10 leestips en schrijftips voor ouders om thuis te gaan lezen en schrijven met de kinderen

Tips • Deze 10 tips van onze Schoolschrijvers zijn voor ouders die het leesplezier en schrijfplezier met de kinderen thuis willen vergroten. Speciaal samengesteld ter ere van ons 10-jarige bestaan!

Tip 1: begin vanaf 0 jaar met voorlezen 

Deze tip is van Schoolschrijver Corien Oranje: wanneer je kindje geboren is kun je al een gratis lidmaatschap aanvragen bij de bibliotheek en meteen beginnen met voorlezen. Zo breng je vanaf de geboorte al de kracht van mooie verhalen in het leven van je kindje.

Tip 2: luister gezellig een luisterboek in de file op vakantie

Deze tip is van Schoolschrijver Simone Arts: sta je in de file met het gezin, zet dan een luisterboek op en luister gezellig met z’n allen naar mooie verhalen. Ben je aangekomen op de vakantiebestemming? Laat de kinderen dan een ansichtkaart naar huis sturen, dan kunnen ze oefenen met schrijven en wacht hun eigen kaartje thuis op ze na de vakantie.

Tip 3: geef het goede voorbeeld en lees boeken!

Deze tip is van Schoolschrijver Pieter Koolwijk: lees zelf boeken! Als je zelf thuis nooit boeken leest, zal je kind ook geen boeken gaan lezen.

Tip 4: versterk de band met je kind door voor te lezen of verhalen te vertellen

Deze tip is van Schoolschrijver Marlies Verhelst: denk aan je eigen jeugd toen je vader voorlas of je oma verhalen vertelde, daar heb je toch geweldige herinneringen aan? Geef zulke mooie momenten door aan jouw kind.

Tip 5: lees samen met je kind naar luisterboeken

Deze tip is van Schoolschrijver Ruben: luister ‘s avonds met je kind luisterboeken, het is gezellig en je beleeft samen de mooiste verhalen. Er is één kleine waarschuwing nodig: pas op dat je niet in slaap valt.

Tip 6: laat niet zien welk boek je voorleest 

Deze tip is van Schoolschrijver Wieke van Oordt: pak je voorleesboek in met pakpapier of een krant zodat je kind niet ziet welk boek het is en nieuwsgierig wordt.

Tip 7: geef kinderboeken een prominente plek 

Deze tip is van Schoolschrijver Kate Schlingermann: richt samen met je kind de boekenkast in en geef de kinderboeken een prominente plek. Organiseer de kast samen, op alfabet of kleur, en ga samen door de boeken bladeren, en lees.

Tip 8: lees samen een boek en om de beurt een alinea

Deze tip is van Schoolschrijver Marcel van Driel: heeft je kind moeite met lezen, wissel het voorlezen dan af door omstebeurt een alinea te lezen. Het is niet alleen heel gezellig maar ook heel leerzaam want je kind leest dan ook aan jou voor.

Tip 9: geef je kind 3 woorden om een zin van te maken

Deze tip is van Schoolschrijver Aby Hartog: zit je in de auto geef je kind dan als spelletje 3 woorden om een zin mee te maken. Bijvoorbeeld ‘koffiekopje’, ‘zonsondergang’ en ‘luchtballon’. 

Tip 10: haal een prentenboek zonder tekst uit bibliotheek

Deze tip is van Schoolschrijver Rian Visser: haal een prentenboek zonder tekst uit de bieb en laat je kind vertellen wat hij of zij allemaal ziet op de plaat. Zo draai je de rollen een keer om en dat is ontzettend goed voor de woordenschat en geeft veel plezier.

Bezoek een gratis sneak preview

Bezoek nu gratis een online sneak preview van een van onze lesprogramma's of trainingen. In 30-45 minuten word je bijgepraat door een ervaren kinderboekenschrijver (Schoolschrijver), samen met onze schooladviseurs en onderwijsdeskundigen.

Doe een gratis proefles!

Heb je zin in een korte en superleuke gratis les met een kinderboekenschrijver? Vraag hier één van onze proeflessen aan.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven. Maandelijks nieuws, inspiratie en tips voor basisscholen en bibliotheken.

Heb je vragen?

Ben je geïnteresseerd, heb je een vraag of wil je in contact komen met De Schoolschrijver? Bel of mail ons vrijblijvend op 020-8463069 en interesse@deschoolschrijver.nl