Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
13 boeken voor de Kinderboekenweek 2021: ‘Worden wat je wil’

De Schoolschrijver bereidt je perfect voor op de Kinderboekenweek 2021 met deze 13 boekentips. Ze sluiten aan bij het thema ‘Worden wat je wil’ en zijn daarom extra geschikt om tijdens de Kinderboekenweek in jouw klas voor te lezen of aan te raden aan je leerlingen. Alle genoemde boeken komen ook voor in een van onze maandprogramma’s.

Extra leuk: als je bij ons een maandprogramma voor je klas boekt, krijg je daarbij de gratis Kinderboekenweek-lesopdracht! Die opdrachten zijn speciaal door ons onderwijsteam ontwikkeld en extra toegevoegd. Zo verbeter je de schrijf- en leesvaardigheden van jouw leerlingen en geef je aandacht aan het Kinderboekenweekthema ‘Worden wat je wil’

Groep 3-4

Agent en Boef en de gladde grapjes – Tjibbe Veldkamp

(inclusief bijbehorende Kinderboekenweekopdracht bij Zin in verzinnen)

Het zesde deel in deze succesvolle reeks. Boef ontsnapt en laat een spoor van zeep achter, waardoor iedereen uitglijdt. Ondertussen probeert Agent hem weer op te pakken. Boek uit? Je kunt meteen door met Agent en Boef – de grap van Boef-Baard, een officiële thematitel voor groep 3-4. 

Ozo heppie – Joke van Leeuwen

(inclusief bijbehorende Kinderboekenweekopdracht bij Taalkabaal)

Het gedicht Ozo heppie uit de gelijknamige dichtbundel leent zich uitstekend om het met jouw leerlingen te hebben over waar zij blij van worden. Meteen een mooi bruggetje naar wat ze leuk zouden vinden om als beroep te doen. 

Kom mee, Kees – Loes Riphagen

(inclusief bijbehorende Kinderboekenweekopdracht bij Op Boekenreis!)

In het nieuwste prentenboek van Loes Riphagen (‘Coco kan het’) gaat kikker Kees samen met zijn vader naar een kwaakconcert. Maar onderweg is alles zo mooi! Kees raakt afgeleid en zijn vader een beetje geïrriteerd, want ze hebben haast. Totdat vader ziet wat Kees eigenlijk ziet. 

Groep 5-6

Hotel Bonbien – Enne Koens

(met bijbehorende Kinderboekenweekopdracht bij Schrijfgeheimen)

Siri’s ouders hebben een weghotel in Frankrijk. Siri vindt het hotel echt de allerleukste plek die er is, maar haar ouders hebben vaak ruzie. Zal het nog goedkomen met het hotel en tussen haar ouders?

Timo en de oppasninja – Lisa Boersen

(met bijbehorende Kinderboekenweekopdracht bij Leesgeheimen)

In Timo en de oppasninja vind je genoeg links naar ‘Worden wat je wil’: Timo’s moeder is stewardess en daarom veel van huis. Daarom past er een au-pair op Timo en niet zomaar eentje. De au-pair is namelijk een Japanse ninja! 

Laat een boodschap achter in het zand – Bibi Dumon Tak

(met bijbehorende Kinderboekenweekopdracht bij Dichtgeheimen)

Bibi Dumon Tak haar lievelingsonderwerp is dieren. Ze verdiept zich helemaal in een dier en schrijft er dan over. In ‘Laat een boodschap achter in het zand’ staan dan ook alleen maar gedichten over dieren. Geweldig leesvoer voor de toekomstige biologen en dierenverzorgers!

Baas van de wereld – Pieter Koolwijk

(inclusief bijpassende Kinderboekenweek-opdracht bij Van kop tot staart)

In Baas van de wereld maken Ivo en Mila kennis met een zwerver die zegt dat hij de baas van de wereld is. Hij heeft een mysterieus pakketje bij zich en later blijkt dat ook zijn winkelwagentje meer kan dan alleen boodschappen vervoeren…

Koen Kampioen – Fred Diks

(inclusief Kinderboekenweek-opdracht bij Echt waar?)

Koen Kampioen gaat over Koen die heel graag voetbalt. Dit boek is geschikt voor alle voetballiefhebbers, maar biedt ook genoeg aanknopingspunten om het te hebben over van je sport je beroep maken. Wat voor sport doet iedereen eigenlijk? En zou je dat iedere dag van de week willen doen? Hoe zou het zijn om een professioneel sporter te zijn?

Groep 7-8

Verliefd op alle drie – Maren Stoffels

(inclusief bijpassende Kinderboekenweek-opdracht bij Schrijfgeheimen)

Wilden we als kind niet allemaal beroemd worden? In ‘Verliefd op alle drie’ belandt Merel met haar broer in Londen en vindt ze daar een backstagepas voor haar favoriete band. Die wil ze koste wat kost gebruiken om haar favoriete band ‘No time left’ te ontmoeten. Haar broer is het er helaas niet mee eens.

De verschrikkelijke badmeester – Jozua Douglas

(inclusief bijpassende Kinderboekenweek-opdracht bij Leesgeheimen)

In ‘De verschrikkelijke badmeester’ moet Lev van zijn vader op zwemtraining bij Brulboei, de allerberoemdste zwemkampioen ooit. Iedereen vindt hem te gek, want hij is knap en verzorgt zielige zeehondjes. Maar Lev vindt hem de allerverschrikkelijkste badmeester ooit. Hij is grof en gemeen, hij is woest, ruw en wreed. Dan ontdekt Lev dat Brulboei een kind heeft ontvoerd. Met zijn buurmeisje Lita komt hij in actie. Kunnen zij de verschrikkelijke badmeester ontmaskeren?

Duizend levens – Rian Visser

(inclusief bijpassende Kinderboekenweek-opdracht bij Dichtgeheimen)

Duizend levens is een gedichtenbundel van Rian Visser, met 18 gedichten voor groep 8. Het titelgedicht ‘Duizend levens’ gaat over alle duizenden levens die je zou kunnen leiden: superheld, ninja, profvoetballer. Genoeg om hierna klassikaal over te hebben dus!

Het ministerie van oplossingen – Sanne Rooseboom

(inclusief bijpassende Kinderboekenweek-opdracht bij Van kop tot staart)

De politiek saai? Niet als je bij het Ministerie van oplossingen werkt! Nina helpt namelijk als medewerker van dit ministerie andere mensen zonder dat zij dat weten. Helaas is niet iedereen het eens met het bestaan van dit ministerie… 

De zweetvoetenman – Annette Huizing

(inclusief bijpassende Kinderboekenweek-opdracht bij Echt waar?)

Deze officiële thematitel staat ook bij ons op de tiplijst. In dit boek staan allemaal waargebeurde verhalen die te maken hebben met het recht. Als je denkt dat dit onderwerp saai is voor kinderen, zit je er toch echt naast. Bijvoorbeeld: mag je je eigen fiets terugstelen? En mag je ‘fuck de koning’ roepen?