Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
18 boeken voor de Nationale Voorleesdagen 2022

Dit zijn boeken die wij aanraden om voor te lezen tijdens de Nationale Voorleesdagen 2022, gebaseerd op boeken met humor, diversiteit, klassiekers en persoonlijke ontwikkeling. Niet het hele boek hoeft uit natuurlijk, laat de leerlingen proeven van de eerste hoofdstukken en geef ze de kans om vervolgens zelf het boek verder te lezen. Al is het maar om ze een idee te geven wat voor soort boeken ze interessant vinden.

Als experts in effectief en creatief taalonderwijs weten wij goed hoe je kinderen moet laten warmlopen voor lezen en schrijven, bijvoorbeeld tijdens de Nationale Voorleesdagen. Interesse gekregen? Download nu een gratis proefles of bekijk hier onze maandprogramma’s.

Groep 3-4

boekentip 1 nationale voorleesdagen zeb gideon samson

Zeb. – Gideon Samson

Ben je fan van korte bizarre verhalen, dan is dit een boek voor jou! Een schoolklas, een zebra en elf absurde verhalen die op bijzondere wijze samenkomen.

Dit is het verhaal van onze klas. Het is het verhaal van Imara, Ravi, Jayden, Katinka, Noepy, Max, Ziva, Lev, Annabelle, Meral, Wies, Ozzie en de rest. En van Ariane natuurlijk. Hadden we al verteld dat Ariane een zebra is? Het is verder niet echt belangrijk, als je dat soms dacht, maar dan weet je het gewoon. Wij zijn de klas van juf Cato.

boekentip 2 nationale voorleesdagen de kleine kapitein paul biegel

De kleine kapitein – Paul Biegel

Het verhaal van De kleine kapitein bestaat ruim 50 jaar en heeft daarom een nieuwe uitgave gekregen!

De kleine kapitein bouwt helemaal zelf een boot van een badkuip, een kachel, een stoelpoot en een fietsketting. Hij doopt zijn schip de Nooitlek en begint samen met de drie verstekelingen Dikke Druif, Marinka en Bange Toontje aan een lange, gevaarlijke reis naar het eiland van Groot en Groei. Daar kun je in één nacht groot worden… Toch?

boekentip 3 nationale voorleesdagen 1 april met meester bil juf fiep corien oranje

1 april met meester Bil – Corien Oranje

Een heel grappig boek waarin juf Fiep een baby krijgt! Maar dat betekent ook dat ze met zwangerschapsverlof gaat en Meester Bil Moddergat de vervanger wordt! En dat terwijl de vaders en moeder denken dat meester Bil de leukste meester van de wereld is. Als meester Bil op 1 april ontploft vanwege een grapje komen de kinderen achter het geheim van meester Bil. De klas van juf Fiep komt in actie!

boekentip 4 nationale voorleesdagen ridder roa pim lammers

Ridder Roa en de gevaarlijke draak – Pim Lammers

Wat is er normaal in een sprookje? Dat een prinses trouwt met een prins en dat prinsessen altijd jurken dragen?

Prinses Roa is daar nog niet zo zeker van. Of is het ridder Roa? Dit is een modern, divers sprookje waar niets is wat het lijkt. In dit eerste deel gaat prinses Roa een andere prinses redden van een draak, want alle ridders zijn op. Zal er uiteindelijk wel iemand lang en gelukkig leven?

boekentip 5 nationale voorleesdagen mijn moeder is een gorilla frida nilsson

Mijn moeder is een gorilla – Frida Nilsson

Jonna (9) woont in een kindertehuis en hoopt net als de andere kinderen daar dat ze op een dag zal worden geadopteerd door een moeder met mooie kleren en heerlijk geurende parfum. Maar het loopt anders: op een ochtend scheurt er een roestige Volvo de keurig aangeharkte oprit van het kindertehuis op, met daarin de bijna twee meter lange Gorilla. Ze wil een kind adopteren en kiest uitgerekend Jonna uit! Komt dat wel goed?

boekentip 6 nationale voorleesdagen duizend paarse djellaba's lisa boersen

Duizend-en-een paarse djellaba’s – Lisa Boersen

Een prentenboek dat zich afspeelt in Marokko, waarin allerlei Marokkaanse gebruiken voorkomen.

Esmaa gaat deze zomervakantie met haar ouders, broertjes en zusje op reis, naar familie die in Marokko woont. Allemaal prachtige spullen en lekkere kruiden gaan weer mee terug. Die spullen halen ze op de markt. Maar het is zo druk op de markt! Ze raakt haar moeder kwijt tussen alle vrouwen met paarse djellaba’s.

Groep 5-6
boekentip 7 nationale voorleesdagen De eekhoorn legt een ei Janneke Schotveld

De eekhoorn legt een ei en andere fabels – Janneke Schotveld

Dit zijn niet de klassieke fabels die je kent van je lessen Nederlands, nee dit zijn nieuwe fabels geschreven door Janneke Schotveld!

Fabels die zich afspelen in de moderne wereld, bijvoorbeeld met een haas die constant op z’n mobiel zit en trots is op al zijn ‘Fabelbabbel’ vrienden. Maar wat als je echte vrienden nodig hebt? Hij komt tot de conclusie dat een goede buur beter is dan een online vriend!

boekentip 8 nationale voorleesdagen wonderlijke verhaal van de kleine prins tiny fisscher

Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins – Tiny Fisscher

Ken je het klassieke verhaal van De kleine prins al? Het vaakst vertaalde boek na de bijbel is door Tiny Fisscher in een nieuwe vorm gegoten.

De kleine prins woont op een piepkleine planeet. Op een dag gaat het prinsje op reis, hij komt langs zeven planeten waarop de meest wonderlijke mensen wonen. Op de aarde komt hij een neergestorte piloot tegen, aan wie het al zijn belevenissen vertelt en zijn pogingen om vriendschappen te sluiten. 

boekentip 9 nationale voorleesdagen Jippie en de onderwaterpiraten sanne rooseboom

Jippie! en de onderwaterpiraten – Sanne Rooseboom

Zoek je een boek met veel humor en fantasie? Dan zit je met deel drie over prinses Super goed!

Ooit was Felix de beste gitarist van het altijd vrolijke land Jippie, maar hij verdween. Nu, elf jaar later, gaan de humeurige prinses Super en haar beste vriend Max naar hem op zoek. Felix is namelijk de vader van Max, al hebben ze elkaar nog nooit ontmoet. De laatste keer dat iemand Felix zag, ging hij mee met de Onderwaterpiraten, die op een eiland ver weg in de Diepzee wonen. Samen met lakei Rolf maken Super en Max dezelfde reis die Felix ooit maakte, door Jippie en het humeurige buurland Grom, de Diepzee op. Zal het ze lukken om Felix te vinden?

boekentip 10 nationale voorleesdagen Marie boe Michael Reefs

Marie Boe Het spook van villa Donkerhout – Michael Reefs

Zoek je een spannend en geheimzinnig boek? Dit is Marie Boe, ze woont op Zilvermaaneiland, een sprookjesachtige plek waar de tijd lijkt stil te staan. Op een middag spoelt de geheimzinnige koffer van haar pas overleden oma aan op het strand. Marie en haar beste vriend Jasper proberen het mysterie te ontrafelen, waarbij blijkt dat ze op het punt staan om het échte geheim van Zilvermaaneiland te ontdekken. Wie is de mysterieuze Geestenkoning en wat zit er toch in haar oma’s koffer?

boekentip 11 nationale voorleesdagen het grote boek van madelief guus kuijer

Het grote boek van Madelief – Guus Kuijer

Het grote boek van Madelief bevat de vijf delen die Guus Kuijer over haar heeft geschreven. De bundel met korte verhalen gaat over het leven van een doodgewoon meisje dat samen met haar alleenstaande moeder woont.

Ze verhuist en moet dus nieuwe kinderen leren kennen. Op school krijgt Madelief een nieuwe meester, wat de klas maar een gek idee vindt. In een ander deel gaat haar oma dood, hoe gaan haar naasten om met verlies en verdriet en hoe kan Madelief helpen? 

boekentip 12 nationale voorleesdagen Vanaf hier kun je de hele wereld zien enne koens

Vanaf hier kun je de hele wereld zien – Enne Koens

Op een dag vindt Dena – of Deetje, zoals iedereen haar noemt – een brief. Hij is van iemand die iemand heel erg mist. Deetje is vastbesloten de brief te bezorgen aan de juiste persoon. Dat blijkt minder makkelijk dan ze denkt en dus schakelt ze de hulp in van haar slimme vriend Vito en haar buurjongen Kevin. Zonder dat ze het doorheeft, zoekt ze naar die ene missende schakel in haar eigen leven. Overal zijn aanwijzingen en elk antwoord levert meer vragen op. Uiteindelijk leidt alles naar het mysterie van haar eigen afkomst…

Groep 7-8
boekentip 13 nationale voorleesdagen oorlog in inkt annemarie van den brink

Oorlog in inkt – Annemarie van den Brink

Wil je je leerlingen enthousiast maken om meer te weten te komen over de Tweede Wereldoorlog? Kies dan voor Oorlog in inkt.

In dit boek zitten op echte dagboeken gebaseerde verhalen over kinderen en jongeren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alle aspecten komen aan bod in dit boeiende en vaak aangrijpende boek voor alle mensen vanaf ca. 10 jaar. Zeven meisjes en zeven jongens laten je hun verhalen meebeleven. Van Rotterdam tot Arnhem, van Limburg tot Drenthe, van mei 1940 tot zomer 1945.

boekentip 14 nationale voorleesdagen ieorg idur roald dahl

Ieorg Idur – Roald Dahl

Wie kent deze dunne humoristische klassieker van Roald Dahl nog? Meneer Hoppe is stiekem verliefd op zijn onderbuurvrouw, maar hij is te verlegen om mevrouw Zilver aan te spreken. Op een dag hoort hij haar zeggen dat haar schildpad maar niet wil groeien. Meneer Hoppe verzint een indrukwekkende toverspreuk. Zal dit de schildpad én hemzelf helpen?

boekentip 15 nationale voorleesdagen het kleine huis bij de rivier selma noort

Het kleine huis bij de rivier – Selma Noort

Het begin van dit boek is spannend met een groot ongeluk wat veel nieuwsgierigheid opwekt. Wat is er gebeurd en hoe loopt dit af?

Joes en Amber wonen met hun familie aan de rivier. Ze zwemmen erin en ze klimmen in de perenbomen die langs de oever staan. Maar het wordt steeds gevaarlijker om op de smalle dijk te wonen. Het verkeer rijdt rakelings langs de huizen, en op een dag rijdt een grote vrachtwagen recht op Joes’ slaapkamer af…

boekentip 16 nationale voorleesdagen Briefjes voor Pelle Marlies Slegers

Briefjes voor Pelle – Marlies Slegers

Pelle is hoogbegaafd en weet alles. Als hij te veel verdriet voelt, somt hij graag feiten op in zijn hoofd. Op een dag, een jaar na het overlijden van zijn vader, krijgt Pelle een schoenendoos die gevuld met is grotere en kleinere briefjes en ingepakte voorwerpen. Op de briefjes staan opdrachten. Pelle is vastbesloten alles uit te voeren.

boekentip 17 nationale voorleesdagen de zomer waarin ik in een caravan woonde evelien feltzer

De zomer waarin ik in een caravan woonde – Evelien Feltzer

Wat doe je als je opeens naar een uitgestorven camping bent verhuisd net voordat je naar groep 8 gaat, al je vrienden ver weg zijn en je daarom super boos bent op je ouders?

Juno besluit om al die redenen zich op te sluiten in hun caravan. Maar alles verandert als de caravan van de buurvrouw in brand vliegt en Juno wel naar buiten móét. Die nacht ontmoet ze Dean. Hij neemt Juno mee op sleeptouw en laat haar zien hoe bijzonder de camping is. Zou het Juno dan toch lukken om zich thuis te gaan voelen op de allerlaatste plek waar ze ooit wilde wonen?

boekentip 18 nationale voorleesdagen lampje annet schaap

Lampje – Annet Schaap

Lampje wekt de indruk van een modern sprookje, een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.