8 Leestips en schrijftips voor leerlingen van groep 3 t/m 8

Nieuws • Op deze pagina vind je regelmatig nieuwe leestips en schrijftips voor thuis (om bijvoorbeeld een quarantaine door te komen) of in de klas.

1. Onze online verhalenserie Huisarrest

Maak kennis met Huisarrest, een elfdelige serie voorleesverhalen over kinderen die vanwege een virus hun huis niet mogen verlaten. De serie is geschreven en voorgelezen door elf bekende kinderboekenschrijvers (Simon van der Geest, Janneke Schotveld e.a.). Alle schrijvers filmden hun voorleessessie vanuit hun eigen huis. Huisarrest is heel geschikt voor leerkrachten om bij hun lessen klaar te zetten (groep 3 t/m 8) in een (online) lesdag.

2. Op schrijfreis naar Indonesië met Schoolschrijver Peter Vervloed

Beleef de inspirerende les van Peter Vervloed voor groep 7. Voordat je het weet heb je het gevoel dat je door de donkere nacht op zee bij Bali aan het peddelen bent, omringd door lichtjes. Mooie bonus: je haalt er ook nog een leuke schrijfopdracht uit!

3. Leestips en schrijftips voor ouders om thuis te gaan lezen en schrijven met de kinderen

Voor onze 10e verjaardag hebben we uitgedeeld: 10 leestips en schrijftips voor ouders. Deze 10 tips van onze Schoolschrijvers (Pieter Koolwijk, Rian Visser, Marcel van Driel e.a.) zijn voor ouders die het leesplezier en schrijfplezier met de kinderen thuis willen vergroten. 

4. Creatieve lees- en schrijfopdrachten van onze Schoolschrijvers

Hoe krijg je kinderen gemotiveerd aan de slag met lezen en schrijven? Daarvoor hebben bekende Schoolschrijvers zoals Corien Oranje, Annemarie van den Brink en Simone Arts 19 creatieve lees- en schrijfopdrachten gemaakt. De lees- en schrijfopdrachten zijn zelfstandig uit te voeren, en goed voor 10 tot 15 minuten schrijf- en/of leesplezier per dag. 

online voorleesserie huisarrest

5. De blogs van onze Schoolschrijvers, inclusief schrijfopdracht

Onze Schoolschrijvers vertellen in hun blogs hoe ze tot hun schrijfopdracht zijn gekomen en wat ze meemaken in de klas als ze ermee aan de slag gaan. De blog van Schoolschrijver Barbara Scholten gaat over het belang van weerstand voor een verhaal.

6. Tip voor ouders die willen dat hun kind(eren) meer lezen

Wil je als ouder dat je kind meer leest? Dan heeft Schoolschrijver Selma Noort een simpele en doeltreffende tip voor je: samen lezen en samen praten. Alle kinderen willen aandacht. Laat ze dus merken dat jij lezen belangrijk en leuk vindt. Lees samen een boek: je kind leest jou voor en jij leest je kind voor. Vervolgens stel je vragen over het hoofdpersoon: zou je kind dat ook doen wat de hoofdpersoon doet? Of juist helemaal niet?

7. Boekengids met favoriete boeken van onze Schoolschrijvers

In onze boekengids vind je een aantal favoriete boeken van Schoolschrijvers, die ze ook vaak gebruiken in hun lessen. De gids is gemaakt voor in de klas, maar komt natuurlijk ook thuis goed van pas!

7. De 7 tips van kinderboekenschrijver Bibi Dumon Tak voor het schrijven van gedicht

Voor de Kinderboekenweek 2022 gaf kinderboekenschrijver Bibi Dumon Tak 7 verrassende tips voor het schrijven van een gedicht. Bekijk ze allemaal hier!

Bezoek een gratis sneak preview

Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

Doe een gratis proefles!

Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

Heb je vragen?

Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl