11 boekentips uit de Leerlijn Lezen en Schrijven

Inspiratie • In onze Leerlijn komen veel boeken naar voren die de leerlingen prikkelen om zelf te lezen en schrijven. Op deze pagina lichten we er vast 11 uit! 

Groep 3-4

Ridder Roa en de gevaarlijke draak – Pim Lammers

Hilarisch en spannend boek over de stoere ridder Roa. Of is het prinses Roa? In dit moderne sprookje is niets wat het lijkt. In dit eerste deel gaat prinses Roa een andere prinses redden, want alle ridders zijn op. Zal er uiteindelijk wel iemand lang en gelukkig leven?


Raaf en Papegaai: Expeditie regenwoud – Li Lefébure

E en avontuurlijk voorleesboek over dieren en natuur. Het boek bevat vijftien verhalen die je los van elkaar kunt lezen. De verhalen variëren in lengte van zo’n drie tot vijf pagina’s. In elk verhaal staat een andere emotie of levensles centraal.


Miro en Tesla kiezen een beroep – Aby Hartog

Miro en Tesla zijn fantasierijk, lief en ondeugend. Papa en mama vinden dat Miro en Tesla zich maar eens moeten oriënteren op hun toekomstige werk, maar weten niet wat ze daarmee in gang zetten. In 26 korte verhalen onderzoeken Miro en Tesla verschillende beroepen. De verhalen zijn zeer geschikt voor kinderen die ook wel eens wat uitproberen. Ook kinderen die zich wat minder lang kunnen concentreren zullen plezier beleven aan de verhalen.


Groep 5-6

Het geheim van de verborgen camping – Ruben Prins & Mayke Vaneker 

Het verhaal gaat over Mart en Fenna, die met hun ouders terechtkomen op een verborgen camping in Italië. Wanneer hun hondje in de nacht verdwijnt, gaan ze op zoek. Een spannend avontuur begint.


De pizzaspion – Anna Woltz

Vliegtuigmaatschappij ‘Vlieg Op’ is op zoek naar pizzatesters. Fin geeft zich op om te spioneren voor zijn vader. Er is alleen iemand die de test probeert te saboteren. Fin gaat samen met de andere testers op zoek naar de dader.


De Scootmobiele Eenheid – Mirjam Oldenhave

Luca moet in de herfstvakantie naar een spijbelklasje ze na de lockdown besloten heeft om niet meer naar school te gaan. Thuis gaat het leren namelijk veel beter en daar is ze ook verlost van al die rare klasgenoten. In het spijbelklasje zitten ook de arrogante Elias, de sportieve Baris, barbie-look-a-like Melanie en de vrolijke Dylan. Hoewel ze eerst niet met elkaar praten, ontstaat er tijdens het proppen prikken in het park een band tussen de spijbelaars. Dan is de week afgelopen en moet Luca weer naar school. Maar de week en haar vrienden hebben Luca op het idee gebracht waardoor dat misschien toch niet hoeft.


Boekentip 8 Leerlijn Lezen en schrijven lennox en de gouden sikkel zindzi zevenbergen

Lennox en de gouden sikkel – Zindzi Zevenbergen

Lennox is een jongen van elf. Zijn moeder heeft een tropische sapjesbar en zijn vader verhuurt limousines. Hij weet dat zijn vader zo nu en dan naar het Onzichtbare Ziekenhuis moet, maar waarom? Zijn vader doet daar erg geheimzinnig over. Op een dag vindt Lennox een gelukshangertje, in de vorm van een gouden sikkel, dat zijn vader eigenlijk altijd om zijn nek heeft. Hij besluit samen met zijn vriendinnetje Aya om zijn vader te verrassen in het ziekenhuis waar hij die dag een afspraak heeft. Als ze in het ziekenhuis zijn, komen Lennox en Aya erachter dat ze het hangertje niet meer hebben. Ze zijn het onderweg verloren… Lennox en de gouden sikkel is een verhaal over ziekte, maar vooral een verhaal over kracht, optimisme en liefde.


Groep 7-8

Ik ben Vincent en ik ben niet bang – Enne Koens 

Het verhaal gaat over Vincent, een jongen die iedere dag met buikpijn naar school gaat omdat hij wordt gepest. Hij is bang en probeert zo onzichtbaar mogelijk te blijven. School is voor hem net survivallen: je weet nooit welke ramp je kunt verwachten dus je kunt je maar beter goed voorbereiden. Vincent kent zijn survivalhandboek uit zijn hoofd en draagt altijd een blikje met survivalspullen bij zich. Hij bereidt zich voor op het ergste: het schoolkamp met de pestkoppen. Hoe zou het met hem aflopen?


Mot en de metaalvissers – Sanne Rooseboom 

Mot heet eigenlijk Vlinder. Maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een opgeruimd, luchtig kind in een jurkje. Mot is zo niet. Mot houdt van zwarte kleren en van de oude, rommelige stad waarin ze opgroeit. Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om mee te vissen in het oude kanaal. Ze vindt een kleine, roestige duikboot. Die duikboot is het begin van een groots avontuur, waarbij Mot de punk-acrobaten van De Werf ontmoet, ze het tegen een machtige miljardair opneemt en ze haar moeder beter leert kennen.


Het werkstuk – Simon van der Geest 

Eva weet niets over haar biologische vader. Als ze voor biologie een werkstuk moet maken over iets waar ze meer over wil weten, kiest ze ‘biologische vaders’ als onderwerp. Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt steeds meer over hem. Zou ze haar biologische vader vinden? En wat zou het voor iemand zijn?


Boekentip 12 Leerlijn Lezen en schrijven de zomer waarin ik in een caravan woonde evelien feltzer

De zomer waarin ik in een caravan woonde – Evelien Feltzer 

Juno baalt als een stekker. In de zomer voor ze naar groep 8 gaat, kopen haar ouders een camping in een gehucht aan de andere kant van het land. Voor Juno voelt het als de andere kant van de wereld. Dag vrienden. Dag hoofdrol in de musical. Om haar ouders te laten voelen hoe boos ze is, besluit ze geen stap buiten de caravan te zetten waar ze tijdelijk wonen. Alles verandert als de caravan van de buurvrouw in brand vliegt en Juno wel naar buiten móét. Die nacht ontmoet ze Dean. Hij neemt Juno mee op sleeptouw en laat haar zien hoe bijzonder de camping is. Zou het Juno dan toch lukken om zich thuis te gaan voelen op de allerlaatste plek waar ze ooit wilde wonen?