalbeheersing brengt hen verder in de maatschappij.

Dit is wat we bieden:

De Schoolschrijver-maand, een maand een Schoolschrijver in de klas, voor álle basisscholen die schrijven, leesplezier en taalvaardigheid naar een hoger niveau willen tillen.

De Schoolschrijver Academie is ons professionaliseringsaanbod van teamtrainingen voor leerkrachten.

Ons halfjaarprogramma (intensief traject) is een interventie waarbij De Schoolschrijver zich een half schooljaar lang aan de leerlingen, hun ouders en hun leerkrachten verbindt. Met name gericht op scholen met taalzwakke leerlingen.

Aanbod via het Jeugdeducatiefonds
De Schoolschrijver heeft voor basisscholen die aangesloten zijn bij het Jeugdeducatiefonds een aanbod op maat gemaakt.

Download hier onze online brochure 2019-2020.

Het halfjaarprogramma van De Schoolschrijver
Weg met de taalachterstand!

 

Het halfjaarprogramma van De Schoolschrijver is speciaal ontwikkeld voor basisscholen met een hoog percentage leerlingen met een taal- en/of leesachterstand. Het is een intensief interventietraject voor scholen die écht een omslag willen maken en daarin met ons en met samenwerkingspartners (zoals bibliotheken) in willen investeren. Het programma wordt in een beperkt aantal scholen (ca 45 tot 50 per jaar) in een selectie van regio’s ingezet.

In het programma verbindt een professionele kinderboekenschrijver met training en leservaring zich een half schooljaar lang aan een basisschool.  Deze Schoolschrijver gaat in ons speciaal ontwikkelde lesprogramma aan het werk met de leerlingen, ouders en leerkrachten. Zo verbeteren we samen lezen, schrijven en taalplezier.

Meer weten? Download onze brochure

Dit gebeurt er tijdens het halfjaarprogramma
 • De Schoolschrijver in de klas: De Schoolschrijver werkt op een vaste dag in de week klassikaal samen met de leerlingen en leerkrachten van drie groepen.
 • De Academie: Leerkrachten krijgen van ‘hun’ Schoolschrijver een inspirerende workshop vol praktische tips om zelf creatieve en motiverende taallessen te geven, ook na afloop van het programma;
 • De Oudersalon – De Schoolschrijver betrekt tijdens een ouderavond de ouders bij het traject, met uitleg over bijv. het nut van voorlezen;
 • De Talentenklas – Een extra cursus creatief schrijven voor een klein aantal leerlingen na afloop van de klassikale lessen.
 • Vrije uren die de Schoolschrijver inzet voor de hele school. Bijvoorbeeld in een voorleesproject, een bibliotheekexcursie of het maken van een schoolkrant waarbij alle klassen meedoen.

Het halfjaarprogramma wordt van tevoren in de school aangekondigd met flyers en posters. Op de eerste dag wordt de Schoolschrijver door de hele school welkom geheten en ingehuldigd met de rode Schoolschrijver-sjerp. De scholen sluiten het traject vaak af met een feestelijk slotprogramma, in of buiten de school, met kinderen, leerkrachten en ouders.

De resultaten van het halfjaarprogramma

De resultaten rond lezen en schrijven van kinderen die meededen aan het halfjaarprogramma gaan vooruit. Dit blijkt uit evaluaties op deelnemende scholen die meededen aan het halfjaarprogramma en uit onderzoeken. Het is te zien dat leerlingen

 • meer leesplezier krijgen en hun leesachterstand wegwerken;
 • vooruitgang boeken in het schrijven van verhalen;
 • een beter taalgevoel krijgen;
 • meer creativiteit en probleemoplossend vermogen ontwikkelen;
 • hun zelfvertrouwen om te lezen, te schrijven en te vertellen vergroten.
 • Bekijk hier de scholen en de Schoolschrijvers die meedoen aan de elfde editie van het halfjaarprogramma, schooljaar 2021-2022.

Reacties leerkrachten en schoolhoofden

‘De kinderen zijn super enthousiast over boeken, lezen, schrijven, gedichten en nog veel meer! Ze hebben ook meer inzicht gekregen en zijn beter gaan scoren bij bijvoorbeeld AVI en de Drie-Minuten-Toets.’

‘In onze taalmethode zijn bijna alle lessen stellessen, en over de inhoud en het niveau van die lessen zijn we zeer ontevreden. Wij hebben ze  daarom laten vervallen voor de Schoolschrijver-lessen.’

‘Ik merk het toegenomen enthousiasme bij de kinderen. Het kost geld, maar iedere school zou dit minstens één keer moeten doen.’

Bekijk hier de scholen en de Schoolschrijvers die meedoen aan de twaalfde editie van het halfjaarprogramma, schooljaar 2021-2022.

 

Contact en informatie

Willemijn Rijper, onze programmacoördinator halfjaarprogramma, beantwoordt graag je vragen. Ze is bereikbaar via 020 – 8463069 of via mail  willemijn[@]deschoolschrijver.nl.  Zij kan je alles vertellen over de financiering, de voorwaarden om mee te doen aan het halfjaarprogramma en over de beschikbare Schoolschrijvers. NB: Voor basisscholen die zijn aangesloten bij het Jeugdeducatiefonds (JEF) hebben we een eigen lesaanbod op maat .

 

De Schoolschrijver Academie

Tip: Boek voor 1 juli een programma of training met een Schoolschrijver in 2022 en profiteer tot 500 euro korting! Zoals bijvoorbeeld voor de Kinderjury of de Kinderboekenweek.

Werken aan meer lees- en schrijfplezier in de klas

Met trainingen van De Schoolschrijver Academie leer je inspirerende lessen geven waar kinderen sterke lezers en schrijvers van worden. Je leert dat vlammetje van enthousiasme aanwakkeren waardoor ze zelf graag een boek pakken. Je doet ideeën op voor actuele jeugdboeken, inspirerende opdrachten en creatieve werkvormen en leert hoe je ze in praktijk brengt.

Lezen en schrijven worden leuker

Onze aanpak integreert lees- en schrijfonderwijs, een beproefde werkwijze die bewezen effect heeft op o.a. leesplezier, schrijfvaardigheid en woordenschat. Lezen wordt leuker als je zelf schrijft, en andersom. Tijdens deze geïntegreerde lessen hebben leerlingen vaak zoveel plezier dat ze vooruitgaan in hun schrijf- en leesvaardigheid zonder dat ze doorhebben dat ze aan het leren zijn.

Training van kinderboekenschrijver

In een Academie-training krijg je les van een ervaren Schoolschrijver die zelf veel voor de klas staat. Tijdens alle trainingen ga je zelf aan de slag met schrijven en krijg je opdrachten en werkvormen rond actuele jeugdboeken, en is er ruimte voor het bespreken van praktijkvoorbeelden. Na de training beschik je over voldoende inspiratie en concrete opdrachten om direct zelf geïntegreerde lees en schrijfles te geven in jouw klas.

Trainingsaanbod
 • Werken aan lees- en schrijfmotivatie. Een klas vol enthousiaste schrijvers en lezers. Lees meer
 • Verhalen schrijven. Zet bronnen in en breng feiten tot leven. Lees meer
 • Creatief schrijven voor nieuwkomers. Zet verhalen in! Lees meer
 • NIEUW! Ik zie, ik zie Poëzie. Hoe kun je spelen met taal in de klas (neem contact op voor meer informatie)

Prijsoverzicht

Teamtrainingen voor leerkrachten

Als leerkracht ben je doorslaggevend voor het schoolsucces van je leerlingen. Hoe beter jij je toegerust voelt op het gebied van jeugdliteratuur en creatief schrijven, hoe meer enthousiasme je uitstraalt. Reken maar dat je leerlingen schrijven en lezen dan ook steeds leuker gaan vinden en er beter in worden. Bekijk meer informatie voor leerkrachten van groep 3 t/m 8.

Trainingen voor leesconsulenten

Wil je als leesconsulent leren hoe jouw lessen nog meer effect hebben op de leesmotivatie van leerlingen op de basisschool? Voor leesprofessionals bieden we verschillende trainingen bij De Schoolschrijver Academie, passend bij studiedag of bijvoorbeeld een training van Open Boek Netwerk. Bekijk hier meer informatie voor leesconsulenten.

De Schoolschrijver op de pabo

Hoe draag je als aankomend leerkracht leesplezier over op kinderen op de basisschool? Hoe geef je als leerkracht motiverende, creatieve taallessen en hoe breng je dat leesplezier de klas in? De Schoolschrijver biedt uitkomst! Bekijk meer over De Schoolschrijver op de pabo.

Contact en meer informatie

Meer weten? Maak kennis met onze trainingen tijdens een online sneak preview met een Schoolschrijver of bel 020 – 8463069 tijdens kantooruren met onze schooladviseurs Marianne Bastianen en Rosan Limburg. Of mail ons op interesse@deschoolschrijver.nl. Lees hier alles over de tarieven. Direct inschrijven kan ook via: 

Nu inschrijven

Op de hoogte blijven? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.