10 leestips en schrijftips voor leerkrachten voor het vergroten van leesplezier en schrijfplezier in de klas

Deze 10 tips van onze Schoolschrijvers zijn voor leerkrachten die het leesplezier en schrijfplezier met de leerlingen in de klas willen vergroten. Speciaal samengesteld ter ere van ons 10-jarige bestaan!

Tip 1: geef het goede voorbeeld (of doe alsof)

Deze tip is van Schoolschrijver Pieter Koolwijk: de kinderen kijken tegen je op dus als je vertelt dat je zelf geen boeken leest dan zullen de leerlingen het ook niet doen. Lees dus zelf ook of laat in ieder geval niet blijken dat je niet leest!

Tip 2: zorg dat je kinderen in de klas een verhalenschrift hebben

Deze tip is van Schoolschrijver Anna van Praag: zorg dat alle leerlingen in de klas hun eigen ‘verhalenschrift’ hebben. Daarin kunnen ze van elk boek dat ze lezen bijhouden waar het over ging en wat ze ervan vonden. En als je daar al vanaf groep 3 mee begint, kan het verhalenschrift tijdens hun hele schooltijd meereizen zodat ze aan het eind één schrift hebben waar alle verhaaltjes en overpeinzingen bij elkaar staan.

Tip 3: leg voor de les een voorwerp in de klas uit het boek waar je uit gaat voorlezen 

Deze tip is van Schoolschrijver Marlies Verhelst: leg het voorwerp uit het boek al klaar voor de les en laat de kinderen ernaar kijken en het even vasthouden. Dat zal ervoor zorgen dat de kinderen daarna staan te springen om het leesfragment uit het boek te horen.

Tip 4: luister de podcast De Grote Vriendelijke Podcast

Deze tip is van Schoolschrijver Simone Arts: de twee kinderboekenrecensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard hebben de toffe podcast De Grote Vriendelijke Podcast. Ze bespreken nieuwe kinderboeken en interviewen de schrijvers. Goed voor veel inspiratie over mooie kinderboeken.

Tip 5: pak zelf ook een boek als de kinderen lezen

Deze tip is van Schoolschrijver Corien Oranje: kinderen leren het meest door het voorbeeld dat jij ze als leerkracht geeft dus als ze zien dat jij het heerlijk vindt om een boek te lezen dan vinden ze dat zelf ook een stuk leuker.

Tip 6: begin de dag op school met een gedicht

Deze tip is van Schoolschrijver Kate Schlingermann: er is altijd wel een gedicht te vinden over wat er in de klas speelt, over een thema wat jullie behandelen op school of over bijvoorbeeld de jaargetijden. Lees er elke ochtend een nieuw gedicht over voor.

Tip 7: leer de kinderen om langere stukken tekst te lezen 

Deze tip is van Schoolschrijver Annejoke Smids: kinderen lezen steeds kortere teksten door allerlei (digitale) redenen, hoe leer je kinderen ook langere stukken tekst te lezen? Laat de leerlingen realistische doelen stellen, door eerst een korte tekst te lezen, en daar elke dag een stukje aan vast te plakken. Het klinkt simpel en voor de hand liggend maar het werkt.

Tip 8: zet lezen en voorlezen vast op het rooster

Deze tip is van Schoolschrijver Annejan Mieras: zet het lezen en voorlezen vast op het rooster dan kom je het vanzelf tegen.

Tip 9: stop met voorlezen op het allerspannendste moment

Deze tip is van Schoolschrijver Li Lefébure: lees niet het hele boek voor of een afgerond stukje, maar stop met voorlezen op het allerspannendste moment. Laat vervolgens de leerlingen zelf in de klas of thuis verder lezen.

Tip 10: lees elke dag voor en neem de tijd om na te praten

Deze tip is van Schoolschrijver Claudia Jong: praat na over de boeken waar je uit voorleest en belicht elke keer andere dingen. Praat de ene keer over de personages, de andere keer over waar het over gaat en weer een andere keer over de emoties. Veel succes!