11 dichtbundels voor de Poëzieweek 2022

Inspiratie • Dichtbundels die wij aanraden, neem een kijkje in onze selectie!

Van 27 januari tot 2 februari 2022 is het Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen. De boeken voor de Poëzieweek hebben we ingedeeld met een ‘vanaf’ leeftijd. Een gedicht is voor een leerling van groep vier vaak ook mooi of grappig genoeg voor iemand in groep acht. Gedichten over de liefde, over dieren, over school, of verdriet – je vindt er van alles, neem een kijkje in onze selectie!

Vanaf groep 3-4
boekentip 1 Poëzieweek Dag poes!

Dag poes! – Mies Hout en diverse auteurs

Kattenliefhebbers opgelet! Het eigenzinnige karakter van onze favoriete huisgenoot werd nog nooit zo liefdevol in beeld gebracht als in de twintig portretten die Mies van Hout voor dit boek maakte. Bette Westera, Hans en Monique Hagen, Koos Meinderts en Sjoerd Kuyper schreven er, ieder op hun eigen bekende wijze, prachtige poezenpoëzie bij.

boekentip 2 poëzieweek Jij bent de liefste Hans & Monique Hagen

Jij bent de liefste – Hans & Monique Hagen

Een boek met kleine gedichtjes over liefde, verliefdheid en andere emoties. 

LIEFSTE
ik zoek een woord
een heel nieuw woord
een woord dat niemand kent
ik zoek een woord
dat zeggen wil
dat jij de liefste bent

boekentip 3 Poëzieweek Ozo Heppie Joke van Leeuwen

Ozo Heppie – Joke van Leeuwen

OZO HEPPIE
Ik voel me ozo heppie,
zo heppie deze dag
en als je vraagt: wat heppie
als ik eens vragen mag,
dan zeg ik: hoe wat heppie,
wat heppik aan die vraag,
heppie nooit dat heppieje
dat ik hep vandaag?

boekentip 4 Poëzieweek Haren vol banaan Erik van Os

Haren vol banaan – Erik van Os

Haren vol banaan: een vies en vrolijk boek! Naast gouwe ouwe smaakmakers als Pudding met vel schreef Erik van Os in dezelfde traditie vijfentwintig nieuwe liedjes en versjes vol bruikbare tips: ga alleen op woensdag naar school; vraag een haai als huisdier; maak je knuffels op met mama’s lippenstift en zie je een eenzaam drolletje in de wc, draai er dan speciaal voor hem een heel lief vriendje bij. 

Vanaf groep 5-6
boekentip 5 Poëziekweek Tintelvlinders en pantoffelhelden Hans & Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Simon van der Geest, Erik van Os & Elle van Lieshout, Pim Lammers, Bette Wester

Tintelvlinders en pantoffelhelden – Hans & Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Simon van der Geest, Erik van Os & Elle van Lieshout, Pim Lammers, Bette Westera

Zo bang zijn dat al je woorden smelten. Zo verdrietig dat het is of je in stukjes breekt. Zo boos dat het vanbinnen pieft paft- poeft. Of zo blij dat het jubelt in je tenen. Heimwee, driftbuien, verlegen zijn: gevoelens zijn soms best ingewikkeld. In deze verzameling gedichten worden de vier basisemoties op een voor jonge kinderen herkenbare manier verwoord en verbeeld.

boekentip 6 Poëzieweek De gemene moord op muggemietje Ted van Lieshout

 De gemene moord op muggemietje – Ted van Lieshout

Gedichtenbundels saai? Nou deze over Muggemietje beslist niet! Dit boek laat je leerlingen gegarandeerd lachen. Want zeg nou zelf, wie heeft er niet een hekel aan muggen? Of krijgen je leerlingen misschien zelfs medelijden met het vermoorde mugje Muggemietje? 

boekentip 7 Poëzieweek alle wensen van de wereld Rian Visser

 Alle wensen van de wereld – Rian Visser

Korte gedichten met mooie prenten over vriendschap en dromen. Voor jong en oud over grote én kleine, fijne én moeilijke dingen, wegkruipen, moed, hoop, wijsheid, en nog veel meer.

boekentip 8 Poëzieweek Een wonderprachtig dier

 Een wonderprachtig dier – Een dierengedicht voor elke dag van het jaar – diverse auteurs

De opvolger van bestseller ‘Ik wou dat ik een vogel was’. Deze poëziebloemlezing bevat 366 dierengedichten van Nederlandse en Vlaamse dichters – een voor elke dag van het jaar, inclusief schrikkeldag. Van dolfijnen en walvissen in de diepblauwe zee en olifanten en giraffes op de uitgestrekte savanne, via pinguïnkolonies op de Zuidpool naar apen en tijgers in warme, tropische wouden. Maar ook lammetjes, honden en kikkers worden niet vergeten.

boekentip 9 Poëzieweek Waar de wind waait Brenda Heijnis

Waar de wind waait – Brenda Heijnis

Over in plassen springen, de regenboog, school, je vervelen in de vakantie, wiebelige oma’s en rare buurvrouwen. Brenda Heijnis kijkt met humor naar de wereld om ons heen en vat al die kleine, gewone en tegelijk o zo ongewone dingen in sprankelende taal. Gedichten vol luchtigheid en illustraties.

boekentip 10 Poëzieweek Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt Edward van de Vendel & Martijn van der Linden

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt- Edward van de Vendel & Martijn van der Linden

Wat doe je als je niet weet wat je moet tekenen? Als je geen lievelingsdier hebt? Als je opa zich steeds minder herinnert? Als je je eigen naam niet mooi vindt? Als je verliefd bent op een jongen, of juist op een meisje? Na het lezen van de vaak grappige en soms gevoelige gedichten in deze bundel weet je precies hoe je het aan moet pakken – of juist niet…

boekentip 11 Poëzieweek Zijn wie je bent, worden wat je wil 22 gedichten uit Aruba, Bonaire, Curaçao en Nederland

Zijn wie je bent,  worden wat je wil – 22 gedichten uit Aruba, Bonaire, Curaçao en Nederland

In de twee-en-twintig gedichten in deze bundel komen vele beroepen voorbij. Droombanen, banen waar ooit over werd gedroomd en dromen die niet zijn uitgekomen.

Als kind ben je al, en leef je je leven, met je eigen karakter, je eigen vrienden en je eigen kijk op de wereld. Iedereen is uniek, heeft talenten en mogelijkheden. Leren en ontwikkelen vinden altijd en overal plaats. Kinderen ontdekken gaandeweg wat ze mooi, belangrijk of inspirerend vinden.

Bezoek een gratis sneak preview

Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

Doe een gratis proefles!

Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

Heb je vragen?

Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl